Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Alternatywa dla kita pod 500D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Alternatywa dla kita pod 500D

Witam,
    Mam w planach zmianę obiektywu na coś jaśniejszego. Jako, że budżet nie jest za wysoki oglądam się za używanymi szkłami ~ 700zł.
    Zdjęcia robię głównie w klubach, gdzie przyda się w miarę szybki AF (czego często brakuje mi w kitowcu) oraz portrety- chociaż do tego mam 50mm , krajobraz.

patrząc po ofertach znalazłem m.in
    Sigma 18-50 f/2.8-4.5 DC OS HSM
    Sigma17-70 dc-macro 2.8 17-70-mm

Jakie obiektywy byście polecili?

Coś już napisał

Domyślnie

Dozbieraj 200-300 zł i kup używanego Tamrona 17-50/2.8.
    Przed zakupem koniecznie sprawdź celność af na Twojej puszce i ostrość na pełnej dziurze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A tak się zastanawiam czy nie lepiej zainwestować w stałkę zamiast w tego Tamrona.
    W klubach kit daje radę poza gubieniem ostrości(czasami), Sigma 18-200 oraz Canon 28-90 USM II raczej do klubów to niezbyt
    a zamierzam isć głównie w portrety więc przydałoby się coś lepszego od 50mm 1.8.

Co byście polecili w tej cenie?

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xandi Zobacz posta
    A tak się zastanawiam czy nie lepiej zainwestować w stałkę zamiast w tego Tamrona.
    W klubach kit daje radę poza gubieniem ostrości(czasami), Sigma 18-200 oraz Canon 28-90 USM II raczej do klubów to niezbyt
    a zamierzam isć głównie w portrety więc przydałoby się coś lepszego od 50mm 1.8.

Co byście polecili w tej cenie?
    Jako uniwersalne to faktycznie tamron 17-50 2.8
    Stałkę to chyba najlepiej 35 2.0 lub 28 1.8, ale nie spodziewaj się, że będą lepsze od 50-tki. Mają po prostu inną ogniskową i uzupełnią Ci zakres.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Pomęcz się jeszcze trochę z kitowcem i ciułaj na coś lepszego. Za 700zł może być problem z czymś naprawdę dobrym. Wspomniany przez kolegów Tamron 17-50 to dobre szkło, jednak problemy z FF/BF i nietrwałość mechaniczna (odklejające się okładziny zooma i luzująca się przednia soczewka) skutecznie odstręczyły mnie od zakupu tego obiektywu. Problem FF/BF występuje również w sigmach, choć z tego co się orientuję to te nowsze z silnikiem HSM rzadziej mają problemy z celnością.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

... coś lepszego od 50mm 1.8... i w tej cenie?
    W tej cenie nic, absolutnie nic lepszego, chyba, że przeszkadza autofocus to 50mm/1.4 lub 85mm/1.8 ale to trochę drożej.
    Krótsze 24, 28 i 35 mm nie dorównują jakością obrazu 50/1.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Rozumiem, to na razie zostanę przy tym co mam i do skarbonki będę zbierał na lepsze szkło
    bo przez myśl przeszła mi sprzedaż 500D na rzecz 50D ale nie wiem czy jest to opłacalne

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

To zależy co kto lubi... Małe body z możliwością kręcenia filmów lub duży, magnezowy, aparat z zacięciem profi. Moim zdaniem inwestuj w szkła nie w puszki.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Jako, że budżet nie jest za wysoki oglądam się za używanymi szkłami ~ 700zł.
    Sprzedaj KIT'a i kup Tamrona 17-50 2.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

@jac+
    Racja racja, tak tylko pytałem i potwierdziłeś to co myślałem. do 500D gripa mam to troszkę wygodniej użytkuje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów