Witam,
Zamieszczone przez user07
A spróbowałeś, czy tylko tak "strzeliłeś z czapy" ?Zamieszczone przez obcy21
Ja spróbowałem i nie wygląda to tak oczywiście...
Nie mam co prawda Tamrona 17-50, więc wypróbowałem kilka innych obiektywów we współpracy z pierścieniami pośrednimi i oto co mi wyszło:
- C 15-85 + pierścienie - nie udało się uzyskać odwzorowania 1:1 (obiekt 2cm) - ostrość wypadała wewnątrz obiektywu
- C50 + pierścienie - z odległości 4cm obiekt wielkości 1.5cm wypełnia cały kadr - przy większym odwzorowaniu (więcej pierścieni lub mieszek) też "wejdziemy" do wnętrza obiektywu
- stary C28-80 + CZJ 24/2.8 (obiektyw 28-80 ustawiony na 80mm, manualny CZJ 24 [M42] zamocowany odwrotnie jako "soczewka" poprzez pierścień odwrotnego mocowania) - z odległości 4cm obiekt wielkości 0.5cm wypełnia cały kadr
- obiektyw CZJ 24/2.8 (M42) zamocowany odwrotnie na body (poprzez adapter odwrotnego mocowania) - z odległości 4cm obiekt wielkości 1cm wypełnia cały kadr - manualne sterowanie przysłoną
Wniosek 1 - nie z każdym obiektywem pierścienie pośrednie będą dawały taką skalę odwzorowania - trzeba spróbować...
Wniosek 2 - jeśli to tylko kilka zdjęć, to można pokombinować z pierścieniami i popróbować z obiektywami (ew. potem crop), zaś jeśli to poważne zlecenie i na dłużej, to zakupiłbym obiektyw makro (np. Canon 100/2.8L IS macro)
Pozdrawiam, Alex
PS: A pierścienie pośrednie to np. takie: http://fotozakupy.pl/adapter/delta-p...mm-canon,9070s