Pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki to NA PEWNO dobra rada! A że nie rozwiązują wszystkich problemów to oczywista oczywistość! Obiektyw MAKRO też wszystkich problemów nie rozwiąże.
Ostatnio edytowane przez tantal ; 01-04-2012 o 14:58
Alexmimov, którego cytujesz - też nie ma tamiego. Ja próbowałem ma kicie 18-55 i przy pierścieniu 31mm i obiektywie ustawionym na 55 mm moneta o średnicy 2,5 cm. zajęła cały kadr. Myślę, że to wystarczająca skala dla pytania user07. Kolega user07 nie pytał o skalę 1:1 - to dywagacje forumowiczów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ostatnio edytowane przez rychu ; 01-04-2012 o 18:26 Powód: Automerged Doublepost
Oczywiście potwierdzam, z kita II możesz wycisnąć nawet 2cm szerszy bok kadru (czyli 1:1) i to z odległości przedmiotowej całkiem przyzwoitej bo zdaje się z 3 czy 4 cm. Tyle że Tamron na te prawdy pozostaje głuchy i daje skalę odwzorowania jaką daje, dotyka się właściwie soczewką obiektu (ładnie go zacieniając) po to żeby uzyskać kadr 3,5 cm na szerszym boku.Zaszyfrował to natomiast w informacji że mniejsze obiekty do dokładnego sfotografowania mają pół centymetra. Żeby to wywalić na cały kadr potrzebuje więc jeszcze więcej czyli 4:1 ale od biedy 1:1 pewnie wystarczy.Myślę, że to wystarczająca skala dla pytania user07. Kolega user07 nie pytał o skalę 1:1 - to dywagacje forumowiczów.
Czyli dla 1:1 do pierścieni musi dokupić jeszcze kita![]()
Pominąłeś problem ogniskowej. Zrobiłem próby na jeszcze 3 obiektywach Canona: 18-135IS (przy ogniskowej 50mm), 55-250IS (dla ogniskowej 55mm) i 50/1,8 II - we wszystkich tych szkłach dało się wykonać fotografię monety 2,5cm. i we wszystkich zajmowała prawie cały kadr.
Witam,
Ale skali odwzorowania 1:1 na Canonie 15-85 się nie da (sprawdziłem) i na Tamronie 17-50 się nie da (tantal sprawdził) i na kilku innych obiektywach o podobnych ogniskowych też się nie da...
A na innych się da
Przecież napisałem, że zależy to od konstrukcji obiektywu i trzeba sprawdzić, czy dla skali odwzorowania 1:1 ostrość nie wypadnie wewnątrz obiektywu - a nie zgadywać i wprowadzać w błąd. Robienie w tym wątku rankingu szkieł, na których się da a na których nie, raczej nie ma sensu - no chyba, że Autor wątku o to poprosi
Pozdrawiam, Alex
Na maksymalnej ogniskowej. Żadna pociecha z tego że Canony dobrze sobie tutaj poradziły, napisałem jak jest z Tamronem. Wszystko co daję radę osiągnąć T17-50 2.8 to ok 3.5 cm szeroki kadr z odległości < 1 cm. Powtórzę więc: nie ten obiektyw, ani on makro solo ani z pierścieniami ani z Raynoxem. Innych opcji nie próbowałem, już mi się dawno znudziło przykręcanie heliosów etc.
Polecam poczytać trochę o skali odwzorowania i się wszystko wyjaśni...będzie wiadomo dlaczego np c50 1.8 będzie pozwalał zrobić zdjęcie przy 3 pierścieniach a Tamron na tej samej ogniskowej już nie...
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8