Witam,
posiadam Canon 550D + obiektyw Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC. Potrzebuję zrobić dokładne zdjęcia przedmiotów od 0,5 cm do 2 cm. Czy jest jakaś przystawka dzięki której to zrobię, czy muszę kupić nowy obiektyw?
Z góry bardzo dziękuję.
Witam,
posiadam Canon 550D + obiektyw Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC. Potrzebuję zrobić dokładne zdjęcia przedmiotów od 0,5 cm do 2 cm. Czy jest jakaś przystawka dzięki której to zrobię, czy muszę kupić nowy obiektyw?
Z góry bardzo dziękuję.
pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki![]()
Regulamin pkt 8.
A mógłbyś polecić jakiś dla mojego modelu (body i obiektywu)?
Witam,
Zamieszczone przez user07
A spróbowałeś, czy tylko tak "strzeliłeś z czapy" ?Zamieszczone przez obcy21
Ja spróbowałem i nie wygląda to tak oczywiście...
Nie mam co prawda Tamrona 17-50, więc wypróbowałem kilka innych obiektywów we współpracy z pierścieniami pośrednimi i oto co mi wyszło:
- C 15-85 + pierścienie - nie udało się uzyskać odwzorowania 1:1 (obiekt 2cm) - ostrość wypadała wewnątrz obiektywu
- C50 + pierścienie - z odległości 4cm obiekt wielkości 1.5cm wypełnia cały kadr - przy większym odwzorowaniu (więcej pierścieni lub mieszek) też "wejdziemy" do wnętrza obiektywu
- stary C28-80 + CZJ 24/2.8 (obiektyw 28-80 ustawiony na 80mm, manualny CZJ 24 [M42] zamocowany odwrotnie jako "soczewka" poprzez pierścień odwrotnego mocowania) - z odległości 4cm obiekt wielkości 0.5cm wypełnia cały kadr
- obiektyw CZJ 24/2.8 (M42) zamocowany odwrotnie na body (poprzez adapter odwrotnego mocowania) - z odległości 4cm obiekt wielkości 1cm wypełnia cały kadr - manualne sterowanie przysłoną
Wniosek 1 - nie z każdym obiektywem pierścienie pośrednie będą dawały taką skalę odwzorowania - trzeba spróbować...
Wniosek 2 - jeśli to tylko kilka zdjęć, to można pokombinować z pierścieniami i popróbować z obiektywami (ew. potem crop), zaś jeśli to poważne zlecenie i na dłużej, to zakupiłbym obiektyw makro (np. Canon 100/2.8L IS macro)
Pozdrawiam, Alex
PS: A pierścienie pośrednie to np. takie: http://fotozakupy.pl/adapter/delta-p...mm-canon,9070s
jeżeli tylko kilka zdjęć to pierścienie pośrednie!!!
"Sportretować osobę w sposób artystyczny i prawdziwy zarazem to naprawdę sztuka."
Andrzej A. Mroczek
Dziękuję @Aleximov za wyczerpującą odpowiedź.
Macro w moim wykonaniu to będzie amatorka i zabawa .. jak zacznie wychodzić to pomyślę o obiektywie :-)
Witam,
A sprawdziłeś, czy z Tamronem 17-50 + pierścienie da się uzyskać odwzorowanie 1:1 - czy też zwrócisz Koledze kasę za pierścienie (~250zł), gdy okaże się, że się nie da ???Zamieszczone przez Tapeworm
Najtańszy wariant to manualny Helios 58/2 + 2 komplety pierścieni M42 + adapter EOS-M42 (jak dobrze poszukać, to zmieścimy się w 150zł...) - z tym zestawem da się zrobic fotkę obiektu 1cm z odległości 5cm (na cały kadr - sprawdziłem!!!), ale jest dość ciemno - trzeba dobrze oświetlić obiekt (w ogóle pamiętaj, że po zastosowaniu pierścieni jest dość ciemno...)
Pamiętajmy, że pierścienie tylko zmniejszają minimalna odległość od obiektu (i "ściemniają") - i skala odwzorowania zależy od konstrukcji obiektywu - z niektórymi da się uzyskać większą skalę, a z innymi mniejszą (trzeba sprawdzić).
Pozdrawiam, Alex
na ogniskowej 50mm powinien spokojnie uzyskać żądany efekt. zawsze może także spróbować odwrotnego mocowania co będzie kosztowało 15 PLN.poza tym patrząc na min. odległość ostrzenia tego tamrona tj 0,27 m nie powinno być problemów, zawsze zostaje tak jak ja użyć taniego helios 44m2 z pierścieniami pośrednimi ( cały zestaw będzie kosztował poniżej 100zł)
Ostatnio edytowane przez Tapeworm ; 31-03-2012 o 23:42
"Sportretować osobę w sposób artystyczny i prawdziwy zarazem to naprawdę sztuka."
Andrzej A. Mroczek
Jakiekolwiek zakupy mające uczynić z tego tamiego obiektyw macro odpuściłbym sobie jako wyrzucanie kasy. Przy pierścieniu 31 mm szerokość kadru to trochę więcej niż 3cm ale odległość przedmiotu od soczewki to ok. 1(!) cm. Przy dłuzszym pierścieniu ostrość wypada właśnie wewnątrz obiektywu a przy krótszym kadr to 5cm, to chyba za małe odwzorowanie do półcentymetrowych obiektówMowa oczywiście o jedynej tutaj użytecznej ogniskowej czyli maksymalnej. Dodam jeszcze że z w/w tamim raynox dcr-150 daje podobne odwzorowanie z gorszą jakością optyczną. Jak dla mnie nie ten obiektyw...
Natomiast Helios 44-2 (bo taki akurat mam pod ręką) z pierścieniami 31+21+13 wypełnia monetą 1-groszową cały kadr, oczywiście skalę odwzorowania można zmniejszyć zdejmując któryś z 3 pierścieni.
O ile nie ma pod ręką kompaktu![]()
Wiesz...polecam najpierw trochę wiedzy zdobyć a potem dopiero dawać takie rady !!!
Pierścienie nie nadają się w zasadzie do tamrona 17-50 !!! Dlaczego? powyżej jest napisane, używalny jest jedynie najmniejszy pierścień, który daje słabiutką skalę odwzorowania!!!
A Raynox - nie pasuje do wersji z vc, za duża soczewka !!!
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8