Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: + - blysk

Mieszany widok

martyna
    Guest

Domyślnie + - blysk

Witam,
    Zauwazylam , ze parametr sily blysku lampy (300 D hack)na historiogramie podaje (Zapamietuje?)sile blysku lampy wbudowanej.Czy ma to jakikolwiek wplyw na blysk lampy zewnetrznej (420) .Wyszlo mi ,ze nie ale nie jestem tego pewna.Jezeli nie to skad jest ten parametr i co oznacza.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna
    Czy ma to jakikolwiek wplyw na blysk lampy zewnetrznej
    Tak, FEC dziala rowniez z lampa zewnetrzna.

martyna
    Guest

Domyślnie

A bylam pewna ,ze nie i dotyczy to tylko wbudowanej.Na 2
    - mimo blokady na cienie mi nie doswietlalo.
    A jak to sie przeklada na sile blysku?0 to 100% - 2+ ?.
    Mierze na cienie ,blokuje i przepalone.
    Interesuje mnie czy macie jakies z tym doswiadczenie ,czy istnieje jakas korelacja.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Blysku nie mierz na cienie (jak zastanego) tylko na neutralna szarosc albo podobne elementy (np. twarze). Ewentualna korekta wtedy w/g upodobania (badz histogramu). Pomiar na bardzo ciemne badz bardzo jasne elementy sie nie sprawdza.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco

Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco

Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.

A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.

Tak wiec - ustawienie FEC na +2 bez podlaczonej lampy zewnetrznej i zrobienie zdjecia = blyska silniej, nastepna klatka = nadal blyska silniej bo ustawienie to sie zapamietuje, podlaczenie lampy zewnetrznej = nadal blyska silniej bo ustawienie jest zapamietane a nie kasowane przy podlaczeniu lampy.
    Kiedy natomista korekta na lampie ma priorytet nad ustawieniami aparatu? Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
    Wlasnie 6 klatek na to poswiecilem by sprawdzic 8) .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.
    Vitez, nie musze sprawdzać bo wiem W pytaniu nie ma nic o powtarzalności ustawień, jest za to o wpływie tych ustawień na działanie lampy zewnętrznej. I w dodatku z kolejnego postu martyny wynika, że taki właśnie problem miała - pomimo kompoensacji błysku w body po podpięciu lampy zewnętrznej wyniki nie były zgodne z oczekiwaniami. Twoja odpowiedź jest poprawna - podobnie jak moja (i się nie wykluczają), ale nie na temat.

Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
    hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
    Vitez ma racje - jesli na lampie masz 0 to wtedy bierze ona nastawy z puszki.
    Pozdrawiam
    5D + L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisalem to po sprawdzeniu. Po przeczytaniu twojego posta strzelilem, tak jak napisalem, 6 klatek. Najpierw FEC w body na +2 i wbudowana, potem to samo; potem podpialem lampe i 3 zdjecia z FEC na +2, 0 -2 (body) a w lampie na 0 - byla widoczna roznica w naswietlaniu wyraznie (po histogramie itp) wiec FEC w body dzialal, ostatni strzal przy FEC w body na -2 ale w lampie na +2 - histogram szedl w prawo i przeswietlenie bylo wiec lampa miala priorytet.
    Wszystkie strzaly w identyczny kadr byly.

Zawsze wole tak robic - najpierw sprawdzic (o ile mam mozliwosc, a akurat torba obok biurka stoi 8) ) dopiero potem pisac.

Zauwaz jedna wazna rzecz - gdy masz w lampie korekte na 0 to znika zupelnie znaczek, wiec ta opcja jest wylaczona, wtedy nie ma sprzecznosci z logika - lampa dziala jak jej kaze aparat. Dopiero gdy ikonka sie pojawia to nad ta konkretna korekta przejmuje kontrole lampa.
    Szkoda ze tak nie jest w przypadku blysku na druga lamelke ze ustawienie w body wlacza to i w lampie... a tak jest tylko albo high-speed sync albo druga lamelka a czasem chcialbym dwa na raz.

martyna
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Troche sie ruszylo w temacie ,choc pozwole sobie przypomniec ,ze moj problem dotyczy 420 a nie 580 i ttl a nie ttl II.
    Sprawe komplikuje mi jeszcze dyfuzor przy ktorym zazwyczaj unosze palnik w gore.Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów