Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Pomoc w wyborze obiektywu - psy

Mieszany widok

Domyślnie Pomoc w wyborze obiektywu - psy

Hej,
    Planuję właśnie zakup pierwszej lustrzanki. Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduję się na canona 500d. Większy dylemat mam z wyborem obiektywów... Ogólnie mój budżet wynosi ok 3tys i nie chcę go przekraczać, sprzęt może być nowy bądź używany. Głównie chcę robić zdjęcia swojemu psu podczas frisbee, pasienia owiec, agility itp. Pies jest bardzo szybki i jest dość niewdzięcznego koloru do fotografowania - czarny podpalany z białą strzałką na pysku. Fotek nie muszę robić z ogromnej odległości, niestety nie stać mnie na sigmę 70-200/2,8... Zależy mi aby utrwalić skoki w powietrzu, muszę więc mieć coś szybkiego i ostrego. Chcę mieć też możliwość cykania porządnych portretów. Mając max 1500zł na szkło zastanawiam się co wybrać... Czy jako podstawowy "kit" wziąć tamrona 17-50/2,8? I tu pytanie czy potrzebna w tym wypadku stabilizacja? Czy stałka 50/1.8 oprócz portretu sprawdzi mi się też w ruchu, słyszałam że ma słaby af? Czy ew. pakowanie się w megazoom typu sigma 18-200 ma sens? Z moim budżetem z żadnym tele nie poszaleje, a bez sensu chyba brać ciemny 70-300?
    Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie rady

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

ja tutaj widzę 85mm oraz 70-200 f4 (używka)

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

zacznij od 70-200 F4 nawet bez stabilizacji, w nocy pewnie pieska nie będziesz focił więc da radę, później zmienisz sobie na 70-200F4 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dżusta to nowa koleżanka nie kolega :smile:

Wg. mnie 70-200 f4 Canona.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Gora

Domyślnie

a moze taniej bedzie zmienic psa np owczarek podhalanski duzy biały i tez lubi owce

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dżusta Zobacz posta
    Hej,
    Planuję właśnie zakup pierwszej lustrzanki. Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduję się na canona 500d. Większy dylemat mam z wyborem obiektywów... Ogólnie mój budżet wynosi ok 3tys i nie chcę go przekraczać, sprzęt może być nowy bądź używany. Głównie chcę robić zdjęcia swojemu psu podczas frisbee, pasienia owiec, agility itp. Pies jest bardzo szybki i jest dość niewdzięcznego koloru do fotografowania - czarny podpalany z białą strzałką na pysku. Fotek nie muszę robić z ogromnej odległości, niestety nie stać mnie na sigmę 70-200/2,8... Zależy mi aby utrwalić skoki w powietrzu, muszę więc mieć coś szybkiego i ostrego. Chcę mieć też możliwość cykania porządnych portretów. Mając max 1500zł na szkło zastanawiam się co wybrać... Czy jako podstawowy "kit" wziąć tamrona 17-50/2,8? I tu pytanie czy potrzebna w tym wypadku stabilizacja? Czy stałka 50/1.8 oprócz portretu sprawdzi mi się też w ruchu, słyszałam że ma słaby af? Czy ew. pakowanie się w megazoom typu sigma 18-200 ma sens? Z moim budżetem z żadnym tele nie poszaleje, a bez sensu chyba brać ciemny 70-300?
    Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie rady
    Z tych szkieł co wymieniłaś do fotografowania psów - da się ale to męka. Koledzy dobrze radzą z tą eLką :cool:.

Cytat Zamieszczone przez bogdanj Zobacz posta
    a moze taniej bedzie zmienic psa np owczarek podhalanski duzy biały i tez lubi owce
    I też potrafi być szybki :cool:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-03-2012 o 22:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków/Faringdon UK

Domyślnie

50mm 1.4 17-85 ^ ^

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio1399 Zobacz posta
    50mm 1.4 17-85 ^ ^
    50/1.4 do demonów szybkości nie należy.

Warto się zastanowić nad kitem 18-55 z IS + 70-200/4L lub 85/1.8

Z czego skłaniałbym się na to drugie szkiełko.

Poza tym podana przez koleżankę sigma 70-200/2.8, w teorii wygląda nieźle. W praktyce trzeba by ją przymknąć do f=4 żeby było ostro. Czyli takim cudem mamy 70-200/4 L ;-) z dużo gorszy AF-em i świszczącym silniczkiem
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do psów koniecznie tele. 85 mm będzie za krótko.

Dopiero zaczyna Awatar Tapeworm
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Miałem przyjemność być ta zawodach psiego frisbee, miałem 450d + 55-250IS, pomijając fakt, że jak zrobiło się trochę więcej chmur trzeba było zwiększać drastycznie ISO, niestety jest on za wolny na tego rodzaju zabawy, to samo mogę powiedzieć o sigmie 70-300 APO DG. Koledzy dobrze radzą ( 70-200 f4) tylko jedną wadą jest cena tego obiektywu
    "Sportretować osobę w sposób artystyczny i prawdziwy zarazem to naprawdę sztuka."
    Andrzej A. Mroczek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów