Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: C 85 f1,8 problemy z BF

Domyślnie C 85 f1,8 problemy z BF

Witam, jestem tutaj nowy więc jeśli był taki wątek to mocno przepraszam. Wczoraj pojechałem do sklepu z zamiarem kupna w/w szkła, podpiąłem do 50D a tu dość duży BF na 1,8, wiem że 50D ma regulacje, ale nie oto chodzi aby nowe szkło regulować. Czy to normalne w tych szkłach i jak często to się zdarza. Szkła nie kupiłem, sprowadzają nowe. Dzięki za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

co to znaczy "dośc duży"? a mikroregulacja to nic złego (używam:-P )
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

hmm ok 1cm, dokładnie nie mierzyłem, tak mikroregulacja jest dobra, ale jeśli regulujesz na 1,8 i jest ok, to na 3,2 już jest FF

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thx_ex Zobacz posta
    hmm ok 1cm, dokładnie nie mierzyłem,
    Błąd autofokusa jest (z grubsza) proporcjonalny do odległości od płaszczyzny ostrości. Więc... 1cm przy jakiej odległości ostrzenia?

Cytat Zamieszczone przez thx_ex Zobacz posta
    tak mikroregulacja jest dobra, ale jeśli regulujesz na 1,8 i jest ok, to na 3,2 już jest FF
    Serio? Coś takiego wskazywałoby nie na błąd autofokusa tylko na gigantyczną aberrację sferyczną skutkującą focus-shift'em. C85/1.8 nie mam, ale o występowaniu tam focus-shift'u nie słyszałem... Choć niech się wypowiedzą właściciela tego szkła.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

dlatego unikam testów tabelek "na szybko" w sklepie, bo bardzo czesto mają się nijak do "prawdziwej" fotografii :wink:
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

TUTAJ jest temat ze duzo zalezy tez od barwy swiatla - jezeli w sklepie bylo glownie oswietlenie zarowe, to tez moglo miec wplyw na celnosc AF.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Błąd autofokusa jest (z grubsza) proporcjonalny do odległości od płaszczyzny ostrości. Więc... 1cm przy jakiej odległości ostrzenia?

Serio? Coś takiego wskazywałoby nie na błąd autofokusa tylko na gigantyczną aberrację sferyczną skutkującą focus-shift'em. C85/1.8 nie mam, ale o występowaniu tam focus-shift'u nie słyszałem... Choć niech się wypowiedzą właściciela tego szkła.
    Bo focus shift to chybra raczej w UWA (typu 24/1.4, czy 20/1.8 itp.)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów