Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 176

Wątek: pytanio o testy sigmy 70-300 4-5,6 apo i canona 100-300 usm

Gregor
    Guest

Domyślnie

Przeglądałem fotki Flowenola i stwierdzam, że aberacja z tego szkła Canona to totalna porażka.Nie chcę namawiać do konkretnego szkła(sprawa indywidualna), ale z perspektywy kilku miesięcy pracy z Sigmą nigdy czegoś takiego nie widziałem

Coś już napisał

Domyślnie

Tak jak obiecałem dwie następne fotki. Niestety warunki u mnie fatalne cały czas sypie śnieg (widać jego początki na zdjęciach) i na gałązki jeśli ktoś będzie chciał trzeba poczekać.
    BTW po 4.5 godzinach odgarniania śniegu nie jestem w stanie utrzymać nawet piwka stojącego przede mną
    foto 3 @f8
    foto 4 @f11

Fotki prosto z RAW-a bez kombinacji, bardzo lekko podbity kontrast i ISO800 przy tej pogodzie oraz tej ogniskowej inaczej się nie da.
    A... i z odległością trochę przesadziłem do lamy na słupie jest, nie 120 m a ok. 90m (146 kroków).

EDIT: Wczoraj na chwilę wszyszło słońce, trochę połaziłem i udało mi się wyszukać dziurę, tak aby sfocić zamieszczony wcześniej komin z przymknięciem przesłony. Odległość tak jak ktoś chciał ok. 200m:

komin300mm@f8
    komin300mm@f11
    komin300mm@f13

Fotki jak zwykle z ręki, RAW bez obróbki.
    Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 23-02-2006 o 11:28
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

von Klamke
    Guest

Domyślnie

foto 3 i foto 4 - fiolet widzę... fiolet...
    na czwórce lepiej, ale i tak "szału ni ma", komin od f/11 się broni jakoś...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Tak. Więc kiedy juz podjęłam decyzję i wysłałam ostateczne zamówienie na Canona 100-300USM, ....to okazuje się, że tego obiektywu nie ma w magazynie Canon Polska....:-x Co więcej realnie to z miesiąc albo i dłużej trzeba poczekać - ile dokładnie? handlowcy Canona zgodnie milczą

Cóż nie będę mieć na razie tele, po prostu zmienię kolejność zaplanowanych zakupów.

Idę czytać do innego działu forum
    TOKIN(ka)
    a mi kolejność sama się zminiła, wczoraj strzeliła uszczelka pod głowicą i kasa zamiast na obiektyw to na naprawę ech złośliwość rzeczy martwych

Początki nałogu

Domyślnie

a ja....

właśnie wróciłam z zakupów

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ciekaw jestem jak ten 100-300 radzi sobie z dalekimi obiektami
    20D, 6D

Początki nałogu

Domyślnie

Tomku
    kupiłam.... sigmę

łatwo nie było... Media Markt - wzięłam aparat, że porobię fotki na miejscu bez jakiejkolwiek obróbki wywołam i kupię dany konkretny egzemplarz lub jednak będę czekac na 100-300USM. Zrobiłam fotki idę z panem do labu - on wkłada kartę do kompa - zero zdjęć: taaa robiłam w raw! Mówię - powtarzamy - znowu idę do stoiska z obiektywami , znowu wyciągamy 70-300 znowu fotki - jpg tym razem! wracamy do labu - 5min są fotki - nie jest źle poza tym, że ciemne to własciwie jest dobrze. Porównuję z sigmą 55-200 ta wypada gorzej. 10minut - zapada decyzja. Biorę 70-300 ale chcę ten wypróbowany. OK. Ruch w dziale foto jak diabli, z odsieczą pracownikowi przychodzi kierownik - drukuje rachunek do zapłaty w kasie - okazuje się że jest .... taniej niż na półce w cenniku komputera jest o 100zł taniej =999zł z 2-letnią polską gwarancją. Ufff w domu pierwsze próby: wieczór mała lampka - AF często błądzi - w hali MM było znacznie lepiej. Wspomagam się lampą... nie jest źle! Reszta rano.

Wieczór w dniu zakupu -

300mm 5,6, odległość od obiektu -3m, lampa wycinek 1:1

Dziś - pogoda nie dopisała - pochmurno, jakby lekka mgiełka - nie poszaleję. Zdjęcie z balkonu, zabudowania są w odległości 400-500m

300mm pełna dziura 5,6

i to samo ujęcie (tyle że w pionie)

300mm f8

Wszystkie zdjęcia w jpg, prosto z aparatu, w PS tylko wycięte (nr1) lub zmniejszone (2 i 3). Po zmniejszeniu nie wyostrzane. Mój obiektyw jest do dyspozycji w sensie testów (oczywiście w miare możłiwości, czasu i zdrowego rozsądku), jeśłi ktoś chce jakies konkretne ustawienia ujęcia itp, dajcie znać.

Mam 7 dni na sprawdzenie - do tego czasu mogę wymienić na inny egzemplarz lub oddać.

PS. O co Wam chodzi z tym dekielkiem...? W moim egzemplarzu zamyka się idealnie równo - tyle że na razie nie mam filtra. Czy te problemy z krzywym zamykaniem pojawiają się po założeniu filtra? O to chodzi?

PS nr2 Pozdrowienia dla kierownika działu foto oraz pracownika labu w MM w Katowicach) (Może nas czytają?)

Pozdrawiam TOKIN

Początki nałogu

Domyślnie

I jeszcze jeden wycinek 1:1, odległośc od budki telefonicznej jakieś 200metrów
    300mm ,f5,6

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to wypada tak jak moja na 5,6 przy w odległościach około 100m ...
    Budka jest średnio ostra ale widać tak ma być na 5,6
    Zbliżenia wypadają całkiem dobrze i u mnie.
    Większe mydełko mam tylko na tych słupach wysokiego napięcia, ale to jest jakieś 400mm a powietrze w wawie przy ul Puławskiej nie jest najczystsze
    Ostatnio edytowane przez TomekD ; 25-02-2006 o 14:04
    20D, 6D

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flowenol
    Fotki prosto z RAW-a bez kombinacji, bardzo lekko podbity kontrast i ISO800 przy tej pogodzie oraz tej ogniskowej inaczej się nie da.
    A... i z odległością trochę przesadziłem do lamy na słupie jest, nie 120 m a ok. 90m (146 kroków).
    Może jestem upierdliwy ale proszę (o ile możesz) o niegrzebanego JPG-a pełna dziura odległość min. 200 m. 3072 x 2048 pks. ISO od 400 w dół.
    W takiej formie zdjęcie najlepiej mogę porównać.
    No i oczywiście 300 mm.
    Ostatnio edytowane przez mistasz ; 25-02-2006 o 20:47

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów