Zaznaczam ze słup elektryczny który robiłem jest oddalony o jakieś .. kilkaset ładnych metów, to wielkie słupisko dla tego zajmuje tyle kadru.
mysle że 300 -400 odległości. Z bliższymi obiektami radzi sobie chyba lepiej.
Zaznaczam ze słup elektryczny który robiłem jest oddalony o jakieś .. kilkaset ładnych metów, to wielkie słupisko dla tego zajmuje tyle kadru.
mysle że 300 -400 odległości. Z bliższymi obiektami radzi sobie chyba lepiej.
20D, 6D
No właśnie ta aberracja na drugim troche mnie przeraża, już byłem zdecydowany a tu .... i pojawia się pytanie, czy może jednak lepiej Canon 70-210/3.5-4.5 USM, czy odpuścić sobie na pół roku i 70-200/4 L. Pół biedy jakby aberrował tylko przy tej ogniskowej i na pełnej dziurze, może ktoś da więcej sampli przy 300mm i bardziej przymkniętej przysłonie, najlepiej gałęzie, bo one najlepiej obnażają przypadłość do AC.
Co zdziwiony?:wink:Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ale rzeczywiście: wyraźnie widoczna abberacja z tego obiektywu to fakt.
Jednak gdy go kupowałem to wiedziałem o większości jego ułomności, więc jest mi łatwiej z tym żyć. Gorzej by było jakbym o tym nie wiedział i nie widział sampli![]()
Zresztą:
1. Po przymknięciu robi się bardzo przyzwoicie,
2. Przy formatach max. 15x20 a nawet 20X30 (bo takie maksymalnie na ogól robię) jakość dla mnie zupełnie wystarczy,
a obiektyw kupowałem do focenia przede wszytkim windsurfingu, a że teraz z takich zdjęć nici to czasem antenkę lub ptaszka pstryknę :wink:
Ej tam, lepiej wiedzieć co się kupuje niż być rozczarowanym, bo ktoś czegoś nie dopowiedział.Zamieszczone przez '[DoMiNiQuE
Wszystko ma swoje wady i zalety. Powtarzać nie będę bo to powoli staje się nudne, powiem tylko, że wszystko co do tej pory zostało napisane o tych dwóch obiektywach przy porównaniach to prawda. Dlatego każdy niech kupuje w zależości od potrzeb/przeznaczenia szkiełka. No i zasobności kieszeni.:rolleyes:
EDIT PS:
Ten słup w takim promieniu to mi z każdej strony będzie coś zasłaniało, ale poszukam czegoś, tylko nie mam pojęcia kiedyZamieszczone przez mistasz
Co do gałązek to postaram się*jutro zrobić kilka z większym przymknięciem.
Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 20-02-2006 o 20:28
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Tak. Więc kiedy juz podjęłam decyzję i wysłałam ostateczne zamówienie na Canona 100-300USM, ....to okazuje się, że tego obiektywu nie ma w magazynie Canon Polska....:-x Co więcej realnie to z miesiąc albo i dłużej trzeba poczekać - ile dokładnie? handlowcy Canona zgodnie milczą![]()
Cóż nie będę mieć na razie tele, po prostu zmienię kolejność zaplanowanych zakupów.
Idę czytać do innego działu forum![]()
TOKIN(ka)
i żadna z Canon Polska.... co więcej chyba wszystkie oferty to Fotomedia a ja u nich nie kupuję.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Daj sobie luzu z Canon Polska.Zamieszczone przez TOKIN
Kup sobie np ten obiektyw, zaoszczedzisz pare groszy, a roznicy nie zauwazysz. Przy tej cenie szkiel nie ma sensu szalec z gwarancja. Czesto slyszysz aby komus sie szklo zapsulo?![]()
Fakt może często nie słyszę /czytam o zepsutym obiektywie - tyle tylko że mam osobiste doświadczenie a tej kwestii. Raz jeden kupiłam używany aparat wraz z obiektywem i to własnie obiektyw szlag trafił po paru dniach - zaczął zgrzytać, piszczeć aż w końcu po pewnym czasie w ogóle przestał ostrzyć. Wiem - może to był wyjątek potwierdzający regułę ale jednak uraz został
A do tego że na zdjęciach w allegro prawie wszystko wygląda jak nówka to juz zdążyłam się przyzwyczaić. Oczywiście nie posądzam wskazanego przez Ciebie sprzedawcy o żadną konkretną manipulację ale tylko tak ogólnie.
Ja swojego kupiłem pod koniec stycznia na allegro i jestem zadowolony, drugi mój obiektyw 28-135 IS USM też był kupowany podobnie, jak dotąd wszystko OK.
PS. Mam zrobione dwa kolejne zdjęcia przy 300mm@f8 i f11 na ok.120m, ale dzisiaj chyba ktoś rozrabia na moim serwerze więc fotki będą później.
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Widac ze jest duzy popyt na Canon 100-300, bo jak obserwuje ceny to poszly o jakies 150-200zl w goreJakis czas temu na allergo mozna bylo dostac ten obiektyw juz od ok 700zl.
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl