Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 176

Wątek: pytanio o testy sigmy 70-300 4-5,6 apo i canona 100-300 usm

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Tomek,
    dzięki za obszerniejszą wypowiedź. Właściwie już zdecydowałam się na 100-300, bo w moim przypadku różnica w cenie to jakieś 130zł (sigmę kupowałabym z polskiej dystrybucji z 2 letnią gwarancją = 949 plus koszty wysyłki) a Canona mogę mieć za 1133 z wysyłką. Stwierdziłam, że gdybym musiała/chciała go odsprzedać to łatwiej i z mniejszą stratą będzie chyba sprzedać Canona
    Będę zamawiać w poniedziałek i mam nadzieję, że do tego czasu nic się w moich planach nie zmieni...oby! Czekam jedynie na jakieś sample siostry Viteza... Coś jakbyś Vitezie wspominał o takiej możliwości
    Pozdrawiam wszystkich tych co w rozterkach i tych szczęśliwie juz posiadających.
    TOKIN(ka)
    tu masz trzy dzisiejsze kadry. Wszystkie zdjęcia robione są przy 300mm...
    Dwa są przy f5,6, jedno przy f16...
    http://www.pbase.com/tomekd/inbox
    Ostatnio edytowane przez TomekD ; 18-02-2006 o 19:05
    20D, 6D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Czekam jedynie na jakieś sample siostry Viteza... Coś jakbyś Vitezie wspominał o takiej możliwości
    Tak na szybko znalezione:

1) http://vitez.ceron.pl/f5.6@100mm.JPG
    2) http://vitez.ceron.pl/f8@300mm.JPG

Probowalem znalezc f5.6@300mm ale cos mi sie nie udalo ... tzn znalazlem pare ale paskudnie poruszone. A ze siostra robi w trybie auto lub P to sie nie dziwie - ledwie lepsze swiatlo to aparat podbija na 7.1/8 by poprawic ostrosc, a w slabszym siwetle jest f5.6, czas 1/125 i poruszenie ... oj musze siostre podszkolic.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie sa to zdjecia, po obejrzeniu ktorych nachodzi mnie mysl 'moglem kupic canona' bo ostrosc mnie nie przekonala ...ale jedna rzecz mi sie duzo bardziej podoba w canonie - bokeh. W sigmie nie raz wychodzi naprawde paskudny ??:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Nie sa to zdjecia, po obejrzeniu ktorych nachodzi mnie mysl 'moglem kupic canona' bo ostrosc mnie nie przekonala
    Zdjecia maja zero obrobki , nie liczac software aparatu.
    Da sie z nich duzo wycisnac nawet kilkoma klikami... ja zazwyczaj ogladam fotki w Breezebrowser w HQ mode i to daje mi podglad "ile z tej fotki mozna wyciagnac po delikatnej obrobce" .

Ale... z Sigmy to samo. To zdjecie nie ma przekonywac ze Canon 100-300 jest lepszy od Sigmy - bo sam pisalem ze ostroscia, jakoscia zdjec sa porownywalne...
    Te zdjecia maja pokazac ze Canon 100-300 jest wystarczajaco dobry i nie ustepuje Sigmie

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki Tomek, dzięki Vitez
    za wstawienie fotek z obu obiektywów. Obiecuję się pochwalić kiedy już nowy nabytek będzie u mnie.
    A tak swoją drogą naszła mnie następująca myśl: może w dziale sprzęt możnaby dodac taka opcję, która pozwalałaby wrzucać takie właśnie sample poglądowe z różnych obiektywów przy różnych przysłonach - wielu kupujących na etapie decyzji chętnie by je przejrzało - a było by to tym łatwiejsze, że sample by "mieszkały" w jednym miejscu.
    Wiem, że istnieją galerie typu pbase, czy fotosig ale tam fotki mocno zmniejszone, często poddane extremalnej obróbce więc nie do końca wiarygodne przy podejmowaniu decyzji. A może idźmy jeszcze dalej - taki kącik z recenzjami - każdy by mógł dopisać coś od siebie?
    Może głupio gadam - jest późno - jeśłi głupio to wybaczcie:-?

TOKIN(ka)

Domyślnie

Bardzo dbry pomysł TOKIN, powiedz jeszcze gdzie tak tanio można tego Canona dostac.

Początki nałogu

Domyślnie

info poszło na PW. Jak już obiektyw będe mieć u siebie podzielę się namiarami na źródełko Przy czym ceny jak to ceny - nie wszystkie są jednakowo atrakcyjne...

Coś już napisał

Domyślnie

Witam wszystkich,
    CB czytuję od jakiegoś czasu, ale do tej pory na wszystkie swoje pytania znajdowałem odpowiedź, a odpowiedzi na inne pytania udzielali inni szybsi i bardziej doświadczeni :grin:
    Pod poniższymi linkami znajdują się fotki z mojego 100-300mm przy pełnej dziurze @300mm. Oba zdjęcia robione kilka dni temu przy totalnie zachmurwionym niebie i po 15.00. Przy zdjęciach nic nie było kombinowane. Czyste wywołanie z RAW (każde dużo waży tzn. 3MB):
    foto1
    foto2

EDIT: Zdjęcia robione z ręki
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flowenol
    Czyste wywołanie z RAW (każde dużo waży tzn. 3MB):
    foto1
    foto2
    Ojej! Coz za piekna aberracja
    Lepiej nie zniechecaj takimi fotkami potencjalnuch nowych uzytkownikow tego szkla
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 20-02-2006 o 17:31

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flowenol
    Pod poniższymi linkami znajdują się fotki z mojego 100-300mm przy pełnej dziurze @300mm. Oba zdjęcia robione kilka dni temu przy totalnie zachmurwionym niebie i po 15.00. Przy zdjęciach nic nie było kombinowane. Czyste wywołanie z RAW (każde dużo waży tzn. 3MB):
    foto1
    foto2

EDIT: Zdjęcia robione z ręki
    Ptaszek to porażka.
    Natomiast z checią zobaczę podobne jak zdjęcie 1-sze, podobne swiatło, JPG-a z pełnym exifem, obiektu oddalonego ok. 200 m

Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów