Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 176

Wątek: pytanio o testy sigmy 70-300 4-5,6 apo i canona 100-300 usm

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie uff...

noooo Wymieniłem sigmę, wreszcie udało mi się zrobić ostre fototo!!!
    To mi się podoba. Sprzedawca fotoit jest spoko - pozwalaja próbowac. Mimo ze kupiłem 28 stycznia pozwolili mi wymienić, dali spróbowac innym egzemplarzem... Co prawda nie miałem jak podpiąc do kompa na miejscu a na wyświetlaczu nie wiele widziałem to przed momentem zrobiłem próby i porównałem z fotkami z rana starym szkłem - niebo a ziemia.
    Aha nr tamtego kiepskiego szkła to 401533 ...:>
    Widzialem ze w szafie ma jescze jedną, stoją 849 zł

Pozdrawiam
    20D, 6D

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekD
    noooo Wymieniłem sigmę, wreszcie udało mi się zrobić ostre fototo!!!
    Pozdrawiam
    To pochwal się jaki teraz wychodzą zdjęcia

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.pbase.com/tomekd/inbox
    sorki za komplikacje, generalnie przed 10 robione są starym szkłem, po 10 nowym
    tzn IMG to stare szkło
    Obraz - nowe
    Ostatnio edytowane przez TomekD ; 13-02-2006 o 19:45
    20D, 6D

Początki nałogu

Domyślnie

Witajcie,
    cały wątek przeczytany (nie tylko ten zresztą) ale dalej nie wiem co wybrać: sigma 70-300 APO czy Canon 100-300 USM? Wiem - powiecie że tej decyzji nikt za mnie nie podejmie, bo to ma byc mój obiektyw i ja nim będe focić. Zalety i wady obu z nich znam sigmę nawet miałam w ręku (Canona Niestety nie...). Może zatem z trochę innej beczki - tzn ceny zakupu i ewentualnej ceny odsprzedaży w przyszłości (cóż nawet takie kryteria przyszło mi rozważać w obliczu wyboru). Jest tak na allegro cena sigmy od polskiego dystrybutora z 2 letnią gwarancją to 950-999zł (mowa o najnowszej sigmie z czerwonym oaskiem, Canona 100-300USM mogę mieć za 1133 z kosztami wysyki również polski dystrybutor i gwarancja Canon Polska. Gdyby nie ta ostatnia cena (tzn Canona) wybór padłby na sigmę (wszak cena allegrowa canona to 1240 (i gwarancja sklepowa). Teraz do sedna: czy przy tak małej różnicy w cenie ( w praktyce 130zł) sigma jest nadal konkurencyjna??? Jak wygląda sprawa utraty wartości przy odsprzedaży sprzętu używanego???
    Jednym słowem: poradźcie który???

PS. Co bedę focić? trudno sprecyzować na 100% ale ciągnie mnie do sportu ( w zimie narty!!!), zwierzaki, jakieś próby street foto - czyli ludziki.

Wszystkie uwagi i rady przeczytam z wielką uwagą.
    TOKIN(ka)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup canona, zrobisz testy, porównamy
    Coś mi się wydaje ze ta sigma dosyć często się myli na 300mm, przynajmniej te które macałem czyli wymieniona przezemnie, ale i ta obecna nie ustawiała ostrości zbyt trafnie.
    Powiem tak, wziałem 2 bo próbując z okna sklepu udało mi sie zrobić ostre foto, ale nie wszystkie były ostre, raczej połowa ( poprzednim nie zrobił ani jednego - więc stwierdziłem że optyke ma ok)
    Jak widzisz na zdjęciach które udostepniłem (wymienionego szkła)ostrość jest chyba w miarę zadowalająca, aberacje są małe ale pozbawiona na pewno nie jest)
    Niech ktoś cyknie podobne zdjęcia canonem ale bez zbytniego wyostrazania i korekcji aberacji jak mozna prosic.
    Na pewo sigma powala solidnością, tzn nic od niej nie odpada ani nie klekocze ale plastik jakiś taki mietki się wydaje... Tamronik 28-75 2,8 to przy nim L ...
    No i ten dekielek tragedia !!!!!!!! W poprzedniej sigmie śrenio pasowal, w tej wymenionej wogóle już nie wchodzi równo...
    20D, 6D

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ps. ale moze jeszcze pokocham tą sigme :d
    20D, 6D

Początki nałogu

Domyślnie

No bół jest w tym że na CB oba te obiektywy są chyba równo chwalone (ich wady też są równo wymieniane ale jak patrzę na fotki na pbase to chyba nie ma tam ani jednej ostrej z canona 100-300... Może źle szukam, może mam coś z oczami ale tak to widzę... na fotosig niesety widzę tylko miniaturki więc trudno cokolwiek ocenić.
    Poza tym tak jak pisze Tomek powyżej w tych galeriach nigdy nie wiadomo co i jak było wyczyniane z fotką zanim nabrała ostatecznego wyglądu. Tak dochodzę do wniosku że do do 2500zł to chyba nie ma przyzwoitego tele... bo albo jest szybki albo ostry ale te dwie cechy jednocześnie w jednym modelu chyba nie?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega Dominik pokazał ładne zdjęcie z tej sigmy....
    O swojej powiem cos więcej w weekend
    20D, 6D

Początki nałogu

Domyślnie

Tomek,
    a jak z tą powolnoscią AF - testowałam egzemplarz tej sigmy w MM - i różnica była odczuwalna (np w porównaniu z KITem) ale prawdziwych zdjęć nie robiłam więc nie wiem na ile może ta szybkość (lub raczej jej brak) być uciążliwa??? Szybkośc AF to właściwie jedyny powód który każe mi ciągle się wahać między tymi dwoma modelami choć wiem że Canon ma obiektywnie rzecz biorąc także i inne zalety.
    CZy aby ten AF w sigmie nie sprawia wrażenia że robisz zdjęcia kompaktem w lekkim mroku? - tego się boje najbardziej - zamiast śmigac fotki będę stać z wyciągniętą lufą i szukać ostrości

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Tak dochodzę do wniosku że do do 2500zł to chyba nie ma przyzwoitego tele... bo albo jest szybki albo ostry ale te dwie cechy jednocześnie w jednym modelu chyba nie?
    Dodaj do wymagan jeszcze - 300mm. Bo tak to jest Canon 70-200 4 L - szybki i ostry.
    Oprocz tego w tych granicach cenowych ( +- 1000zl ) masz jeszcze Sigme 100-300 4EX i Canona 70-300 IS (ta nowsza wersja).

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów