hmm... moim zdaniem to to wszystko jest gra niewarta świeczki... miałem przez chwilę tamrona 70-210 f4-5.6 później sigmę 135-400 APO f4.5-5.6.
obie sprzedałem i zbieram na coś jasnego.wydaje mi się że 70-200 f4 spokojnie starcza dla zaawansowanego amatora któremu bardzo bardzo portfel nie piszczy jak się wyda tyle kasy na szkło. bo co by nie powiedzieć te 2,2 - 2,4 tysiąca to jest dużo za szkło. mówię o amatorach. a te wszystkie ciemne sigmy i tamrony i najtańsze canony? to chyba jest tylko po to, żeby mieć coś dłuższego, bo raczej musi być dosyć "świetliście" <wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ze świetlistością> w kadrze żeby wyszły z tego naprawdę ładne zdjęcia. a wydając z kolei ok. tysiąca ja nie oczekuję "normalnych" zdjęć. zdjęcia mają być maksymalnie dobre i dopracowane. i do tego także przyczynia się optyka szkieł.tak więc osobiście uważam kupowanie takich szkieł za lekkomyślność - jeśli kogoś stać na wydanie tysiąca to także będzie go stać na wydanie dwóch tysięcy. tylko później. ale opłaca się czekać.