Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz jpg-a z aparatu, a nie wywoływanego z RAW i niedotykanego - dosłownie - żadnym narzędziem, ISO od 400 w dół tj. 400, 200, 100, takZamieszczone przez mistasz
Komin może być?
Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz jpg-a z aparatu, a nie wywoływanego z RAW i niedotykanego - dosłownie - żadnym narzędziem, ISO od 400 w dół tj. 400, 200, 100, takZamieszczone przez mistasz
Komin może być?
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Dokładnie tak jak piszeszZamieszczone przez Flowenol
Jak jest min. 200 metrów do niego to jak najbardziejZamieszczone przez Flowenol
Pozdrówka
Ja posiadam obiektyw sigmy 70-300. Wg mnie robi zajefajne fotki.
Pogoda nadal bylejaka, postanowiłam pomęczyć tę budkę telefoniczną z okna - odległośc ok 200-250m, padający śnieg, pochmurno, mglisto, widoczność jakies 1000m maksymalnie.
Tym razem postanowiłam użyć do testów więcej obiektywów - o różnych ogniskowych, różnych firm- jedyne co łączy te zdjęcia to f6,3 ISO 200, tryb Av, położenie obiektu, no i fotograf podpięty do 350d.Wiem, że walka nierówna ale wszystkie zdjęcia to maleńkie wycinki z całości kadru (crop 100%) dla równości niektóre zmniejszone tak aby rozmiar w pikselach był zbliżony. Wszystkie wycinki to fragmenty kadrów wykonanych na maksymalnych ogniskowej danego obiektywu.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Który telefon jest z którego obiektywu? Macie ochotę na zgadywankęTylko mnie nie zabijcie za tak nieprofesjonalne podejście do tematu testów
![]()
TOKIN
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 26-02-2006 o 22:46
1 - Sigma
2 - Tamron
3 - Kit
4 - Canon
Ale to była zagadka z telefonem do przyjaciela![]()
Brawo mistasz!
Kolejność 100% prawidłowa. Niestety w tym konkursie nie przewidziano nagród.
Dla porządku:
1. sigma 70-300APO macro DG
2. Tamron 28-75
3. Canon 18-55
4. Canon 50/1,8
Myślę, że dla większości te miniaturowe wycinki były oczywiste, (nawet bez telefonu do przyjaciela...) choć dla wciąż poszukujących, być może ukazały jakiś tam ranking tych obiektywów. Szkoda, że nie mam możłiwości zrobienia tej budki Canonem 100-300USM - byłaby jeszcze większa jasność dla dokonujących wyboru.
Powiem szczerze, że ta sigma na 300mm i pełnej dziurze (foto obiektu oddalonego o jakieś 200-250m) wydaje mi się zadowalająca. Przy obecnej pogodzie nie mam możliwości zrobienia takich ujęć jakie bym chciała, aby rezultaty odnieść do możliwości tamrona i 50mm/1,8 ( o tych dwóch obiektywach mam wyrobioną dobrą opinię - i to nie w testach ale w prawdziwym fotografowaniu). Liczę na lepsze warunki w najbliższym czasie...:rolleyes:
Szkoda tylko że pierwsze zdjęcie budki zrobiłaś przy f=8. Przy f=5,6 było by fajne porównanie do innych Sigm. Jak mozesz to powtórz to zdjęcie budki przy f=5,6 i 300 mm.
A to mi nowość!Zamieszczone przez mistasz
![]()
Teraz sprawdziłam raz jeszcze - wszystkie fotki są przy f 6,3!!! Fakt nie 5,6 jak pisałam powyżej - mój błąd, moja pomyłka!Bład w opisie powyżej już poprawiłam!
Ale skąd Ci się wziął pomysł, że to f8 to doprawdy nie wiem?!![]()
Już wiem gdzie zakradł się błąd! Chodzi o wczorajsze zdjęcie budki - pomyłka musiała nastąpic przy ładowaniu zdjęcia na imageshack![]()
Przepraszam i błąd naprawiam błyskawicznie...
300mm, f5,6, ISO 400 odległośc niezmiennie 200-250metrów (mam nadzieję że teraz nie będzie pomyłki...wycinek 1:1, jpg prosto z aparatu
Teraz się dowiem...jak tragicznie lipny mam egzemplarzAle lepiej teraz kiedy moge oddać/wymienić niż później kiedy będzie za późno:rolleyes:
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę - mam tyle tych budek w różnych ustawieniach, że o pomyłke nie trudno!
Dochodzę do wniosku, że przydałyby mi się jakieś rady dotyczące trzymania teleobiektywu - żeby fotki nie wychodziły poruszone - niestety 1 na 5 wydaje mi się poruszona![]()
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 27-02-2006 o 11:03
Trudno mi powiedzieć, bo nie miałem dobrego egzemplarza. W porównaniu do tego co mialem Twój jest dużo lepszy (swój oddałem do wymiany bo mydlił i czekam na nowy).Zamieszczone przez TOKIN