Witajcie,
cały wątek przeczytany (nie tylko ten zresztą) ale dalej nie wiem co wybrać: sigma 70-300 APO czy Canon 100-300 USM? Wiem - powiecie że tej decyzji nikt za mnie nie podejmie, bo to ma byc mój obiektyw i ja nim będe focić. Zalety i wady obu z nich znam sigmę nawet miałam w ręku (Canona Niestety nie...). Może zatem z trochę innej beczki - tzn ceny zakupu i ewentualnej ceny odsprzedaży w przyszłości (cóż nawet takie kryteria przyszło mi rozważać w obliczu wyboru). Jest tak na allegro cena sigmy od polskiego dystrybutora z 2 letnią gwarancją to 950-999zł (mowa o najnowszej sigmie z czerwonym oaskiem, Canona 100-300USM mogę mieć za 1133 z kosztami wysyki również polski dystrybutor i gwarancja Canon Polska. Gdyby nie ta ostatnia cena (tzn Canona) wybór padłby na sigmę (wszak cena allegrowa canona to 1240 (i gwarancja sklepowa). Teraz do sedna: czy przy tak małej różnicy w cenie ( w praktyce 130zł) sigma jest nadal konkurencyjna??? Jak wygląda sprawa utraty wartości przy odsprzedaży sprzętu używanego???
Jednym słowem: poradźcie który???

PS. Co bedę focić? trudno sprecyzować na 100% ale ciągnie mnie do sportu ( w zimie narty!!!), zwierzaki, jakieś próby street foto - czyli ludziki.

Wszystkie uwagi i rady przeczytam z wielką uwagą.
TOKIN(ka)