Dokładnie tak jak piszeszZamieszczone przez Flowenol
Jak jest min. 200 metrów do niego to jak najbardziejZamieszczone przez Flowenol
Pozdrówka
Dokładnie tak jak piszeszZamieszczone przez Flowenol
Jak jest min. 200 metrów do niego to jak najbardziejZamieszczone przez Flowenol
Pozdrówka
foto 3 i foto 4 - fiolet widzę... fiolet...
na czwórce lepiej, ale i tak "szału ni ma", komin od f/11 się broni jakoś...
Ja posiadam obiektyw sigmy 70-300. Wg mnie robi zajefajne fotki.
Pogoda nadal bylejaka, postanowiłam pomęczyć tę budkę telefoniczną z okna - odległośc ok 200-250m, padający śnieg, pochmurno, mglisto, widoczność jakies 1000m maksymalnie.
Tym razem postanowiłam użyć do testów więcej obiektywów - o różnych ogniskowych, różnych firm- jedyne co łączy te zdjęcia to f6,3 ISO 200, tryb Av, położenie obiektu, no i fotograf podpięty do 350d.Wiem, że walka nierówna ale wszystkie zdjęcia to maleńkie wycinki z całości kadru (crop 100%) dla równości niektóre zmniejszone tak aby rozmiar w pikselach był zbliżony. Wszystkie wycinki to fragmenty kadrów wykonanych na maksymalnych ogniskowej danego obiektywu.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Który telefon jest z którego obiektywu? Macie ochotę na zgadywankęTylko mnie nie zabijcie za tak nieprofesjonalne podejście do tematu testów
![]()
TOKIN
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 26-02-2006 o 22:46
1 - Sigma
2 - Tamron
3 - Kit
4 - Canon
Ale to była zagadka z telefonem do przyjaciela![]()
Brawo mistasz!
Kolejność 100% prawidłowa. Niestety w tym konkursie nie przewidziano nagród.
Dla porządku:
1. sigma 70-300APO macro DG
2. Tamron 28-75
3. Canon 18-55
4. Canon 50/1,8
Myślę, że dla większości te miniaturowe wycinki były oczywiste, (nawet bez telefonu do przyjaciela...) choć dla wciąż poszukujących, być może ukazały jakiś tam ranking tych obiektywów. Szkoda, że nie mam możłiwości zrobienia tej budki Canonem 100-300USM - byłaby jeszcze większa jasność dla dokonujących wyboru.
Powiem szczerze, że ta sigma na 300mm i pełnej dziurze (foto obiektu oddalonego o jakieś 200-250m) wydaje mi się zadowalająca. Przy obecnej pogodzie nie mam możliwości zrobienia takich ujęć jakie bym chciała, aby rezultaty odnieść do możliwości tamrona i 50mm/1,8 ( o tych dwóch obiektywach mam wyrobioną dobrą opinię - i to nie w testach ale w prawdziwym fotografowaniu). Liczę na lepsze warunki w najbliższym czasie...:rolleyes:
Szkoda tylko że pierwsze zdjęcie budki zrobiłaś przy f=8. Przy f=5,6 było by fajne porównanie do innych Sigm. Jak mozesz to powtórz to zdjęcie budki przy f=5,6 i 300 mm.
Dzięki serdeczne że pamiętałeś. O to mi chodziło. Teraz lepiej porównać Canona i Sigmę.Zamieszczone przez Flowenol
Do tego pełne zdjęcia z Sigmy od TOKIN by się przydały.
Pozdrowienia
Zostałam niejako wywołana do tablicy więc nie mam wyjścia...Zamieszczone przez mistasz
W związku z licznymi mailami jakie otrzymuję w sprawie pokazania surowych jpg z mojej sigmy (a właściwie wysłania na mailapokazuję je tutaj - chyba lepiej spełnią swoją rolę fotek poglądowych.
Znajoma budka telefoniczna tym razem pełny kadr, jpg wprost z aparatu, 300mm, f5,6, wszystkie parametry w aparacie na zero:
http://images1.fotopic.net/?iid=y4oc...ze=1&nostamp=1
A teraz coś w temacie antenowym - znowu 300mm f5,6, parametry w aparacie niezmiennie na zero ( po wstawieniu tej fotki na serwer porobiły się jakieś okrężne mazgi - nie wiem czemu w oryginale tego nie ma!
http://images4.fotopic.net/?iid=y4ou...ze=1&nostamp=1
W exifie można resztę danych sobie pooglądać, zobaczyć, że fotki 100% surowe, można się na nich pobawić suwakami i każdy dla siebie zobaczy jaki może być efekt końcowy.
Ponieważ niektórzy pytają również o wrażenia z użytkowania, podaję :
1. AF w dobrym świetle jest OK, w półmroku lubi błądzić
2. Prędkość AF dla mnie na razie nie jest problemem, za to jasność na poziomie 4-5,6 - czasem problemem może być
3. W moim egzemplarzu nie ma luzów, nic nie trzeszczy choć AF najcichszy nie jest - udało mi się ptaszka z odległości 2m "zdjąć" zatem chyba nie jest, aż tak tragicznie
4. Dekielek (było dużo pytań..- pasuje OK, teraz nałożyłam filtr i nadal jest OK - chyba że z czasem się to wyrobi i coś się psuje?
5. Makro - hmm dla mnie niebardzo głównie ze względu na odległość od fotografowanego obiektu - w innym wątku też wkleiłam fotki
6. Ponieważ jest to mój pierwszy obiektyw tele - potrzebuję pilnej porady jak takie coś pewnie trzymać - tak aby zredukować ilośc poruszonych fotek.
7. Czego mi w tym obiektywie brakuje? - stałego f2,8i IS
![]()
Chyba wyczerpałam listę najczęściej powtarzających się pytań
Pozdrawiam TOKIN