Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: zalany canon 17-40/4

Dopiero zaczyna

Domyślnie zalany canon 17-40/4

Pisze z problemem, mianowicie dorwala mnie burza tropikalnaw dzungli i zalal sie caly plecak z c40d, 70-200/4, 50/1.8 i nieszczesnym 17-40/4 przypietym do body.

W chwili jak zauwazylem, ze jednak zabezpieczenia przeciwko wodzie nie daja rady, wlazlem komus do domu, wyjalem baterie, wytarlem szkla i body. Calosc nie plywala w tej wodzie, bardziej to wygladalo jakbym przetarl calosc dosc wilgotna szmata. Poczekalem kilka h (przy temperaturze 30C wszystko schnie blyskawicznie) zeby wyschly, zanim cokolwiek zaczalem ruszac. No i mam problem, body jak i obiektywy dzialaja bezproblemowo oprocz 17-40, wywala error, ze problem w komunikacji miedzy body a obiektywem i mam przeczyscic styki. To oczywiscie nie pomaga.

Moge cos jeszcze samemu zrobic, oprocz poczekania jeszcze troche - moze jeszcze cos wilgoci siedzi i dlatego nie dziala?

Ew. ktos (bardzo hipotetycznie) ma jakies namiary na serwis canona na Sri Lance? Na Zytniej powiedzieli mi, że mam sie kontaktowac z canon polska, a tam niestety nikt nie odbiera telefonu.

Bede wdzieczny za jakies wskazowki, oddanie na Zytnia na ta chwile nie wchodzi w gre.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czy miałeś założony jakiś filtr na przednią soczewkę?
    Suszarka do włosów i podmuchać.Ale z kontrolowaniem temperatury.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

UV'ka Hoya, ale niestety nie ochronilo takze na soczewce byla woda, wiec mogla sie dostac do srodka rowniez. Suszarki w calej wiosce nie udalo mi sie znalezc, bo tez o tym pomyslalem...

Chyba nic nie wykombinuje, musze czekac na Bangkok, tam pewnie znajde jakis sensowny serwis, a moze i tanszy niz w Polsce.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Obiektyw dzisiaj ozyl. Nie wyswietla bledu o problemie w komunikacji body-obiektyw, jednak nie dziala AF ani potwierdzenie ostrosci przy MF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Schnie,i może będzie dobrze

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

powinienes go zostawic w suchym miejscu i niech sobie lezy
    ponoc lepiej nie podpinac i nie sprawdzac co chwile bo akurat
    jakas kropelka sie przemiesci w srodku i spiecie zrobi
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

1 rozebrać
    2 wyczyścić (np myjka ultradźwiękowa + łatwo odparowujący środek obojętny dla elektroniki)

temat znany w serwisach gsm

czas działa pozornie na korzyść - coś się poprawiło - a elektronika może się powoli utleniać nadal... radzę jak najszybciej w ręce fachowca

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    1 rozebrać
    2 wyczyścić (np myjka ultradźwiękowa + łatwo odparowujący środek obojętny dla elektroniki)

temat znany w serwisach gsm

czas działa pozornie na korzyść - coś się poprawiło - a elektronika może się powoli utleniać nadal... radzę jak najszybciej w ręce fachowca
    Co? Rozebrać? Chyba nie bardzo. Szczególnie kiedy kolega nie dysponuje odpowiednimi narzędziami.

Najlepiej odłożyć na kilka chwil, przeczekać być może się wyliże. Jak nie to serwis. Nigdy nie skoczyłbym do gardła szkiełku, szczególnie kiedy jestem na wyjeździe...
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W piatek lece do Bangkoku wiec tam bede kombinowal z jakims oficjalnym serwisem. Niestety Canon na Sri Lance nie ma przedstawicielstwa, ani tez niby z nikim nie wpsolpracuje. Mam nadzieje ze mi to w Tajlandii w 10 dni zrobia, bo szklo przed Birma by sie przydalo;/

Domyślnie

hmm, może pomoże, absolutnie nie zostawiać do wyschnięcia... wyschnie ale w tym czasie woda zrobi swoje (rdza, osady na elektronice), nie podpinać do body (prądu) ja sobie poradziłem tak (ale nie potrzebowałem wtedy mojego obiektywu) wlałem do torebki najmocniejszy, nieklejący się alkohol który można było zdobyć, obiektyw przeleżał w tym cudzie chyba 60% 2 tygodnie, po powrocie do Polski, myjka ultradźwiękowa i działa do dzisiaj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów