6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Jak to nie rozgryzłem? Rozgryzłem.
I nie wiedziałem że jak zgaśnie to ta blokada przepada, myślałem że gaśnie tylko napis w wizjerze a ustawienia są nadal zapamiętane (mimo że informacje o nich zgasły). Nie wiedziałem, że jak to zgaśnie to razem i ustawienia się dezaktywują.
A instrukcja o tym nie mówi i jest dlatego do kitu. To ja mam sie DOMYŚLAĆ?
Z tym rozgryzieniem to chyba nie do końca.
Ustawiasz kadr tak jak chcesz, aby została zmierzona ekspozycja. Wciskasz * i masz około 4 s od puszczenia na to aby przekadrować i nacisnąć do połowy spust migawki w celu ustawienia ostrości. Jeśli ci pasuje to dociskasz spust i robisz fotkę. Jeśli nie to możesz go puścić i ponownie ustawić ostrość na inny punkt. Ważne, aby czas z nienaciśniętym spustem nie przekroczył 4s. Jak napisał Merde (tu miał rację) możesz tych zdjęć w ten sposób robić wiele, byle po zrobieniu fotki nacisnąć szybko spust do połowy nim zgaśnie *. Do wielu zdjęć z tą samą ekspozycją nie koniecznie musisz trzymać wciśniętą *, możesz również trzymać wciśnięty do połowy spust i puszczać go tylko na chwilę, aby aparat ponownie ustawiła ostrość.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
To znaczy wciskam do połowy spust?Ustawiasz kadr tak jak chcesz, aby została zmierzona ekspozycja.
Moje fotki Moje fotki II
Co ustawiam tam?
Chłopie, weź napisz to zrozumialej i z wyobraźnią, nie pomijając szczegółów bo nic nie wiem z takiego "tłumaczenia".
Jak się DOMYŚLAM to chcesz mi powiedzieć abym wcisnął spust do połowy (ustawi się ostrość) i wtedy trzymając cały czas spust wciśnięty do połowy wcisnął *. Od tego momentu mam 4 sekundy na zmianę kadru i zrobienie zdjęcia. Tak?
Spróbuj tak. Usiądź w pokoju, zaświeć powiedzmy górne światło. Obiektyw ustaw na długi koniec (aby nie obejmował zbyt dużo) ISO powiedzmy 100 bez lampy błyskowej.
Zrób zdjęcie 1. zaświeconej lampie. Powiedzmy ustawi się czas 1/30 i przysłona f 5,6.
Teraz wykonaj kolejna zdjęcie 2. obracając się w ciemniejszy kąt pokoju. Ustawi się czas załóżmy 1/5 f 5,6. To zdjęcia testowe, obydwa powinny być poprawnie naświetlone (pewnie rozmazane).
Teraz skieruj znów na lampę, naciśnij *, aparat zmierzy i zablokuje AE (migawkę i przysłonę) znów na około 1/30 w wizjerze zaświeci się *. Teraz obróć się w ciemny kąt naciśnij spust do połowy w celu ustawienia ostrości (jeśli nie naciśniesz w ciągu 4s ustawienia się skasują) i dociśnij aby zrobić zdjęcie. Powinno ono być ciemne z czasem 1/30 f 5,6 (tak jak się ustawiło po naciśnięciu gwiazdki). Jeśli takie jest zrobiłeś wszystko poprawnie. Jeśli będzie jasne z czasem jak zdjęcia testowe nr 2 znaczy że coś jest źle.
Pamiętaj w ustawieniach C.Fn. aparatu (500D pozycja nr 10 jest 0) Spust migawki/Przyc.blok.AE musi być 0:AF/Blokada AE - tu można zmienić funkcję tych przycisków.
Potem poćwicz i rób kilka zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustawiasz aparat, kierujesz obiektyw w miejsce (kadr) na którym chcesz zmierzyć światło i zablokować AE (migawkę i przysłonę).
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 29-03-2012 o 00:28 Powód: Automerged Doublepost
Moje fotki Moje fotki II
Dobra, w ten sposób działa. Dzięki za opis. Nie mogłem tego zrozumieć w ogóle.
Ale bardzo ważna sprawa!
W moich ustawieniach C.Fn. aparatu (600D pozycja nr 10 jest 5 a nie 0).
Czym w ogóle są te ustawienia aparatu? Tutaj można przypisać jakąś funkcję do każdego klawisza lustrzanki czy nie? Do czego służy to menu całe? W tym menu nie mamy przecież podanej nazwy klawisza, którego wciśnięcie przypisujemy do innej, wybranej przez nas, funkcji.
Ostatnio edytowane przez e13955@rppkn.com ; 29-03-2012 o 00:52
To są dodatkowe ustawienia funkcyjne aparatu. Im nowszy model to coś tam dodają.
To jest za dużo tłumaczenia, proponuje aby kolega zerknął do instrukcji.
Ja sam nieraz sięgam po instrukcję, bo nie pamiętam wszystkiego...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Blokada ekspozycji nie może być trwała, inaczej można by ją było zmieniać wyłącznie naciskając *.
Przecież to wszystko jest ładnie opisane. Przy ustawionej C.Fn. 10 na wartość 5 masz aparat skonfigurowany tak, by po wciśnięciu przycisku SET można było zmienić czułość (ISO) strzałkami lewo/prawo lub kółkiem.Ale bardzo ważna sprawa!
W moich ustawieniach C.Fn. aparatu (600D pozycja nr 10 jest 5 a nie 0).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it