Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)

Domyślnie Odp: Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)

witam
    podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
    instrukcja opisuje to:
    0: AF/Blokada AE
    1: Blokada AE/AF
    Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
    oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
    natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.

czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
    Jeśli tak to jaki to ma sens?

Bywalec

Kwestia wygody. Przy fotografii reportażowej fajniej jest mieć AF pod kciukiem, dzięki temu czając się na odpowiedni moment nie trzeba cały czas przytrzymywać spustu – ostrzysz, puszczasz, obserwujesz, strzelasz...
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Faktycznie!!! wypróbowałem to natychmiast i rzeczywiście jest to wygodniejsze niż trzymanie cały czas spustu :-)
    dzięki!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez misfit Zobacz posta
    podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
    instrukcja opisuje to:
    0: AF/Blokada AE
    Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
    oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
    natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.

czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
    Nie do końca. W konfiguracji standardowej podczas naciśnięcia spustu migawki do połowy aparat mierzy światło, blokuje ekspozycję i ustawia ostrość. "*" tylko blokuje (na 4 sekundy) ekspozycję.
    W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.

Jeśli tak to jaki to ma sens?
    Ma sens głównie w trybie servo. Było kilkakrotnie na forum o tym, nie mogę chwilowo linków wyszukać.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.

przecież piszą, że blokuje.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez misfit Zobacz posta

przecież piszą, że blokuje.
    Racja. Zasugerowałem się konfiguracją własnego aparatu, który ma odrębnie AF-On i "*".
    U mnie jest troszkę więcej możliwości konfiguracji.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów