Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
jesli juz sie upieraja , to wysatrczy wyslac jedno , jakies tansze szklo.
jesli wyreguluja AF w puszcze z tym szklem, to bedzie i dziala z innymi.
to nie jest przypadlosc zwiazana z obiektywem ( co teoretycznie tylko byloby mozliwe , gdyby obiektyw ostrzyl nie na powierzchni plaskiej a w jakiejsc powierzchni pofalowanej - wskutek bledow optycznych) , skoro z inna puszka jest o.k.
MateuszJ, xxkomarxx
Postanowiłem sprawdzić Wasze wnioski
Albo ja mam genialny 5D3 albo .......
Na 2 obiektywach, 70-200/4 na świetle 4 oraz 24-70/2,8 na świetle 2,8
Pliki RAW, żadnego wyostrzania w całej obróbce/wywołaniu i tworzeniu tego co prezentuję poniżej
1. statyw, ekran w odległości 130 cm
2. 10 zdjęć z centralnym AF, ustawione na środek ekranu (koła), po każdym rozostrzanie
3. przesunięcie ekranu tak, aby środek pokrywał się z bocznym AF, ostrzenie bocznym
4. 10 zdjęć, po każdym rozostrzanie
Starałem się wybrać dla centralnego i bocznego AF najostrzejsze i najmniej ostre zdjęcie.
Dla centralnego AF praktycznie wszystkie miały praktycznie taką samą ostrość,
Przy bocznym były wahania ostrości.
Bardzo zbliżone wyniki dla obu obiektywów
Na zdjęciu poniżej, test z 24-70/2,8 przy 2,8. U góry pełna klatka a u dołu powiększenia od lewej kolejno dla AF
a. centralny, "najmniej" ostry
b. boczny z największą ostrością
c. boczny z najmniejszą ostrością
Widać, .... nie wszystkie/wszyscy tak mają
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-11-2014 o 11:35
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Panowie to może teraz ja na pocieszenie, albo i nie.
5dmkIII kupiłem pod koniec maja tego roku. Strzelone jakieś 40K zdjęć. Aparat był w sierpniu na kalibracji, bo AF zaczął dziwnie działać. Po kalibracji niby ok, ale jednak boczne punkty często FF na 85L na dużych odległościach. No nic powiedziałem sobie i tak nic z tym nie zrobię. LV ustawia ostrość bezbłędnie całe szczęście, przynajmniej jak dla mnie. Do rzeczy. W sobotę pożyczyłem puchę koledze i zrobiłem imprezę taneczną na starym 5dmkII. Wnioski. Człowiek zbyt szybko przyzwyczaja się do dobrego. Moim zdaniem prędkość od momentu szukania ostrości do klapnięcia lustrem jest ogromna i to jest największy plus mkIII. Na 5dmkII były momenty gdzie o bocznych mogłem zapomnieć i naprawdę dopiero teraz doceniłem uroki nowego Afu w mkIII. Co do celności to stwierdzam, że 24LII na mkIII działa naprawdę idealnie w porównaniu do mkII i raczej rzadkością są nietrafione fotki na bocznych punktach. Niestety nie mogę powiedzieć tego o 85L
Jan Pawlak,
Dzięki za pochylenie się nad problemem.
E no jednak masz silnie nieostre zdjęcie na bocznym (przykład najmniej ostrego zdjęcia). I chyba wiem, dlaczego masz takie wyniki - robisz test relatywnie ciemnymi szkłami - na F2.8 to ja też mam lepsze wyniki, bo GO jest większa. Generalnie Twój test potwierdza mój - boczne punkty AF są niedopracowane i rozjechane względem centralnych.
--- Kolejny post ---
robertskc7
Na 24LII rozjazd między centralnym AF a bocznym będzie mniej widoczny, bo to szkło daje większą GO, nawet na 1.4, od 50mm/F1.4 czy 85mm/F1.4. Ja sam na mojej 35L zapiętej do 5D3 aż takich rozjazdów nie obserwuję.
Problem wychodzi w całej okazałości dla dłuższych ogniskowych i małych wartościach F, np. 50mm/F1.8. Body 5D3 jest zwyczajnie niedopracowane i nie polecałbym go do pracy z jasnym stałkami przy użyciu bocznych AF.
Jan Pawlak - jak Ci się chce, to zrób ten sam test jakąś jasną stałką, nie wiem, możesz masz jakąś 50-kę ?
W tym wszystkim najgorsze jest to, że tak naprawdę nie ma alternatywy. No bo czy koszmarnie drogi 1DX rzeczywiście jest pozbawiony tego problemu ? Ma niby ten sam układ AF (wiem, 2 procesory więcej), więc ten też może pudłować bocznymi.
6D - może to jest rozwiązanie ? Pomijam brak joysticka do punktów AF - po prostu mega utrudnienie, zupełnie niezrozumiałe w body za 6k PLN. I to tyle jeśli chodzi o Full Frame. Może 7D2 lepiej ostrzy na bocznych, ale to już nie FF. I tak oto sobie ten cały Canon leci w pręta, ciągle chyba odcinając kupony od hitu, jakim niewątpliwie był EOS 5D (Mark I).
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums
Chyba nie doczytałeś dokładnie.
Na bocznych był rozrzut ostrości, środkowy "obrazek" to najlepsza ostrość bocznego AF a prawy to najgorsza ostrość bocznego AF z tych 10 które zrobiłem.
Ale najlepsza ostrość wyznaczona przez boczny punkt AF (środkowy "obrazek") jest taka sama jak ostrość środkowego AF (lewy "obrazek")
Dla mnie jednoznacznie wynika, dla mojego body, że dla systemu AF :
- środkowy punkt AF ma mały/znikomy rozrzut wyznaczania odległości
- boczny AF ma rozrzuty, przy prawidłowym wyznaczeniu robi to tak dokładnie jak środkowy
Nie mam stałki, ale test jest szybki i łatwy, możesz zrobić i podzielić się wynikiem
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Postanowiłem sprawdzić na F 1.2
I wynika z testu (robienie zdjęć jednemu przedmiotowi) boczne niekoniecznie dokładnie trafiają
Ale sytuacja zdecydowanie się poprawia po powiększeniu punktu AF
W 99% przypadkow korzystam z bocznych i raczej nigdy nie mialem z nimi problemu. Ostatnio wylaczylem cicha migawke (tylko na niej jechalem) i jest jeszcze lepiej.
Max_im
Uzywalem kazdej opcji, od spota AF, poprzez normalny punkt az po otaczajace i strefowe. Na zadnym nie potrafie uzyskac wynikow jak Jan Pawlak.
Bede sie jednak upieral ze to glownie "zasluga" F2.8. Zrob szybka probe na F1.4-1.8 to zobaczysz. Ja swietnie doczytalem Twoje wyniki i tym bardziej namawiam do powtorzenia testu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums