Strona 347 z 372 PierwszyPierwszy ... 247297337345346347348349357 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 461 do 3 470 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Z laptopa podłaczonego na stałe ,wyjmuję baterię.
    gdzieś przeczytałem taka radę i wydaje mi sie ,ze sprawnośc baterii jest lepsza,
    po naładowaniu i używania laptopa z akumulatorem.
    Moze to placebo , ale tak robię .
    Tez tak robie. Przewaznie na kablu batera obok. Raz na jakis czas ja rozladuje i naladuje ( raz na tydzien moze dwa)
    Laptop ma juz 9 lat a bateria trzyma jak nowa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Tak, rozładowany jak poleży to śmierć (a w każdym razie poważna utrata pojemności) jest pewna, chociaż częściej mi się to zdarzało w podróbkach niż w orginałach. Co do rozładowywania do zera to mam z tym przykre doświadczenia ale może macie rację że nie jest to reguła i u mnie był to przypadek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Jedyne czego nie cierpią akumulatory jonowe, to pozostawanie przez dłuższy czas rozładowane - szczególnie w niskich temperaturach.

P,paw
    W ujemnej temp. wiekszosc baterii li-ion nie mozna naladowac .

A co do przechowywania baterii najlepiej zostawic 70-80% i w folii wstawic do lodowki.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

A ja zmienię temat na AF. Może powinienem w awariach o tym, ale najpierw spróbuję tutaj.
    Mam wrażenie, że coś mi nawala AF gdy jest ustawiony na strefowy. Gdy mam punktowy wszystko hula i szybko trafia. Natomiast jak przełączę na strefę (3x3) to jak nie trafi od razu to się tak jakby zacinał i widać jak się męczy. Nie przelatuje i nie szuka po całości ale w małym zakresie i oczywiście nie znajduje. Próbowałem z rożnymi szkłami i na rożnych trybach (nie zależy od szkła i nie zależy od tego czy jest case 2 czy 5).
    Pytanie: czy ktoś coś takiego miał? Do końca grudnia mam gwarancję, więc jakby co muszę się sprężyć z posłaniem na żytnią. Ale może jednak to nie usterka, więc dlatego do Was piszę o tym.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Cześć,
    Jest taka sytuacja: aparat zmierzył ekspozycję na scenie, w trybie Av wynosi np. F1.8 i 1/80s. Teraz włączam wcześniej już zapiętego flasha (430EXII) i radykalnemu skróceniu ulega czas ekspozycji, niezależnie od tego, jaką kompensację siły błysku ustawię (lub jej po prostu nie ma) i aparat ustawia 1/250s. Zdjęcie jest wówczas takie sobie. Niby poprawnie naświetlone, ale jednak błysk flasha jest wszechobecny i ujemnie wpływa na odbiór zdjęć. A gdy zrobię ujemną kompensację błysku do np. -2eV, to zdjęcie mam mocno już niedoświetlone. Robię tedy tak: przestawiam się na M, ustawiam ekspozycję zmierzoną przez aparat przy wyłączonym flashu, tj. F1.8 i 1/80s i pstrykam z 430EXII ustawionym na -2EV. Wówczas zdjęcie wygląda cudnie, tak jak tego chcę - jest dobrze naświetlone i do tego delikatnie doświetlone błyskiem.

Moje pytanie jest takie: czy 5D3 da się ustawić tak, by włączanie flasha nie powodowało skrócenia czasu ekspozycji ? Dodam, że rozpatrujemy sytuację dla ogniskowej 50mm. Próbowałem z każdym z ustawień w zakładce [Flash sync. speed in Av mode], tj. AUTO, 1/200-1/60 sec. i dla fixed 1/200. Aparat zawsze skraca czas, co jest przynajmniej dziwne, bo ogniskowa 50mm, więc zmierzone bez flasha 1/80s już wystarcza, a ten skraca do 1/200-1/250s.

Czy tylko tryb M jest wyjściem ?
    Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 16-11-2014 o 12:35
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

A co powiecie na takie coś ?
    Ostrzenie bocznymi punktami w 5D3 to czysta porażka. Długo nie chciałem tej myśli do siebie dopuścić - w końcu wywaliłem 11 tyś. PLN na nową puchę, to winny na pewno był obiektyw (50L). Tak się składa, że mam też 5D i 5D2. Zrobiłem małe porównanie, bo nie dawało mi to spokoju: otóż robiłem zdjęcia w realnych warunkach, czyli w mieszkaniu, gdy za oknami ciemno (sytuacja na każdym weselu). Jedno po drugim, pierwsze ostrząc środkowym, drugie bocznym. Popatrzcie na rezultaty:

5D3: https://imageshack.com/i/pbkSsOrIj
    5D2: https://imageshack.com/i/pcNsEGndj

Jeszcze lepiej jest na poniższym porównaniu:
    5D3: https://imageshack.com/i/hltalPDqj
    5D2: https://imageshack.com/i/f0QehUArj

Aparat 5D3 korzystając z centralnych punktów AF ostrzy dobrze, na bocznych się zwyczajnie wysypuje. I nie można zrzucić winy na obiektyw, bo tym samym obiektywem zrobiłem zdjęcia na 5D2. Różnica na bocznym punkcie AF owszem, jest, ale jest ona akceptowalna i wynika po prostu z tego, że obiektyw poza centrum daje mniej ostry obrazek.
    W 5D3 jak widzicie jest masakra.

Mam takich przykładów więcej. Zrobiłem sporo zdjęć, i wybrałem te najostrzejsze, więc nie ma mowy o drgnięciu ręki czy coś. Zdjęcia robiłem jedne po drugich, nie ruszając się z miejsca przepinałem tylko szkło między 5D3 i 5D2.

Jestem Canoniarzem, uwielbiam jego obrazek, mam ich 3 body i kilka szkieł. I kurde takie coś! Mam jeszcze miesiąc gwarancji. Jadę z tym do sklepu, w którym go kupiłem, bo tak nie może być!
    No chyba, że może i też tak macie, użytkownicy 5D3 ?? Podzielcie się proszę Waszymi spostrzeżeniami.
    Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 16-11-2014 o 21:22

Miasto

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    A co powiecie na takie coś ?
    Ostrzenie bocznymi punktami w 5D3 to czysta porażka. Długo nie chciałem tej myśli do siebie dopuścić - w końcu wywaliłem 11 tyś. PLN na nową puchę, to winny na pewno był obiektyw (50L). Tak się składa, że mam też 5D i 5D2. Zrobiłem małe porównanie, bo nie dawało mi to spokoju: otóż robiłem zdjęcia w realnych warunkach, czyli w mieszkaniu, gdy za oknami ciemno (sytuacja na każdym weselu). Jedno po drugim, pierwsze ostrząc środkowym, drugie bocznym. Popatrzcie na rezultaty:

5D3: https://imageshack.com/i/pbkSsOrIj
    5D2: https://imageshack.com/i/pcNsEGndj

Jeszcze lepiej jest na poniższym porównaniu:
    5D3: https://imageshack.com/i/hltalPDqj
    5D2: https://imageshack.com/i/f0QehUArj

Aparat 5D3 korzystając z centralnych punktów AF ostrzy dobrze, na bocznych się zwyczajnie wysypuje. I nie można zrzucić winy na obiektyw, bo tym samym obiektywem zrobiłem zdjęcia na 5D2. Różnica na bocznym punkcie AF owszem, jest, ale jest ona akceptowalna i wynika po prostu z tego, że obiektyw poza centrum daje mniej ostry obrazek.
    W 5D3 jak widzicie jest masakra.

Mam takich przykładów więcej. Zrobiłem sporo zdjęć, i wybrałem te najostrzejsze, więc nie ma mowy o drgnięciu ręki czy coś. Zdjęcia robiłem jedne po drugich, nie ruszając się z miejsca przepinałem tylko szkło między 5D3 i 5D2.

Jestem Canoniarzem, uwielbiam jego obrazek, mam ich 3 body i kilka szkieł. I kurde takie coś! Mam jeszcze miesiąc gwarancji. Jadę z tym do sklepu, w którym go kupiłem, bo tak nie może być!
    No chyba, że może i też tak macie, użytkownicy 5D3 ?? Podzielcie się proszę Waszymi spostrzeżeniami.
    Norma. Mam na bocznych front focusa ze hoho. Sprawdzalem na 2 swoich puchach. Jedna z dystrybucji eu druga z Japonii.
    Serwis rozklada rece.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Nie no, poważnie ?? Opisałem moją historię Panom z Fotoplusa w Katowicach oraz z Żytniej w Warszawie. Sądziłem, że mam felerną sztukę, ale po tym co piszesz wychodzi, że:
    a) nie tylko ja mam felerną puszkę
    albo
    b) ten typ tak ma
    Jeżeli prawdą jest b), to jest to bubel z niedziałającymi bocznymi punktami AF, za którego będę się domagał zwrotu gotówki. Pytanie czy jest nas tutaj więcej, tzn. użytkowników/właścicieli 5D3, którym korzystanie z bocznych punktów AF daje nieostre obrazy ??
    Ja sam długo nie dopuszczałem do siebie tej wiadomości, blokowałem się na nią, no bo jak to - tyle to kosztowało a AF gorszy niż w 5D2..
    Ehh.. zobaczę co mi powiedzą. Na pewno się jeszcze odezwę.
    Pozdro
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Miasto

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Nie no, poważnie ?? Opisałem moją historię Panom z Fotoplusa w Katowicach oraz z Żytniej w Warszawie. Sądziłem, że mam felerną sztukę, ale po tym co piszesz wychodzi, że:
    a) nie tylko ja mam felerną puszkę
    albo
    b) ten typ tak ma
    Jeżeli prawdą jest b), to jest to bubel z niedziałającymi bocznymi punktami AF, za którego będę się domagał zwrotu gotówki. Pytanie czy jest nas tutaj więcej, tzn. użytkowników/właścicieli 5D3, którym korzystanie z bocznych punktów AF daje nieostre obrazy ??
    Ja sam długo nie dopuszczałem do siebie tej wiadomości, blokowałem się na nią, no bo jak to - tyle to kosztowało a AF gorszy niż w 5D2..
    Ehh.. zobaczę co mi powiedzą. Na pewno się jeszcze odezwę.
    Pozdro
    kontaktowałem sie z canon polska i glupie tlumaczenia. Prosze wyslac zestaw na zytnia czyli aparat i wszystkie szkla by to skalibrowac. Oczywiscie odplatnie bo przeciesz aparat jest sprawny. Zenada

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    kontaktowałem sie z canon polska i glupie tlumaczenia. Prosze wyslac zestaw na zytnia czyli aparat i wszystkie szkla by to skalibrowac. Oczywiscie odplatnie bo przeciesz aparat jest sprawny. Zenada
    przeciez do kalibracji AF w aparacie nie sa potrzebne wszystkie szkla.
    jesli w ogole mozliwa jest kalibracja sensorow bocznych do poziomu centralnego , to w ogole do tego nie potrzeba Twoich szkiel.
    jesli wszyskie sensory dzialaja tak samo , to sobie mozna dostroic szkla juz samodzielnie.
    w zyciu nie wyslabym wszystkich szkiel.-nie wiadomo kto i jak bedzie w tym grzebal.

Podobny problem wystepowal u n800 na poczatku , ale sie z tym uporali. To byla duza akcja servisowa nikona Nie wymagali szkiel wlasciciela do justacji modulu AF- gdyz sa do tego niepotrzebne.

Strona 347 z 372 PierwszyPierwszy ... 247297337345346347348349357 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów