Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cześć,
    Jest taka sytuacja: aparat zmierzył ekspozycję na scenie, w trybie Av wynosi np. F1.8 i 1/80s. Teraz włączam wcześniej już zapiętego flasha (430EXII) i radykalnemu skróceniu ulega czas ekspozycji, niezależnie od tego, jaką kompensację siły błysku ustawię (lub jej po prostu nie ma) i aparat ustawia 1/250s. Zdjęcie jest wówczas takie sobie. Niby poprawnie naświetlone, ale jednak błysk flasha jest wszechobecny i ujemnie wpływa na odbiór zdjęć. A gdy zrobię ujemną kompensację błysku do np. -2eV, to zdjęcie mam mocno już niedoświetlone. Robię tedy tak: przestawiam się na M, ustawiam ekspozycję zmierzoną przez aparat przy wyłączonym flashu, tj. F1.8 i 1/80s i pstrykam z 430EXII ustawionym na -2EV. Wówczas zdjęcie wygląda cudnie, tak jak tego chcę - jest dobrze naświetlone i do tego delikatnie doświetlone błyskiem.

Moje pytanie jest takie: czy 5D3 da się ustawić tak, by włączanie flasha nie powodowało skrócenia czasu ekspozycji ? Dodam, że rozpatrujemy sytuację dla ogniskowej 50mm. Próbowałem z każdym z ustawień w zakładce [Flash sync. speed in Av mode], tj. AUTO, 1/200-1/60 sec. i dla fixed 1/200. Aparat zawsze skraca czas, co jest przynajmniej dziwne, bo ogniskowa 50mm, więc zmierzone bez flasha 1/80s już wystarcza, a ten skraca do 1/200-1/250s.

Czy tylko tryb M jest wyjściem ?
    Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 16-11-2014 o 12:35
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów