Strona 343 z 372 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 421 do 3 430 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Ja zazwyczaj mam ustawione ręcznie iso 1000 + autoiso w d800 + lampa na sankach. Tryb M: 1/200 i przysłona zależnie od potrzeby. Na ciemnej sali działa to świetnie. Jak trzeba to podnosi mi iso do 4000. Szkoda, że w piątce tak się nie da.

Dzięki za odpowiedź.

Uzależniony

No, nie da się. Jest mniej elastycznie pod tym względem. Trzeba kombinować inaczej - np. dobierać ISO do sytuacji (obserwujesz światłomierz aparatu), a TTL dobiera moc błysku. Też da się pracować - mniej w auto, więcej umysłowo . Jak sobie skonfigurujesz guziki/kółka, to masz wszystko pod palcami bez odrywania oka od wizjera.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Wchodzac do pomieszczenia gdzie bede potrzebowal flasha przechodze na manuala. ISO 800, f 5.6 (lub mniej jesli moge), 1/60 lub mniej (zalezy od stabilizacji i swiatla zastanego) druga kurtyna i flash w ettl'u. Dla mnie dziala to wysmienicie, auto iso hmm dla mnie nie musi nawet istniec.

Coś już napisał Awatar goran

Nie wiem czy to najlepsze miejsce ale kilka spostrzeżeń ode mnie i od razu prośba o radę.

Cytat Zamieszczone przez kdg Zobacz posta
    [COLOR="RoyalBlue"]
    2) AF miażdży. Można zrobić zdjęcie w ciemności bez wspomagania i trafić. Za każdym razem.
    Ja właśnie w tym temacie! Sprzęt posiadam stosunkowo krótko (2 miesiące). Wcześniej w dziedzinie "sport" a konkretnie żużel działałem niezawodnym 7D (2,5 roku)! Po przesiadce miało być jeszcze lepiej, łatwiej, szybciej itd. Niestety nie jest. Mój egzemplarz 5DIII straszliwie wariuje w trybie servo. Początkowo byłem pewny, że wina leży po mojej stronie. Czytałem, testowałem i nic. Dzisiaj miałem okazję porównać na meczu te same ustawienia z innym egzemplarzem i ewidentnie coś jest nie tak. W trybie servo przy zdjeciach seryjnych AF wariuje i jestem w stanie wykonać tak naprawdę 1-3 ostre klatki - reszta to zdjęcia bokehu Miał może ktoś taki problem ? Puszka śledzi poprawnie dopóki nie zacznę wykonywać serii zdjęć. Może coś przeoczyłem??? Moja puszka różniła się w zasadzie jedynie firmware z poprawnie działającym ezgemplarzem. U mnie jest 1.2.3 a w tamtej był bodajże 1.2.1
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Uzależniony Awatar Max_im

7D To aparat reporterski więc może jest szybszy.
    Czy próbowałeś zmieniać ustawienia "Wybór charakterystyki Al Servo AF"
    Instrukcja str 85

Uzależniony

Podczepię się pod pytanie o szybkość... czy AF w 5D mkIII nadaje się do reporterki? Kilka osób poleca do reporterki bardziej 7D, ale nie chcę APS-C. Dlatego zależy mi na opinii tych którzy fotografują głównie dynamiczny reportaż, dużo zmiennego ruchu... czy można naprawdę polegać na AF w 5D mkIII i jeszcze w słabym oświetleniu? Najczęściej pracuję na wysokich czułościach 1600-6400 iso z raczej otwartą przysłoną dlatego celność i szybkość AF jest dla mnie tak ważna.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 06-08-2014 o 23:04

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

renes - mam zarówno 7D jaki i 5DMK3. Oba nadają sie do reporterki. Oczywiście 1DX jest tu królem AF ale obie puchy o które pytasz moim zdaniem są świetnym narzędziem reporterskim. Zobacz sobie to zestawienie: Jakim sprzętem zostały zrobione najlepsze zdjęcia 2013 roku? Wyniki są zaskakujące

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez esensja Zobacz posta
    renes - mam zarówno 7D jaki i 5DMK3. Oba nadają sie do reporterki. Oczywiście 1DX jest tu królem AF ale obie puchy o które pytasz moim zdaniem są świetnym narzędziem reporterskim. Zobacz sobie to zestawienie: Jakim sprzętem zostały zrobione najlepsze zdjęcia 2013 roku? Wyniki są zaskakujące
    Dzięki.

Chciałbym jednak wiedzieć czy/w czym 5DMK3 odstaje od 7D gdy chodzi o pracę AF? Kilka razy padło w tym i innych wątkach że 5Dmk3 nie ma tak dobrego AF jak 7D, ale bez szczegółów. Chciałbym poznać jakie są najmocniejsze strony pracy AF w 5Dmk3 - biorąc pod uwagę dynamiczną reporterkę - a co jest słabsze?

Dopiero zaczyna

mialem to i to, ale moj 7D mial chyba coś skopane, bo teraz na 5d wymiatam.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Mam oba aparaty, z obiektywami canona 5-tka daje lepsze efekty, jak rozpracujesz dobrze funkcje AF. Chyba że chodzi, o zwięrzęta czy ptaki, wtedy przelicznik 1.6 się liczy.
    Na forum jest ciekawy wątek o wykorzystaniu AF w 5D III.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 07-08-2014 o 13:43

Strona 343 z 372 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów