W starszym modelu od 2 lat mam wymienioną i na razie nic dziwnego nie zauważyłem.
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Kolega tak tylko zażartował z tą matrycąIMHO nie ma sensu wymieniać migawki na zapas, bo się może okazać , że ona drugie tyle pociągnie. Byli już tacy co z 5DII 3x tyle wyciągnęli
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Wymiana migawki na zapas? a jaki ma to sens? darmowa wymiana jest tylko wtedy gdy padnie przed 150k, a nie "na życzenie"![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 21-04-2014 o 15:23
Aparat 1,5 roku, mam err01 z każdym szkłem (nie mogę ustawić przysłony, ani wyzwolić migawki). Czasem zdarzał się błąd, ale wyjęcie i zapięcie szkła pomagało. Teraz body totalnie wisi. Próbowałem z różnymi bateriami, bez gripa itp. Ktoś z Was wysyłał err01 do naprawy? Ile to trwa i kosztuje i gdzie najlepiej wysłać?
Kolega pytający nie chciał wymienić migawki za darmo w ramach gwarancji, tylko za pieniądze, tak na wszelki wypadek.
--- Kolejny post ---
Tutaj masz wątek na temat err01 :
http://www.canon-board.info/pierwsza...or-01-a-29554/
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jak wygląda sprawa autoiso z lampą? Generalnie podnosi iso do 400 (w nikonie d800 jest tak samo), ale co będzie jeśli ustawię bazowe iso np 1600? Iso spadnie do 400? W d800 podbija zawsze o 2 EV. Czyli iso 100 - podbija do 400, iso 800 - podbija do 3200, etc. Jak to wygląda w piątce?
Ustaw ręcznie ISO 1600, i włącz funkcję autoiso ( oczywiście z włączoną lampą na sankach). Jakie iso będzie ustawiała puszka? Najlepiej sprawdzić w ciemnym pomieszczeniu. D800 w takim wypadku, będzie podbijał iso do 6400 (jeśli będzie mu brakowało światła).
Nie mam Nikona. Mam Canona. W Canonie mogę ustawić albo konkretną wartość ISO, albo Auto. Jeśli auto, to przy włączeniu lampy blokuje się na 400 i koniec. Mogę przymknąć obiektyw, dać czas x-sync, fotografować w całkiem ciemnym pomieszczeniu, a i tak ISO będzie 400 w trybie auto, dopóki nie wyłączę lampy. Funkcja "Bezpieczny przesuw ekspozycji" ustawiona na "czułość ISO" również nic tu nie wnosi. Coś mi umknęło?
--- Kolejny post ---
ETTL Canona i Nikona, to całkiem różne systemy - Canon jest mniej elastyczny, po prostu gorszy w kwestii doboru proporcji między światłem zastanym a błyskiem. To blokowanie ISO na 400 w trybie auto jest słabe. Ja bardzo rzadko korzystam z lampy na sankach, ale jeśli, to ustawiam po prostu ISO pomiędzy 800 a 3200, bo to ISO 400 to tylko zdaje egzamin w pomieszczeniach z dużą ilością światła dziennego (jasne okna). Miernie działa też korekta ekspozycji w AV + lampa.