szybciej jest nacisnąć plusik jak w starszej puszcze niż przycisk i kręcenie kółkiem
chodzi mi o dowolne powiększenie - raz takie a raz inne - tego pod lupkę nie podepnę
Witam Wszystkich.
Jestem tu nowy. Niedawno zakupiłem 5d mk III. To mój pierwszy aparat ze stajni canona. Mam z nim problem i przed oddaniem go na gwarancję powstrzymuje mnie tylko to że powoli zbliża się sezon. Chodzi o to że puszka pracuje głośno. W czasie pracy - po wciśnięciu spustu do połowy i kilka sekund po (kiedy w wizjerze są widoczne parametry ekspozycji) słysze w aparacie jakby cykanie świerszczy. Podobnie sprawa się ma podczas przeglądania zdjęć. Kiedy przyłożę ucho do obudowy aparatu - przód prawa strona - to mogę się poczuć jak na łące. Czy ktoś z użytkowników tego aparatu spotkał się z podobnym problemem.
Inną mocno denerwującą rzeczą jest to że podświetlenie punktów af jest widoczne jako czerwony błysk z obiektywu co mi się zdecydowanie nie podoba - przypuszczam że ten typ tak po prostu ma ale to rozwiązanie zdecydowanie mi się nie podoba.
Szkoda, ze nie zaczales stajni Canona od 1DX :-)
Podswietlanie punktow AF widoczne jako czerwony blysk z obiektywu mozesz wylaczyc. A z oddaniem go na gwarancje faktycznie poczekaj do wiosny - moze jak te swierszcze poczuja jej powiew to same wyskocza z Twojego body :-)
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums
Pany, jak to jest z ta cala masa funkcji typu ALO, HTP, likwidacja winiety i aberracji czy wreszcie wyostrzanie i inne efekty w picture style - czy one wszystkie dotycza RAW czy JPG ? Nie moge tego doczytac w manualach..
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums
Tylko jpg.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
dr11 i MateuszJ dziękuję za odpowiedź. Czy to znaczy że każdy 5d mk III tak ma i nie świadczy to o jakimś felerze? (nic się za jakiś czas nie posypie..) Mam też pentaxa k-5 i poza ostrzeniem i bardzo przyjemną migawką aparat nie generuje innych dźwięków