Strona 337 z 372 PierwszyPierwszy ... 237287327335336337338339347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 361 do 3 370 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez lexer Zobacz posta
    Znacie jakiś fajny filmik z porównaniem działania AF w mkIII, mkII/6d ?
    Zapodałem parę stron wcześniej w wątku o 6D film z całościowego praktycznego porównania 5D3/6D - jest i AF. A może w tym, nie pamiętam, ale jak zaczniesz się cofać, to poznasz po kadrze z YT.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Zapewne rozbawię czytających, ale pytanie jest całkiem poważne. Na co dzień fotografuję poczciwym Canonem 50 d, a obecnie mam możliwość przez jakiś czas pobawić się Canonem 5 d m III. Aparat świetny od natłoku funkcji głowa może rozboleć. Mam problem ze zrozumieniem działania punktów AF w 5d. W 5 d udało mi się ustawić, tak że centralny punk działa ostrzy, oraz ustawiłem większa ilość punktów (są opcje tych ilości), ale cały czas mam wrażenie że jeśli punkt centralny nie złapie ostrości to inne tez nie. Nie udało mi się ustawić podobnie do tego jak w Canonie 50 d. Tam np. fotografuje człowieka, wybieram sobie dowolny punkty AF który mi pasuje ostrze nim na oko człowieka i mam ostra fotkę, w 5 d mam wrażenie że on ostrzy powierzchniowo ( sorry za określenie). Nie potrafię w 5 d zrobić tego, aby można było wybrać konkretny punkt AF wycelować go w oko obiektu i nim ostrzyc na ten element kadru jaki mi odpowiada. Jeśli można to jakoś przystępnie .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Wybaczcie, za nerwowy jestem, już doszedłem, w sumie jest tak samo jak w 50 d, ale przedtem jakoś nie chciało działać. Niemniej zabawa jest przednia. Miłego wieczoru.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Regis Zobacz posta
    Zapewne rozbawię czytających, ale pytanie jest całkiem poważne. Na co dzień fotografuję poczciwym Canonem 50 d, a obecnie mam możliwość przez jakiś czas pobawić się Canonem 5 d m III. Aparat świetny od natłoku funkcji głowa może rozboleć. Mam problem ze zrozumieniem działania punktów AF w 5d. W 5 d udało mi się ustawić, tak że centralny punk działa ostrzy, oraz ustawiłem większa ilość punktów (są opcje tych ilości), ale cały czas mam wrażenie że jeśli punkt centralny nie złapie ostrości to inne tez nie. Nie udało mi się ustawić podobnie do tego jak w Canonie 50 d. Tam np. fotografuje człowieka, wybieram sobie dowolny punkty AF który mi pasuje ostrze nim na oko człowieka i mam ostra fotkę, w 5 d mam wrażenie że on ostrzy powierzchniowo ( sorry za określenie). Nie potrafię w 5 d zrobić tego, aby można było wybrać konkretny punkt AF wycelować go w oko obiektu i nim ostrzyc na ten element kadru jaki mi odpowiada. Jeśli można to jakoś przystępnie .
    Może to Cię rozbawi, ale po pierwsze ściągnij sobie instrukcję obsługi aparatu - poważnie. Do twoich celów potrzebujesz korzystać z trybu punktowego lub punktowego precyzyjnego. Pozostałe tryby będą ustawiać ostrość mniej lub bardziej losowo - tym bardziej losowo (w obszarze krycia), im gorsze będą warunki oświetleniowe. Znaczy to, że tryby punktowe ze wspomaganiem (w post. punktów dookólnych) ostrzą tam, gdzie "najłatwiej" ustawić ostrość w obszarze krycia, co w wielu przypadkach daje nieakceptowalny rozrzut, szczególnie w przypadku zamiaru ostrzenia na oko osoby stojącej bokiem. Strefa z kolei ostrzy na najbliższy punkt, czyli jak to nazwałeś "powierzchniowo" - podobnie jak automat, czyli również nie nadaje się do omawianego przypadku. Pozostają dwa tryby punktowe. One niestety w pełni niezawodnie pracują tylko z mało-aberującymi szkłami, ale jeśli takie posiadasz, to będziesz zadowolony, kiedy poznasz ten system.

Kuba 1
    Gdzie znaleźć te Tryby w puszce?
    Od razu przyłącze sie do tematu; Gdy robie zdjecia w biały dzien srodkowy punkt ostrości nie podświetla sie na czerwono a tylko jest sygnał dźwiękowy. Czy to normalne? W 5D II ten punkt przy łapaniu ostrości "pikał" a teraz nie i mam zawsze z tym problem czy zdjęcie jest ostre czy nie? Czy da rade jakoś to przestawić i ten środkowy punkt i czy musi byc taki duzy? W 5D II był w połowie tego.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez morafi Zobacz posta
    Kuba 1
    Gdzie znaleźć te Tryby w puszce?
    Litości - RTFM. Szybki dostęp masz pod dedykowanym guzikiem - pierwszy z prawej pod kciukiem. Rodzaje pól wybierasz przyciskiem M-Fn.

Od razu przyłącze sie do tematu; Gdy robie zdjecia w biały dzien srodkowy punkt ostrości nie podświetla sie na czerwono a tylko jest sygnał dźwiękowy. Czy to normalne?
    Tak, o ile tak masz ustawione w opcjach. Możesz ustawić, żeby zawsze błyskał.

W 5D II ten punkt przy łapaniu ostrości "pikał" a teraz nie i mam zawsze z tym problem czy zdjęcie jest ostre czy nie?
    No to pika czy nie? Wyżej napisałeś, że pika, o ile dobrze zrozumiałem.

Czy da rade jakoś to przestawić i ten środkowy punkt i czy musi byc taki duzy? W 5D II był w połowie tego.
    Patrz pierwsza odpowiedź. Czy Ty kupiłeś ten aparat bez instrukcji obsługi?

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

W 5D II pikanie się wyłącza jesli masz tryb SERVO, a w cn F. można podświetlanie ramki na czerwono wyłączyć, i wtedy w ONE tylko pika, posprawdzaj ustawienia

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

czytac instrukcje? a fuj,prawdziwy pro-fotograf tego nie robi,tylko zadaje pytanie na forum i czeka na odpowiedz

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Wystarczy poświęcić 5 min i w instrukcji jest to opisane tak łopatologicznie na przykładach, że nawet moja 2-letnia córka by zrozumiała.
    Co innego zastosować to w praktyce. Możliwości jest tyle, że chyba ze 2 rajdy się bawiłem w nastawy servo, rozszerzonych punktów, grup itd. zanim dobrałem optymalne ustawienia dla danych warunków.
    AF w 5DIII można nazwać jednym słowem - GENIALNY .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony

witam w klubie 5d3 - w końcu pojawiły się oferty w dobrej cenie co skłoniło mnie do zakupu
    trafiłem używkę bez śladów używania z przebiegiem 6k za 8,5k brutto
    seria 3, wrzuciłem firmware, dokręciłem zamiennik BG-E11 od Newell, screen protector bez ramki LCD MAS
    i się bardzo cieszę tym co robi AF

jedyne co mnie nie cieszy to kręcenie kółkiem przy powiększaniu

Strona 337 z 372 PierwszyPierwszy ... 237287327335336337338339347 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów