Strona 336 z 372 PierwszyPierwszy ... 236286326334335336337338346 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 351 do 3 360 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

To chyba nie widziałeś jaką produkuje 6D szczególnie podczas filmowania

W 5D3 jeśli chodzi o more to sporo poprawili, szczerze to nie udało mi się jeszcze jej złapać... choć muszę przyznać że tak "specyficznych" zdjęć jak te powyżej to nie robiłem.

Na jakim materiale ją widać? na odbitkach? na jakich ich wielkościach? na każdym monitorze? czy może tylko podczas cropowania? lub tak ja mówisz podczas wpatrywania się mocno w monitor...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-01-2014 o 14:46

Pełne uzależnienie

Chyba to jest cecha wszystkich aparatów z matrycą z filtrem bayera. Sorry taka zasada działania. Można kombinować lepszą wywoływarkę, która upora się z problemem softwarowo, lub też kupić jakiś aparat z Foveon.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    To chyba nie widziałeś jaką produkuje 6D szczególnie podczas filmowania
    Serio? Nie miałem okazji porównywać tych dwóch modeli.

Na jakim materiale ją widać? na odbitkach? na jakich ich wielkościach? na każdym monitorze? czy może tylko podczas cropowania? lub tak ja mówisz podczas wpatrywania się mocno w monitor...
    Nie wiem jak byłoby przy druku. Na monitorze to widać i nie tylko podczas cropa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy chcę zapanować nad barwą gdy bluza dresowa jest różowa, a mora daje fioletowy zafarb:/ Ciężka i upierdliwa sprawa. Być może powinienem się cieszyć skoro inne body wypadają gorzej. Ciekawe jak sprawa ma się w Nikonie.
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 23-01-2014 o 15:32

Nie dość że punkty są mocno skoncentrowane w środku kadru to po brzegach dali słabsze, czasem zupełnie nie rozumiem inżynierytykierów...
    też tego nie czaje po co je upchali tak centralnie
    Ostatnio edytowane przez bajker83 ; 23-01-2014 o 15:33

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez bajker83 Zobacz posta
    też tego nie czaje po co je upchali tak centralnie
    Może dlatego że większość obiektywów na brzegach mniej lub bardziej mydli, przez co ustawienie ostrości na skrajnym punkcie byłoby utrudnione jeśli nie niemożliwe.

Cytat Zamieszczone przez canon_user Zobacz posta
    Na monitorze to widać i nie tylko podczas cropa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy chcę zapanować nad barwą gdy bluza dresowa jest różowa, a mora daje fioletowy zafarb:/ Ciężka i upierdliwa sprawa. Być może powinienem się cieszyć skoro inne body wypadają gorzej. Ciekawe jak sprawa ma się w Nikonie.
    W Nikonie D800E na pewno jest gorzej
    Proponuję domknąć przysłonę do F16 lub F22. Obrazek będzie mniej ostry, mory powinno nie być (lub powinna być mniejsza).

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Może dlatego że większość obiektywów na brzegach mniej lub bardziej mydli, przez co ustawienie ostrości na skrajnym punkcie byłoby utrudnione jeśli nie niemożliwe.
    To na pewno jeden z powodów, ale nie jedyny. Na cropie jakoś się da zrobić sensory AF szerzej (D300 jest tu mistrzem).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To na pewno jeden z powodów, ale nie jedyny. Na cropie jakoś się da zrobić sensory AF szerzej (D300 jest tu mistrzem).
    Myśle że nie gorzej jest np w 1dIII lub 1dIV gdzie boczne są krzyżowe zamiast liniowe, i o ile pamiętam pokrycie kadru jest spore. Ostanio pracowalem 1dsIII i wydawalo sie ze skrajnie są za szeroko rozmieszczone (jestem przyzwyczajony do centralnego), pewno to kwestia tematu i przyzwyczajenia.

Uzależniony Awatar kaindox

Tylko że aparaty FF nie są zawieszone w próżni tylko bazują na istniejących już obiektywach. A te pod FF mają takie a nie inne parametry (czyli mydło na brzegach) Zrobisz body z szerzej rozmieszczonymi punktami to będziesz miał na forach milion wątków z płaczem że na bocznych Ci nie łapie, ze system AF nie działa itd. Pamiętaj że pod cropy szkła są zwykle ciemniejsze (a więc głębia jest większa - mniej widoczne są błędy AF). Z kolei jeśli ktoś korzysta na cropie z jasnych szkieł przeznaczonych pod FF to dzięki "obcięciu kadru" nie wykorzystuje mydlanych brzegów tylko ostre centrum - punkty AF mogą być rozmieszczone szerzej.

Dopiero zaczyna Awatar lexer
    Miasto
    Lublin / Skarżysko - Kamienna

Znacie jakiś fajny filmik z porównaniem działania AF w mkIII, mkII/6d ?

Strona 336 z 372 PierwszyPierwszy ... 236286326334335336337338346 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów