Po 6 miesiąsach użytkowania podsumuje czego bym chciał lub czego brakuje:
- mozliwosci ustawienia lupy w trybie Video pod Mn-F lub/ i okienko lupy podczas filmowania, już pomijając inne znane funkcje ułatwiające ostrzenie, wiem-wiem ML to wszystko z nawiązką rozwiązuje, ale mówimy o oficjlanym firmware...
- ogólnie więcej opcji konfigurowania indywiduwalnie przycików, jak wspomniany wyżej Mn-F czy DOF
- wyświetlanie punktów w wizjerze przy użytkowaniu jasnych szkieł f2.8> przy f1.4 punkty stają się już dużo mniej wyraźne, "wyblakłe",... tak, tak - wiem wpada tyle światła na matówkę że VLCD nie wyrabia...
- w zasadzie tyczy się pkt wyżej: przydało by się też wyraźniejsze potwierdzenie ostrości na wybranych punktach, lub w ostateczności chociażby ikonka sygnalizująca potwierdzenie w PD rogu wizjera jak w 1DX, bo zielona kropka na dole to jakiś żart...
i... to wszystko
Do wszystkiego powyżej można przywyknąć, nie sa to jakieś wady, a bardziej rzeczy które mogły by umilić prace z aparatem, których w 5`tce na rzecz 1DX zabrakło - choć jest to zrozumiałe, polityka firmy, pozycjonowanie modeli i marketing itd...
Podsumowując skromnie powiem że nie jest źle biorąc pod uwagę powyższe.
A jakby tak porównać to co produkuje ta puszka w połączeniu np z 50mm względem tego co kiedyś było na APS-C.... lub/ i działanie AF z 70-200 to jest to inna galaktykainny wymiar fotografowania.