Strona 318 z 372 PierwszyPierwszy ... 218268308316317318319320328368 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 171 do 3 180 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Właśnie, ja w czasach 10D (po przesiadce z analogowego Nikona) przez trzy miesiące rozkminiałem skąd u mnie błędna ekspozycja na zdjęciach robionych z przekadrowaniem (aparat pracował wtedy jeszcze na ustawieniach domyślnych). Trochę rozumiem dlaczego Canon dał priorytet jakieś strefie pomiaru ekspozycji w połączeniu z wybranym punktem ostrzenia, jednak z mojego punktu widzenia takie podejście jest nielogiczne, nienaturalne. Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn. Faktycznie mogłem źle się wyrazić co do blokady AE, ale idea jest dokładnie taka, jak ją opisał gregblok.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta
    I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:

1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
    2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
    3. ustaw tryb AV
    4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
    5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
    6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
    7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...

I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
    Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.
    Nie myśl, że nie sprawdziłem zanim napisałem poprzedni wpis..
    Jednak teraz mówię oops.., zwracam honor, myliłem się.
    Zaproponowaną procedurę wykonałem od 1 do 5, dalej nie trzeba było..
    Faktycznie, dokładnie w podanej konfiguracji spust blokuje ekspozycję. Robi to również w trybie manual przy aktywnym Auto-ISO - warunek: pomiar światła matrycowy (wielosegmentowy), oraz spust w trybie domyślnym.

Wcześniej nie spróbowałem dokładnie takiej konfiguracji, dlatego nie trafiłem na to, o czym napisałeś. Od zawsze AF mam rozdzielony ze spustem migawki, oraz 95% fotografuję w manualu, z użyciem pomiaru punktowego, kręcąc gałami bez odrywania oka od wizjera.

Jedną piekielnie ważną rzecz wyniosłem z tej dyskusji - nie wiem DLACZEGO wcześniej zakodowałem sobie, że 5D3 mierzy światło wyłącznie w centrum kadru, a okazuje się że pomiar wielosegmentowy ma powiązanie z aktywnym punktem AF - bomba. ja głupi myślałem, ze takie rzeczy to tylko w 1Dx.

Lubię się uczyć .

Uzależniony Awatar Max_im

Tak ciekawe. Przez powiązanie AE z aktywnym punktem AF pomiar matrycowy nabiera u mnie wartości. Do tej pory uważałem go za słaby.
    strideer - rozwiń temat "Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn."

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Tak ciekawe. Przez powiązanie AE z aktywnym punktem AF pomiar matrycowy nabiera u mnie wartości. Do tej pory uważałem go za słaby.
    strideer - rozwiń temat "Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn."
    No z blokowaniem ekspozycji w opisanej sytuacji - odłączyłem ostrość od spustu migawki, to co pisałem wcześniej.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Witam,

Zauważyłem hot pixela na matrycy mojego marka III. Focę w M Rawach głównie i Lightroom nie usuwa hot pixeli niestety.

Czy jest to przypadłość tylko M Rawów jako "niepełnych" rawów?

Ma ktoś podobne doświadczenia w tym temacie?
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 04-07-2013 o 00:58
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Witam,

Zauważyłem hot pixela na matrycy mojego marka III. Focę w M Rawach głównie i Lightroom nie usuwa hot pixeli niestety.

Czy jest to przypadłość tylko M Rawów jako "niepełnych" rawów?

Ma ktoś podobne doświadczenia w tym temacie?
    Trzeba przemapować matrycę - wiele nowych trójek to ma, moja miała również. Po "czyszczeniu" problem zniknął i się nie pojawił więcej. Nie chce mi się teraz szukać, ale już parokrotnie podawałem tutaj linka do filmiku na YT. W Google wpisz "hot pixel 7d". Metoda jest nieinwazyjna, nie obawiaj się . Napisz, potem że się udało.

Miasto
    Scotland

Kuba - dzieki za pocieche, sprawdze dzis wieczorem i dam znac

Nie do konca chce focic w pelnych rawach, dlatego interesuja mnie M Rawy. Gdzies znalazlem info ze te mniejsze rawy nie przechodza przez mechanizm filtrujacy hot pixele w Lightroomie.

No nic, zobaczymy
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Nie do konca chce focic w pelnych rawach, dlatego interesuja mnie M Rawy.
    Z ciekawości - czemu nie? Tracisz na tym kupę ostrości przecież.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Zobacz, czy przesuwając nieco suwak od chroma (color) noise na wyższe wartości wygładzi Ci tego pryszcza ;-)
    .

Miasto
    Scotland

strideer - chodzi mi glownie o to zeby nie zawalic sobie dysku 30MB zdjeciami.

Jesli drukuje to przewaznie 10x15 oraz cos a'la A4 (glownie zdjecia coreczki ) wiec, w tym przypadku raczej wiele nie trace.

Caly czas robie testy RAW - MRAW - SRAW porownujace jakosc pomiedzy tymi formatami. Szumy sa duzo mniejsze na sRAWach (normalne), jest mniej ostro, ale jakos poraza mnie to 30MB per zdjecie.

Dobrze ze nie mam Nikona D800, tam to dopiero porazka z wielkoscia plikow
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 318 z 372 PierwszyPierwszy ... 218268308316317318319320328368 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów