Strona 316 z 372 PierwszyPierwszy ... 216266306314315316317318326366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 151 do 3 160 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Usiadlem na temacie niedoswietlania ekspozycji przed marka III.

Mialem mozliwosc tylko testowania wewnatrz niestety, i co spostrzeglem to to ze biale elementy wystroju, biale sciany, przyczyniaja sie do tego ze aparat w trybie evaluate naswietla ekspozycje tak zeby absolutnie nie przepalic bialych elementow.

Uzywajac np spot metering, ekspozycja byla lepiej naswietlona, w zaleznosci od tego na czym pomiar byl wykonany.

Rozwiazaniem jest korekcja ekspozycji jesli wiemy ze jest duzo bialych elementow. System pomiaru swiatla w marku III jest dosc "ostrozny" w tym przypadku i woli niedoswietlic zdjecia.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Taka sama przesiadka, takie samo spostrzeżenie. Ja mam praktycznie na stałe +2/3. Pomiar wielosegmentowy.
    Bardzo często dodaję do EV. Najczęściej +2/3 lub +1. Moim zdaniem wtedy wychodzą fajnie doświetlone portrety.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Rozwiazaniem jest korekcja ekspozycji jesli wiemy ze jest duzo bialych elementow. System pomiaru swiatla w marku III jest dosc "ostrozny" w tym przypadku i woli niedoswietlic zdjecia.
    To raczej standard niż odkrycie, rzekłbym nawet elementarz ekspozycji jeszcze z czasów, kiedy pierwsze aparaty z wbudowanym światłomierzem dla światła odbitego trafiały do użytkowników. Fotografowanie scen, gdzie jest duża przewaga śniegu, jasnego nieba, białych ścian, wymaga korekty na plus przy pomiarze CW lub matrycowym. Odwrotnie, jeśli w scenie jest dużo elementów ciemnych, także dużo naturalnej zieleni, wtedy korygujemy ekspozycję na minus.

Bywalec

To elementarz. Wydaje mi się że koledze nie o to chodzi. Potwierdzam ze u mnie prawie na stałe jest +2/3 a czasem i to nie wystarcza. Używam światłomierz seconic który posiada pomiar światła odbitego i przy pomiarze punktowym pomiar jest identyczny, więc to nie wina światłomierza w aparacie a raczej oprogramowania które za wszelką cenę chroni światła przed przepaleniem.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

A efekt jest taki, że trzeba +2/3 mieć ustawione. Dla mnie do dziwna sprawa i niedopatrzenie Canona, a przede wszystkim jakiś stopień niewygody użytkowania.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał Awatar Docsbo

Generalnie zawsze robię +2 przy jasnych, a 5d3 mam od roku, muszę sie pilnować żeby nie przepalac jak robię zdjęcia na zwykłym filmie.

Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    To elementarz. Wydaje mi się że koledze nie o to chodzi. Potwierdzam ze u mnie prawie na stałe jest +2/3 a czasem i to nie wystarcza. Używam światłomierz seconic który posiada pomiar światła odbitego i przy pomiarze punktowym pomiar jest identyczny, więc to nie wina światłomierza w aparacie a raczej oprogramowania które za wszelką cenę chroni światła przed przepaleniem.
    No moment to skoro pomiar jest identyczny, to znaczy, że Sekonic też ma wgrane identyczne oprogramowanie, czy może aparat oszukuje i pokazuje w wizjerze (i EXIF pliku) dane zmierzonej ekspozycji, ale potajemnie robi zdjęcie z korekcją -2/3 aby za wszelką cenę chronić zdjęcie przed przepaleniem? Bo tak mniej więcej wynika z wypowiedzi.

Pomiar jest dobry. A to co opisał kolega banan82 to raczej podstawa wiedzy o działaniu światłomierza i trybów pomiaru, co wydaje się raczej oczywiste i wiadomo o tym nie od dzisiaj.
    Jak działam na centralnie ważonym to mam zawsze +2/3 i to jeszcze od czasów 40D. Jak robię z lampą to lampa zawsze jest na +2/3 żadna nowość...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Janusz Body w " Tipsach wyjaśnił powyższe tak:

http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Wydaje mi się, że koledze banan82 raczej chodzi o porównanie zachowania się światłomierza w 5d i 5dmkIII a nie o zasadę prawidłowego naświetlania. Dla osób, które używają tych dwóch modeli różnica zachowania światłomierza jest wyraźna i może zaskakująca.
    .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No moment to skoro pomiar jest identyczny, to znaczy, że Sekonic też ma wgrane identyczne oprogramowanie, czy może aparat oszukuje i pokazuje w wizjerze (i EXIF pliku) dane zmierzonej ekspozycji, ale potajemnie robi zdjęcie z korekcją -2/3 aby za wszelką cenę chronić zdjęcie przed przepaleniem? Bo tak mniej więcej wynika z wypowiedzi.
    Albo ja nie rozumiem zawiłej wypowiedzi kolegi, albo kolega nie widzi słowa "punktowy" w mojej wypowiedzi? Tylko punktowy jest identyczny (seconic innego nie ma), a IMHO to oznacza że światłomierz mierzy tak samo, a to algorytm zbierający pomiary z całej klatki miesza.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 29-06-2013 o 22:33

Strona 316 z 372 PierwszyPierwszy ... 216266306314315316317318326366 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów