Nieśmiało zapytam, czy włączona redukcja zakłóceń high iso ma wpływ na rawy? Jeśli tak, to jaki?
Nieśmiało zapytam, czy włączona redukcja zakłóceń high iso ma wpływ na rawy? Jeśli tak, to jaki?
"Co głowa to rozum, co rozum to głowa,
I woda sodowa, i woda sodowa" (Jan Brzechwa, Palcem w bucie. Woda sodowa, 1947)
Nie ma, to zawsze działało na jpegi.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Tak, na sam plik nie ma wpływu. Tzn. ma wpływ na automatyczne zastosowanie odszumiania w wywoływarce. W DPP, kiedy otwierasz RAW'a zrobionego z ustawionym jakimś odszumianiem w aparacie, to masz automatycznie odpowiednie odszumianie ustawione w zakładce NR/ALO. Lightroom i ACR też chyba automatycznie ustawiają odszumianie dla RAW'a zrobionego z włączonym NR w aparacie, a może bredzę, ale tak to pamiętam. Od dawna mam powyłączane NR w puszkach.
Ok...To teraz kolej na mój post. Dawno tu mnie nie było. Mam taką sprawę. Wczoraj zrobiłem update firmware'u i dzisiaj wyruszyłem na zdjęcia (komunia siostrzenicy). W trakcie robienia zdjęć natknąłem się na trzy problemy:
1. brak możliwości zmiany ISO
2. prześwietlone zdjęcia (próba zmiany ustawień nie dawała efektów)
3. pojawienie się błędu 70.
Chwilę potrwało, zanim wszystko zaczęło grać, jak należy. Pomogło odcięcie zasilania w jednym przypadku, w innym zaś wyjęcie obiektywu i włożenie go z powrotem.
Mam nadzieję, że nie będzie to stały problem w moim aparacie...
ps. trzy problemy nie wystąpiły razem...
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 19-05-2013 o 19:26
Na nowym firmware mam zrobione ok 7tys zdjęć. Na razie zero błędów, chociaż raz dziwnie szybko zeżarło baterie w gripie.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/