Strona 310 z 372 PierwszyPierwszy ... 210260300308309310311312320360 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 091 do 3 100 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Spóźnione, ale muszę odfajkować narzekanko - przedstawiciel Canona w ubiegłym roku wspominał w jakimś długim wywiadzie (popularny, wiele razy tutaj przytaczany film z YouTube) o zamiarze wprowadzenia podświetlania punktów AF w nowym firmware, zaplanowanym do wydania w kwietniu 2013. Rzeczona aktualizacja tego problemu jednak nie wyeliminowała. Brak stałego podświetlenia punktów AF jest dla mnie główną, poważną wadą użytkową aparatu Canon EOD 5D Mk3, który to został niby ochrzczony mianem "Low light camera" czy jakoś tak. Jako użytkownik fotografujący w głównej mierze w warunkach słabego oświetlenia, doceniam jakość jego matrycy, natomiast AF, którego punktów nie widać w takich warunkach uważam za bubel. Na koncertach na przykład, wygodniej ostrzy się 3-cyfrowcem sprzed 3-ch lat niż nową piątką. Poza tym jednym, poważnym mankamentem, I ♥ Mk3 .

Początki nałogu Awatar Maver

Ale chodzi Ci o to zeby sie swiecily caly czas na czerwono czy jak?
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ale chodzi Ci o to zeby sie swiecily caly czas na czerwono czy jak?
    Niech świecą się tak, żeby je było widać - może być na czerwono. Kwestia przegadana po tysiąckroć na całym fotograficznym świecie jako wada użytkowa Eos 5DMk3 - na jasnym tle widać punkty AF, na ciemnym nie widać. Jak to "pomaga" w fotografowaniu, wie każdy kto używa 5D3 do fotografii innej niż zdjęcia osób w białych sukniach.

Początki nałogu Awatar Maver

Mnie tam nie przeszkadza, jak juz mam wyjatkowy problem zeby znalezc punkt AF ktory mam wybrany to wystarczy wciznac guzik do wyboru AF i wszystko swieci na czerwono. Fakt nie szukalem czy mozna ustawic swiecenie na stale, ale zakladam ze skoro na to narzekasz to sie nie da. (choc widzialem cos w opcjach odnosnie wybru rodzaju "swiecenia" kwadracikow)
    Inna sprawa ze taka modyfikacja to nie wystrzelenie statku kosmicznego na orbite, mozna to zrobic w jedno popoludnie saczac zimne piwo, tylko komus z Canona musialo by sie chciec sluchac tego na czym zalezy ludzia...
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 15-05-2013 o 11:12
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Opanowanie tego wszystkiego trwa, każdy przecież korzysta tylko z niektórych ustawień. Ja niektóre możliwości 5DIII odkrywam po prawie roku użytkowania.
    Wczoraj z kolei przypadkowo odkryłem np. , że CanonG1X daje stempel daty i godziny tylko w trybie "auto- zielony kwadracik". Przynajmniej na dziś mi tak wychodzi. Zazwyczaj korzystałem z "Manual -M", więc i w ogóle nie wyświetlał tych mozliwości.
    Ostatnio edytowane przez soko ; 15-05-2013 o 12:18
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...
    Nie ma podswietlania w AI-Servo i o to chodzi.
    CANON Laik

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Spóźnione, ale muszę odfajkować narzekanko - przedstawiciel Canona w ubiegłym roku wspominał w jakimś długim wywiadzie (popularny, wiele razy tutaj przytaczany film z YouTube) o zamiarze wprowadzenia podświetlania punktów AF w nowym firmware, zaplanowanym do wydania w kwietniu 2013. Rzeczona aktualizacja tego problemu jednak nie wyeliminowała. Brak stałego podświetlenia punktów AF jest dla mnie główną, poważną wadą użytkową aparatu Canon EOD 5D Mk3, który to został niby ochrzczony mianem "Low light camera" czy jakoś tak. Jako użytkownik fotografujący w głównej mierze w warunkach słabego oświetlenia, doceniam jakość jego matrycy, natomiast AF, którego punktów nie widać w takich warunkach uważam za bubel. Na koncertach na przykład, wygodniej ostrzy się 3-cyfrowcem sprzed 3-ch lat niż nową piątką. Poza tym jednym, poważnym mankamentem, I ♥ Mk3 .
    Mam bardzo podobne odczucie,... w 30D widziałem zawsze ale to zawsze pkt AF, nawet lapiąc się pod słońce.

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Mnie tam nie przeszkadza, jak juz mam wyjatkowy problem zeby znalezc punkt AF ktory mam wybrany to wystarczy wciznac guzik do wyboru AF i wszystko swieci na czerwono. Fakt nie szukalem czy mozna ustawic swiecenie na stale, ale zakladam ze skoro na to narzekasz to sie nie da. (choc widzialem cos w opcjach odnosnie wybru rodzaju "swiecenia" kwadracikow)
    Inna sprawa ze taka modyfikacja to nie wystrzelenie statku kosmicznego na orbite, mozna to zrobic w jedno popoludnie saczac zimne piwo, tylko komus z Canona musialo by sie chciec sluchac tego na czym zalezy ludzia...
    Wydaje mi się że wiele nie rozumie wielu ... czyt. mój post z poprzedniej strony.
    Problem w tym ze w słoneczny dzień (szczególnie z jasnymi szkłami) kija widać i tyle, podświetlenie zupełnie nie daje rady, a jedynym sygnałem w przypadku wyboru pojedynczego punktu AF w tybie "one shoot" jest jak go sobie włączymy "beep"...
    Al-servo to już musi być dopiero zmora podczas ostrego światła... bo się tam na dodatek wszystko szybko dzieje...

U mnie jest to strona 103 i nic nie rowziązuje, czyt. mój post z wcześniejszej strony,... bo nie będe już po raz enty pisał w koło macieja...

Cóż trzeba z tym żyć, co by nie było to z powodów pdświetlenia punktów AF nigdy w życiu nie przesiadł bym się spowrotem na 30D
    Nikonowcy mają zdaje się podoby problem...

Aparat wymiata, zalety można by pisać i pisać, a wady? - ot taka mała "Łyżeczka dziegciu w beczce miodu".
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 16-05-2013 o 17:58

Uzależniony

Nie rozwiązuje.

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Nie ma podswietlania w AI-Servo i o to chodzi.
    W AI-Serwo wcale nie ma podświetlania, ale w OneShot nie ma stałego podświetlenia i o to mnie i wielu innym chodzi. Facio z Canona w przytaczanym wywiadzie z ub. roku obiecywał, że nad tym pracują, bo ludzie narzekają i że postarają się to wprowadzić w kwietniowym update. Jednak postarali się słabo, a raczej wcale.

@Maver - jasne, że można sobie odnaleźć na kilka sposobów aktywny punkt AF, ale jak Ci się modele miotają po scenie, to nie ma na to czasu. To nie jest półka polegająca na tym, żeby w ogóle zrobić zdjęcie, tylko żeby zrobić TO zdjęcie i musisz błyskawicznie najechać aktywnym punktem tam gdzie chcesz, a jak to zrobić jeśli tego punktu nie widzisz? Jak robiłem 3-cyfrowym EOS'em, to miałem inne problemy - punkty AF widziałem zawsze, ale AF nie zawsze trafiał. W 5D3 AF trafia znakomicie, tylko ja nie zawsze mogę nim trafić w modela.. Jeden krok w przód i jeden krok w tył za prawie 13K PLN . Cała reszta, plus focenie w innych warunkach - miodzio.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    ... W 5D3 AF trafia znakomicie, tylko ja nie zawsze mogę nim trafić w modela.. Jeden krok w przód i jeden krok w tył za prawie 13K PLN . Cała reszta, plus focenie w innych warunkach - miodzio.
    Idealnie i prawdziwie napisane.

Ja zrobiłem tak, w dzień jak wali słońce i nie che aby jedynym sygnałem że dany punkt złapał ostrość był "Beep" (pomijając zieloną kropkę w wizjerze) to ustawiam "Powiekszenie punktu AF" wtedy po złapaniu ostrości pomocniczne punkty gasną sygnalizując potwierdzenie, ale że na szarym czy ciemnym tle w dzień słabo i takie rozwiązanie działa... nic się nie poradzi.

Gorzej w innych trybach z "Jednopunktowym Spotem", "Jednopunkotowym AF" tam nic się nie zmienia ani nie gaśnie po złapaniu ostrości.
    Można w sumie w ustawić w opcjach już nie pamiętam jak to się nazywało że po złapaniu ostrości punkt całkowicie znika, ale to jest bez senu.

Szkoda że w tak dobrym ogólnie sprzęcie Japońce nie pomyśleli o takim błachym szczególe, mogli by jak wiedzieli że nie wyrabia podświetlenie jakiś inny monit zastosować zmiana np. wyglądu punktu jako potwierdzenie.

W 1dx jest zdaje się jedna różnica - w LD rogu wizjera po złapaniu ostrości pojawia kwadratowa się ikonka "AF", czemu nie dali takiej tutaj? za bardzo 5tka zbliżyła by się przez to do 1dynki?,... ehhhh.

Z przymusu już się przyzwyczaiłem to tego że w dzień jest tak a nie inaczej, a w ciemnym świeci cały wizjer - choć to akurat wbrew wcześniejszym obawom obieram jako zalete, pomaga przy kadrowaniu wręcz.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 17-05-2013 o 10:32

Strona 310 z 372 PierwszyPierwszy ... 210260300308309310311312320360 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów