Strona 309 z 372 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319359 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 081 do 3 090 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Zainstalowalem nowy firmware, wlasciwie tylko dla jednego fix'a - dla poprawy szybkosci pracy AF przy wspomaganiu blyskiem z lamp speedlite.
    Jest mocno odczowalna poprawa w tym aspekcie - przedtem aparat dobrze ustawial ostrosc, ale trwalo to stosunkowo dlugo - teraz jest w mig
    Sprawdzalem tez, czy beda dzialaly Pixel King - dzialaja bez problemu, nadajnik i odbiorniki pracuja prawidlowo.
    Slowem.. bez dwoch zdan warto aktualizowac firmware 5DIII do najnowszej wersj ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Potwierdzam teraz z lampą zapi..... rnicza jak trzeba i trafia jak trzeba.
    Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

jakieś zmiany w obrazku, znaczy WB?
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

z pierwszych strzałów nie widać, obecnie wyraźna poprawa AF z IR, choć trochę liczyłem na mocniejsze podświetlenie potwierdzenia ostrości w normalnych warunkach, którego podobno też miało być ale nie jest to jakaś wada.
    Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Cytat Zamieszczone przez flisia4 Zobacz posta
    Potwierdzam teraz z lampą zapi..... rnicza jak trzeba i trafia jak trzeba.
    I na to czekalem Trza zasysac

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kaliningrad

Soft 1.2.1 z baterja "acme" wydaje komunikat o niezgodnosci ( tylko przy pierwszym wlaczeniu )

Dopiero zaczyna

Mogę prosić o link do pliku z aktualizacją oprogramowania?

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Cytat Zamieszczone przez canon1dx Zobacz posta
    Mogę prosić o link do pliku z aktualizacją oprogramowania?
    EOS 5D Mark III
    Zaznaczyć aktualizacja oprogramowania
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Uzależniony Awatar PoulN

Po paru tygodniach użytkownia moge wymienić jedną zasadniczą "niedogodność", mianowicie... tak, tak - wyświetlanie punktów AF.
    Pewne obawy przed zakupem znalazły potwierdzenie w praktyce.

Tak więc:

Że All-Serwo jak się okazało w przeciwieństwie do 1d X (nowy firmware) nie będzie miało czerwonego podświetlenia to już wiemy

W ciemnych, umiarkowanie jasnych warunkach widoczność punktów AF przy One-shot - bez problemu, podświetlenie na czerwono załatwia sprawę jest dobrze widoczne, a lekka poświata w wizjerze (mimo moich wcześniejszych obaw) wręcz ułatwia kadrowanie.

Ale w słoneczny dzień podświetlenie jak wiadomo nie daje zupełnie rady - wręcz nie istnieje i jedynym "sygnałem" świadczącym o złapaniu ostrości jest zielona kropa w LD rogu wizjera na ktorą większość fotografów nie zwraca uwagi (w tym i ja) lub "beep" ale on nie zawsze wchodzi w grę, np. w poprzednim aparacie miałem pipkacza cały czas na off. Jakby nie mogli chociaż zrobić tak że w momencie potwierdzenia wybrany punkt "zamruga" lub zastosowali rozwiązanie z 1d X na dole matówki w LD rogu pojawiającą się "ikonkę AF" w momencie potwierdzenia.

O ile przy w/w warunkach przy obiektywach f4 i wyżej da się jeszcze jakoś przeżyć, to po podpięciu jasnych szkieł f1.4 w słoneczny dzień powoduje że ów mocno szare (lub jasno czarne jak kto woli) punkty zamieniają się na jasno brązowe, jakby przezroczyste momentami, wszystko zależy od sceny w wizjerze i są monetami np na szarym tle bardzo słabo widoczne. Po zapytaniu się serwisu czy to norma, otrzymałem odpowiedź "że to normalne zachowanie wizjera w przypadku jasnych szkieł", Kropka.

Na zagranicznych forach wiele osób poruszało ten problem, i wielu miało nadzieję na rozwiązanie przez nową aktualizację,... niestety ale kolejnych chyba już nie uświadczymy.

Pewnie, można kombinować półśrodkami - ustawić w opcjach że po złapaniu ostrości dany punkt znika, ale to dziwnie wygląda, bardzo dziwnie w praktyce, a na "blaknięcie" punktów przy jasnych stałkach już żadnej rady nie ma.

Jak pisałem wcześniej,... pradoks - AF rozwija skrzydła przy 2.8 w dół, ale za to coraz to mniejszy komfort jest z pracą z ów autofocusem z racji słabo zaznaczonych punktów, all-serwo z braku podświetlenia mimo rewelacyjnej działalności trzeba nauczyć się obsługiwać na "czuja" w trudniejszych warunkach, nie widać "gdzie śledzi".

Cóż, trzeba będzie się przyzwyczaić, i jednocześnie pociuchu wierzyć że ekipa z "Maic Lantern" coś zdziała, choć w ich temacie matówka to najważniejsza nie jest.

Jak to jest że róża zawsze ma kolce? (pomijając genetyczne mutanty )
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 07-05-2013 o 20:01

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Witajcie,

Trafiła mi się dzisiaj awaria marka III. Po dłuższej przerwie zacząłem szykować sprzęt na zdjęcia. Standardowo korzystam w m3 z obu slotów kart: sd i CF, zapisując na ochy jedynocześnie. Dzisiaj po włożeniu karty CF jako drugiej pojawił się komunikat
    : brak dostępu do karty w slocie 1. Aparat też wyraźnie zawiesił się. Sprawdziłem z kilkoma kartami CF - z każdą to samo. Pod 5D mark II karty chodzą bez problemu.

Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ? Czy czeka mnie serwis?

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Strona 309 z 372 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319359 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów