Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam. Może by jakoś zrobić taką skróconą analizę SWOT, czyli ogólnie mocne i słabe strony jednego i drugiego modelu. Niby wszystko oczywiste, tam mamy obudowę lepszą, AF lepszy, 2 sloty na karty, migawkę itp. A przy drugim: GPS, WiFi i - 3 EV. Ale może jest jakaś strona albo analityczna informacja o tym, aby nie wyważać otwartych drzwi. Może oddzielny wątek? Jakie robię zdjęcia. Nie jestem zawodowcem, utrzymuję rodzinę z innej działalności, ale stać mnie na jednego lub drugiego. GPS i WIFI to bardzo ciekawe rozwiązanie, bo dokupienie modułów do modeli nie posiadających tych bajerów jest cholernie drogie. Oczywiście bez tego też da się robić zdjęcia. Ale sterowanie aparatem z telefonu lub laptopa to super sprawa.
Miałem podobny dylemat, dodatkowo dochodził do tego D800. Też nie robię zdjęć zawodowo, tylko dla siebie i dla swojej rodziny od kilkunastu lat. Skoro nie wiesz a Cię stać na jeden lub drugi, po przestudiowaniu specyfikacji (chyba to już zrobiłeś) idź do sklepu i weź do ręki oba. Ja postawiłem na body bardziej uniwersalne, wg mnie takim jest właśnie 5D3.
I od razu przykład z poprzedniego weekendu - nie przypuszczałem wcześniej, że będę zmuszony "testować" AF w trybie servo, na bocznych punktach i na dodatek w paskudnym oświetleniu. Przeważnie robię zdjęcia bardziej statyczne, kiedy jest czas przekadrować. A tydzień temu ciężko by to było zrobić bez dobrego AF, moja córka na nartach jest bardzo szybka i na dodatek nieprzewidywalna, oczywiście w pozytywnym znaczeniu Nie mówię, że 6D nie dałby rady ale pewnie kilka fajnych kadrów pewnie bym nie uwiecznił.

Wi-fi, tak jak ktoś przede mną wspomniał -karty SD z wbudowanym Wi-fi są tanie, nie wiem czy tylko można sterować body za ich pomocą, ja używam karty do podglądu zdjęć na tablecie. GPS? Można do smartfona zainstalować jakiś route tracker, a potem zsynchronizować np. w Lightroomie - ja tak robię i jestem zadowolony, GPS mi baterii nie zżera w body.

Chłodna kalkulacja - kupić - zapomnieć o wcześniejszych dylematach. Pomimo początkowych problemów z szerokim obiektywem, po wizycie w serwisie, jestem w 100% zadowolony. No, może DR mógłby być na poziomie D800 ale podobno nie można mieć wszystkiego...