MC_ Ty masz 5D3? Czy stałeś przed takim wyborem jak ja? Znam część twoich wypowiedzi z forum więc wiem, że czasami są kontrowersyjne.
MC_ Ty masz 5D3? Czy stałeś przed takim wyborem jak ja? Znam część twoich wypowiedzi z forum więc wiem, że czasami są kontrowersyjne.
Mam 6D, bo na tamtego mnie nie stac. Ciebie tak, wiec o ile masz szkla, to bierz piatke.
Jeśli chodzi o wifi, to możesz kupić kartę SD z wifi (Eye-Fi) koszt znikomy.
Miałem 6d w rękach i kompletnie sie nie przekonałem przede wszystkim do guzikologii. Wynika to zapewne z faktu, iż zawsze korzystałem z 5d1, 5d2 i xxD.
Drugim powodem jest brak gwarancji na przebieg migawki.
Stać Cię, to bierz 5d.
--- Kolejny post ---
Zero komentarzy?
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.
Miałem podobny dylemat, dodatkowo dochodził do tego D800. Też nie robię zdjęć zawodowo, tylko dla siebie i dla swojej rodziny od kilkunastu lat. Skoro nie wiesz a Cię stać na jeden lub drugi, po przestudiowaniu specyfikacji (chyba to już zrobiłeś) idź do sklepu i weź do ręki oba. Ja postawiłem na body bardziej uniwersalne, wg mnie takim jest właśnie 5D3.
I od razu przykład z poprzedniego weekendu - nie przypuszczałem wcześniej, że będę zmuszony "testować" AF w trybie servo, na bocznych punktach i na dodatek w paskudnym oświetleniu. Przeważnie robię zdjęcia bardziej statyczne, kiedy jest czas przekadrować. A tydzień temu ciężko by to było zrobić bez dobrego AF, moja córka na nartach jest bardzo szybka i na dodatek nieprzewidywalna, oczywiście w pozytywnym znaczeniuNie mówię, że 6D nie dałby rady ale pewnie kilka fajnych kadrów pewnie bym nie uwiecznił.
Wi-fi, tak jak ktoś przede mną wspomniał -karty SD z wbudowanym Wi-fi są tanie, nie wiem czy tylko można sterować body za ich pomocą, ja używam karty do podglądu zdjęć na tablecie. GPS? Można do smartfona zainstalować jakiś route tracker, a potem zsynchronizować np. w Lightroomie - ja tak robię i jestem zadowolony, GPS mi baterii nie zżera w body.
Chłodna kalkulacja - kupić - zapomnieć o wcześniejszych dylematach. Pomimo początkowych problemów z szerokim obiektywem, po wizycie w serwisie, jestem w 100% zadowolony. No, może DR mógłby być na poziomie D800 ale podobno nie można mieć wszystkiego...![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 11-03-2013 o 13:55
6d ma gwarancję na 100.000, a gdzie to jest zapisane? może przeoczyłem...
dzięki za link z danymi technicznymi, ale gdzie to jest zapisane w warunkach gwarancyjnych?
Nie mam pojęcia, ale przedstawiciel Canona na Polske w "Programie Fotograficznym Bez Nazwy" potwierdzał że ma 100tys. gwarantowane, czyli tyle co xxD. Mniej napewno nie, a więcej wątpie bo 5`tki mają 150tys.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 12-03-2013 o 17:51
Nie ma się nad czym zastanawiać, po ostatnim wyjeździe gdzie robiłem zdjęcia w pełnym słońcu, ciemnych klasztorach, pod wieczór na ulicy, w deszczu i śniegu Canonem 50D stwierdziłem, że trzeba sprzętu, który będzie uniwersalny czyli do wszystkiego - C5DIII. Masz kasę kupuj lepsze, masz umiejętności to dobrze wykorzystasz gorsze![]()
CMEHA - reszta to upgrade