Strona 295 z 372 PierwszyPierwszy ... 195245285293294295296297305345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 941 do 2 950 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Widze coraz więcej problemów z tym aparatem. Aż włosy się jerzą na plecach jak czyta się takie rzeczy, coraz bardziej zniechęcają mnie takie niusy do zakupy tego body...
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Widze coraz więcej problemów z tym aparatem. Aż włosy się jerzą na plecach jak czyta się takie rzeczy, coraz bardziej zniechęcają mnie takie niusy do zakupy tego body...
    Ma ktoś dokładniejsze informacje np. jakie numery seryjne są "zarażone" etc?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    W kwietniu ma być nowy firmware, choć jeśli nikt nie zgłosi oficjalną drogą tego problemu, to ten firmware niczego nie zmieni.
    To nie jest kwestia firmware'u. Problem znikał po wymianie aparatu, patrz np. ten wątek: 5D Mark III Images Corrupted? Weird Colors: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Connect.

Mów mi jeszcze... Ja właśnie czekam na swój egzemplarz. Oczywiście mam nadzieję, że wszystko będzie ok, ale coraz większy niepokój jak się to wszystko czyta...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze. Nikt niczego sensownego nie zaproponował. Na kartach pliki są OK.
    Pora nauczyć się oddzielać uszkodzenie RAWów przez puszki od znanego problemu uszkadzania plików przez elementy wykorzystane przy zgrywaniu. Ludzie na forach to mylą i wychodzi panika.
    Oczywiście są popsute puszki, które niszczą pliki ale takie zawsze były.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze.
    Ale uszkodzeniu ulegają oryginały zapisane na karcie? Bo w przytaczanych przypadkach już podgląd w aparacie jest uwalony, a przy zapisie równoległym na CF+SD obie kopie są uwalone.
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze. Nikt niczego sensownego nie zaproponował. Na kartach pliki są OK.
    Pora nauczyć się oddzielać uszkodzenie RAWów przez puszki od znanego problemu uszkadzania plików przez elementy wykorzystane przy zgrywaniu. Ludzie na forach to mylą i wychodzi panika.
    Oczywiście są popsute puszki, które niszczą pliki ale takie zawsze były.

???

Zgrywam ogromne ilości danych na różne sposoby z 5DII i nigdy nie miałem problemu.

Wspomniany problem natomiast występuje na moim 5DI z szybkimi nowymi kartami.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Mój problem dotyczy ewidentnie mojego kompa. Na innych lapkach z w7 nie występuje. Nie jest to problem dysku bo uszkodzenia występują na dowolnym z 4 dysków (2 stałe i 2 przenośne).
    Uszkodzeniu na taką skalę (ok 5 na 100) ulegają tylko duże RAWy z 5DII. Przez 4 lata nie stwierdziłem uszkodzenia jakiegokolwiek innego pliku.
    Przy jakichkolwiek problemach z uszkodzonymi RAWami proponuję w pierwszej kolejności zgrać na inny komputer.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Jasne. Co drugi 5Dmk3 jest szmelcem.

Krzyczą Ci co mają jakiś problem a tysiące zadowolonych użytkowników siedzi cicho bo robi zdjęcia.
    Kupić aparat i dołączyć do tych zadowolonych a nie marudzić.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    tysiące zadowolonych użytkowników siedzi cicho bo robi zdjęcia.
    ... albo czeka na nieuniknione ;-) na razie miałem tylko raz error 80 ??:
    CMEHA - reszta to upgrade

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Ale ten problem z uszkodzonymi rawami w puszce wychodzi od razu czy np. po roku może się nagle pojawić?
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 295 z 372 PierwszyPierwszy ... 195245285293294295296297305345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów