Wiem, że o kartach już trochę było. Mam jednak ciągle tę wątpliwość - co kupić do 5D mk III. Pytania do PRAKTYKÓW
1) Czy SanDisk CF Extreme 32 GB 60 MB/s wystarcza w zupełności, czy "szarpać się" na coś szybszego? Bo pojemność to kwestia bardziej indywidualna, są "za i przeciw" 10 kart po 8 GB i jednej 128 GB
Do 40D mam 3 karty SanDisc 8 GB 30 mb/s i jedną wolniejszą 2 GB, do 5D mk III ich raczej nie wykorzystam (no, awaryjnie, gdyby mi miejsca na wakacjach zabrakło...
2) Skoro w przypadku kart SD ten aparat nie obsługuje większych szybkości - czy jest sens kupować SanDisk SDHC Extreme Pro 32 GB 95 mb/s , czy nie zwolni w nim zapisu SanDisk SDHC Extreme 32 GB 45 mb/s? Różnica w cenie dwukrotna...
3) Wracając do kart CF - dużo dobrego się czyta o Lexarach, że to niezawodne, choć drogie, demony prędkości. Ale w Polsce trudno je znaleźć. Na stronie jednego ze sklepów są Lexar Prefessional 32 GB 800x (nota bene nie widnieją w przytaczanym wcześniej przez Kogoś z Kolegów anglojęzycznym zestawieniu testowym - takiej prędkości nie uwzględniono) za 420 PLN + 46 PLN dostawa (!!!). Stosunek szybkości do ceny, przy tej pojemności, wydaje się być w aż nadto w porządku, ale dlaczego nie oferuje tego więcej sklepów? Cena dostawy sugeruje wysyłkę z daleka... I czy cena tej karty nie jest podejrzanie niska? A zresztą, to pytanie o opinię, nie żadna reklama przecież:
LEXAR Karta pamięci Compact Flash Professional UDMA7 32 GB (800x) | Pixmania
Pozdrawiam