1/250Zamieszczone przez macieksob
Dla moich osobistych potrzeb to aż nadto. O ile nie fotografuję czegoś dynamicznego i nie mam podpiętego jakiegoś klocka to nawet 1/60 jestem w stanie utrzymać jeżeli zależy mi na niskim iso.
85 1.2 II działa zaskakująco dobrze. Dołączam przykładowy cyk, zrobiony parę dni temu.
Światło zastane , pokój oświetlony wyłącznie lampką boczną 40W, 3m za mną. Ostrzyłem na jakimś bocznym punkcie na prawe oko. Tego dnia robiłem trochę zdjęć w zastanym świetle na zewnątrz i wewnątrz stosunkowo słabym (ISO często 8000-10000). Może 1 na 20 fotek okazała się spudłowana. Gdy miałem to szkło podpięte do 30D, efekt był loteryjny.
Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Oczywiście, że to fotograf powinien wiedzieć co fotografuje i co chce mieć na zdjęciu doświetlone.Zamieszczone przez janmar
Chodziło mi wyłączynie o to, że domyślne EV "0" (niezależnie od trybu pomiaru i zwłaszcza przy szkłach winietujących) w wielu przypadkach daje zbyt ciemną scenę.
W trybie M (z AutoISO), ekspozycję możesz skompensować jedynie czasem i przysłoną, AutoISO zostaje dobrane automatycznie na podstawie pomiaru światła.
W trybie AV, można oczywiście zrobić korektę, wtedy kompensacja EV dokonywana jest w obrębie doboru ISO, co osobiście uważam za większą wygodę.