Strona 287 z 372 PierwszyPierwszy ... 187237277285286287288289297337 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 861 do 2 870 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Tak ale to popadanie w lekką paranoję. Co byś zrobił gdyby w mark III była jedna karta? Kupił 2 aparat, nie pojechał w podróż? Jak radzą sobie wszyscy z aparatami z 1 gniazdem karty? Utrata danych z karty to chyba rzadkość.
    Jak dla mnie to rzecz bardzo przemawiająca za zakupem tego body. W zaszłym roku miałem taką sytuację że pod koniec ceremonii ślubnej "padła" mi karta na której miałem cały materiał od początku przygotowań(jak mi się wydawało miałem dobrą kartę, i nawet nie za długo używaną) Nie wyobrażacie się w jak zrzedła mi mina i oblałem się zimnym potem. Całe szczęście w prosty sposób odzyskałem zdjęcia ale obawa pozostała. Zdjęcia robiłem zawsze w zasadzie na jednym 5dII (drugi aparat 50d leżał w torbie naładowany i przygotowany do pracy ale bez żadnych zdjęć) No jeśli robiłbym na dwa 5dII to przynajmniej jakaś część zdjęć w razie takiego ewentualnego wypadku by pozostała. No ale teraz w planach zakup 5d III i koniec obaw

Dopiero zaczyna Awatar macieksob
    Miasto
    Kalisz

Witam
    Mam pytanie do posiadaczy 5d III czy auto iso w M jest używalne ,czytałem we wcześniejszych postach ,że najdłuższy czas naświetlania to 1/250.

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Zależy co masz na myśli mówiąc używalne.
    W trybie M możesz ustawić dowolną wartość przysłony i czasu (nawet 1/8000) oraz AutoISO dla określonego w ustawieniach zakresu.

Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV, a światłomierz w 5dm3 (ogólnie w canonach) lubi trochę niedoświetlić...
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 01-01-2013 o 22:45
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Miasto
    Kalisz

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Zależy co masz na myśli mówiąc używalne.
    W trybie M możesz ustawić dowolną wartość przysłony i czasu (nawet 1/8000) oraz AutoISO dla określonego w ustawieniach zakresu.

Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV, a światłomierz w 5dm3 (ogólnie w canonach) lubi trochę niedoświetlić...
    Dzięki za info. W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?

--- Kolejny post ---

Jeszcze jedno pytanie do efbiaye , jak się sprawuję 85 1.2 na mk III. Użytkuję to szkło na mk I i bywa bardzo kapryśne , szczególnie w słabym oświetleniu.
    Ostatnio edytowane przez macieksob ; 01-01-2013 o 23:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV..
    Jak nie,jak tak.:-)
    Wystarczy ustawiać wskazania światłomierza na odpowiednią wartość np. -1EV czy + 2EV.Na "0" ustawiam tylko wtedy gdy potrzebne jest takie ustawienie , w większosci wypadków inne.
    Światłomierz w Canonach [i nie tylko] działa niezawodnie.Natomiast przyczyną niedoświetleń czy prześwietleń jest zły dobór kompensacji.
    Przy pomiarze metodą światła odbitego ,nie ma możliwości dokonania poprawnego pomiaru ekspozycji bez skompensowania wpływu materiału,obiektu odbijającego.
    To czy obiekt fotografowany jest śniegiem w słoneczny dzień czy też matową czernią pryzmy węgla w pochmurny ma olbrzymi wpływ na ilość światła odbitego.
    Podobnie czarny garnitur ,czy biała suknia ślubna.
    Aparat "nie wie" co mierzymy.a różnice w odbiciu to nawet kilka EV.

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez macieksob
    W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?
    1/250

Dla moich osobistych potrzeb to aż nadto. O ile nie fotografuję czegoś dynamicznego i nie mam podpiętego jakiegoś klocka to nawet 1/60 jestem w stanie utrzymać jeżeli zależy mi na niskim iso.

85 1.2 II działa zaskakująco dobrze. Dołączam przykładowy cyk, zrobiony parę dni temu.

Światło zastane , pokój oświetlony wyłącznie lampką boczną 40W, 3m za mną. Ostrzyłem na jakimś bocznym punkcie na prawe oko. Tego dnia robiłem trochę zdjęć w zastanym świetle na zewnątrz i wewnątrz stosunkowo słabym (ISO często 8000-10000). Może 1 na 20 fotek okazała się spudłowana. Gdy miałem to szkło podpięte do 30D, efekt był loteryjny.

Cytat Zamieszczone przez janmar
    Aparat "nie wie" co mierzymy.a różnice w odbiciu to nawet kilka EV.
    Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Oczywiście, że to fotograf powinien wiedzieć co fotografuje i co chce mieć na zdjęciu doświetlone.

Chodziło mi wyłączynie o to, że domyślne EV "0" (niezależnie od trybu pomiaru i zwłaszcza przy szkłach winietujących) w wielu przypadkach daje zbyt ciemną scenę.

W trybie M (z AutoISO), ekspozycję możesz skompensować jedynie czasem i przysłoną, AutoISO zostaje dobrane automatycznie na podstawie pomiaru światła.
    W trybie AV, można oczywiście zrobić korektę, wtedy kompensacja EV dokonywana jest w obrębie doboru ISO, co osobiście uważam za większą wygodę.
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 01-01-2013 o 23:51

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez macieksob Zobacz posta
    [...]W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?
    1/250s

Miasto
    Kalisz

Dzięki za cenne informację ale jestem trochę rozczarowany tym ograniczeniem. Ja głownie fotografuje na czasie 1/125 i przydałoby się auto iso w tym zakresie. Ostatnio miałem okazję fotografować Nikonem D600 i tam można ustawić dowolny czas. W pracy to bardzo miły dodatek na Av, skupiałem się głownie na kadrach a nie ustawieniach iso a w reportażu warunki często się zmieniają...
    Cieszy mnie bardzo ,że praca z 85 1.2 będzie pewniejsza ,bardzo lubię to szkło.
    Jedyna niejasność ,mam tu na myśli Adama (habakuk) to problem z rozkalibrowaniem się AF-em

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez macieksob Zobacz posta
    Dzięki za cenne informację ale jestem trochę rozczarowany tym ograniczeniem. Ja głownie fotografuje na czasie 1/125 i przydałoby się auto iso w tym zakresie. Ostatnio miałem okazję fotografować Nikonem D600 i tam można ustawić dowolny czas. W pracy to bardzo miły dodatek na Av, skupiałem się głownie na kadrach a nie ustawieniach iso a w reportażu warunki często się zmieniają...
    Cieszy mnie bardzo ,że praca z 85 1.2 będzie pewniejsza ,bardzo lubię to szkło.
    Jedyna niejasność ,mam tu na myśli Adama (habakuk) to problem z rozkalibrowaniem się AF-em
    Ale skoro jest 1/250 to 1/125 też jest w tym zakresie Chyba że miałeś na myśli jeszcze krótsze czasy (1/500 i krócej).
    Faktycznie trochę brakuje możliwości dowolnego ustawienia czasu, mam nadzieję, że może doczekamy się w jakiejś aktualizacji.

Problemu z rozkalibrowującym się AFu nie uświadczyłem - ale to chyba dobrze akurat.
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 02-01-2013 o 00:18

Miasto
    Kalisz

Tak miałem na myśli 1/125 i dłuższy czas naświetlania, mogę jeszcze prosić w jakim zakresie można ustawić czas w auto iso w Av

Strona 287 z 372 PierwszyPierwszy ... 187237277285286287288289297337 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów