Kuba1
Mógłbyś zrobić taki szybki test ze stoperem?
Max serię na CF i SD i zmierzyć stoperem czas w jakim wszystkie zdjęcia z serii zapiszę się na karcie. Mi robi 16 raw-ów w serii do zapchania bufora na CF ultra 30mb/s, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 12.4s
Jak możesz to zobacz jak to się ma do Twojej SD
dla "porównania" zrobiłem test na 40D, RAW 10Mpix.
Robi 7 raw'ów w serii, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 10,2s
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Aaaaa, nieee chłopaki litości! Tylko nie testy ze stoperem.Przecież te 0.4s to zależą od refleksu, czasu reakcji stopera i czterdziestu siedmiu innych czynników. Stoper mam tylko w smartfonie (chyba mam), na który jak patrzę, to już mnie wykręca. Nie, nie ze mną takie testy.
![]()
..ja zrobiłem z użyciem stopera w smartphona- fakt nie jest to najlepsze ale jak tobie wyjdzie nie 12 a 8s to już coś będziemy wiedzieć
![]()
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Nie chodzi o 0,4s. Mam SD 16gb jakąś starą i jestem w stanie w serii zrobić 14 rawów, a czas ich zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) to 1min i 11s
Chciałem zobaczyć czy przy szybkiej SD jaką dysponujesz, czas będzie podobny do mojej Sd czy może do CF
Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 22-09-2012 o 15:26
przeczytaj post nr 2600 i 2604 to będziesz wszystko wiedział dlaczego tak jest. Najpierw idzie do bufora, a dopiero później zapisuje na karte i dlatego taki czas uzyskujesz to jest logiczne.
Zapis karty jest słaby i dlatego osiągasz tą minute i 11 sekund. Tym bardziej że masz jakąś starszą karte może klasy 6. Klasa nam mówi że minimalny zapis będzie dla class 6 to 6MB/, a dla 10 jest 10 MB/s.
5D III nie wspiera kart SD z UHS-1, więc jej pełnej szybkości body nie wykorzysta i z tym spierniczyli.
Mając taki sprzęt powinno być wsparcie dla tych kart. Body 650D ma wsparcie dla kart SD z UHS-1.
Nowe body 6D również je ma przez co je maxymalnie wykorzysta. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 22-09-2012 o 15:47
pawelo1,
Nie muszę czytać postu 2600 i 2604 żeby wiedzieć dlaczego tak jest - bo to dla mnie jasne i bez tego. Jak byś zrozumiał mój post to byś wiedział, że chcę poznać praktyczną różnicę pomiędzy moim średnim CF 30mb/s a szybkim SD którego piątka nie jest w stanie w pełni wykorzystać.
Jeżeli się okaże, że u "Kuby1" zapis 16 rawów trwa ok 15-20s to sobie kupię w miarę dobre SD bo nic więcej mi nie trzeba, a na cf64gb szkoda mi wydawać grubo ponad tysiaka.
na youtube jest test z 5d III z zapisem raw+jpg z kartą sd sandisk extreme pro UHS-1 95 MB/s i kartą cf sandisk extreme pro 90 MB/s. Tutaj masz linka EOS 5D MarkIII Memory comparison SD CF - YouTube.
Tam 12 raw+jpg zapisał w 19 sek, a cf zrobił to w 6 sekund.
A Ty o samym raw mówisz, więc powinien w 15 sekund albo szybciej zapisać z kartą SD UHS-1.
Jak już to zakup sobie karte cf z transferem minimum 60 MB/s jak już wcześniej o tym pisałem i Kuba1 to samo pisał. Jak chcesz takie serie wykorzystywać to tylko cf extreme 60 MB/s.
Nie musisz kupować sandiska bo są inne dobre karty chyba, że tak bardzo chcesz tego extreme 60 MB/s to 2x 32GB wyjdzie 900zł, a nie 1000 zł. Ciekawe dlaczego body nie wspara SD z UHS-1 troche to śmieszne i nieźle zrobili żeby chyba karty CF kupować. Najlepiej jakby Kuba1 zrobił taki test jaka bedzie różnica czy pare sekund czy dużo więcej. No ale to też zależy od ekspozycji i tak dalej. Im więcej szczegółów to objętość pliku większa i już będzie mieć znaczenie na zapis. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 22-09-2012 o 17:14
witam Panów.
jestem gdzieś na 30 stronie tego wątku . mam nadzieję że dotrwam do końca.
Pisze bo stała sie rzecz następująca. Podjąłem decyzję przejścia z konkurencyjnego systemu na Canona
Własnie poszło wszystko w dosyć dobrych cenach. był to d90 + klamoty. pare szkieł pod pełną klatke, jakas lampka
.... i uzbierało się 16 tyś.
i tu pytanie . waham się miedzy 5dmkII + 3 stałki (24, 50 ,85 + lampa) a 5dmkIII + 3 stałki (24, 50, 85)
Nadmieniam że kilka ślubów juz obskoczyłem i zastanawiam sie czy tymi trzema stalkami dam rade.
na lampe do nastepnego sezonu raczej dozbieram.
--- Kolejny post ---
sory. do tych 16 tyś. troszkę dołożyłempozdro