Strona 261 z 372 PierwszyPierwszy ... 161211251259260261262263271311361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 601 do 2 610 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość
    To sformułowanie jest bez sensu, AF nie może być super skoro nie wiadomo gdzie ustawił ostrość.

Ja wiem gdzie AF ustawia ostrość i nie widzę żadnego problemu w zlokalizowaniu tego miejsca. I powiem więcej że ustawia na obszar który ja wybieram :grin:
    Ostatnio edytowane przez latant ; 20-09-2012 o 22:49
    CMEHA - reszta to upgrade

ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?
    Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.

[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 21-09-2012 o 00:27 Powód: przypomniało mi się

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.
    Kuba1 chyba wiesz dlaczego nie wykorzystasz tej karty SD z max. odczytem 95 MB/s ze wsparciem UHS-1 bo tego zapomniałeś dodać. Pisałem o tym w poście nr 2600. 5D III nie wspiera kart SD z UHS-1.
    Karty SD obecnie nie mają szybkiego zapisu tak jak osiągają to karty CF i dlatego też jest ta różnica o której piszesz. SD się rozwija cały czas i powinny w niedługim czasie osiągnąć powyżej 45 MB/s bo tyle obecnie ich zapis wynosi. Na szczęście 6D wspiera karty SD z UHS-1, więc je wykorzysta na maxa a w 5D III z tym spierniczyli i to bardzo. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 21-09-2012 o 00:53

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Wracając do punktów AF, co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość. Ale czy ktoś wie, czy jest to do usunięcia softem czy nie da się tego usunąć programowo i tak już będzie do końca.
    no to nie wiesz na jakim punkcie pracujesz jaki ustawiasz?? ja nie wiem po co to marudzenie pracuje na tym aparacie kilka miesiecy i nigdy nie miałem z tym problemu...
    nie zdarzyło mi się żebym nie wiedział gdzie jest punkt, a poza tym zawsze jest on widoczny jak ustawisz sobie wyświatlanie wszystkich punktów (nie podświetlany ale widoczny)

dokładniewidać coś takiego- zależy jak ustawisz

Uploaded with ImageShack.us

w najgorszym przypadku wciskach joya i wracasz na środek
    Ostatnio edytowane przez adino ; 21-09-2012 o 08:43

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    no to nie wiesz na jakim punkcie pracujesz jaki ustawiasz?? ja nie wiem po co to marudzenie pracuje na tym aparacie kilka miesiecy i nigdy nie miałem z tym problemu...
    nie zdarzyło mi się żebym nie wiedział gdzie jest punkt, a poza tym zawsze jest on widoczny jak ustawisz sobie wyświatlanie wszystkich punktów (nie podświetlany ale widoczny)

dokładniewidać coś takiego- zależy jak ustawisz
    [...]
    w najgorszym przypadku wciskach joya i wracasz na środek
    Adino, jeśli Ty pracujesz zawsze w warunkach w jakich widać punkty AF w Mk3, to jesteś szczęśliwy człowiek. Ja np. tak nie mam i moi modele nie stoją grzecznie ze splecionymi łapkami. Używam innych punktów dla każdej orientacji aparatu, oraz dodatkowo i tak na bieżąco zmieniam ich położenie - korzystam ze wszystkich możliwości AF ułatwiających mi pracę. I nie chcę pamiętać gdzie przed chwilą miałem punkt AF w pionowym kadrze. Uważam, że jako aparat dedykowany m.in. do fotografowania w słabym świetle Mk3 powinien mieć ten upierdliwy problem rozwiązany. Nie znam się na technologii, ale nie rozumiem dlaczego nie zostało to przewidziane, kiedy jednocześnie np. jest funkcja automatycznego błyśnięcia AF w słabym oświetleniu, ale nie można ustawić jakiegoś stałego podświetlania tego, co jasno błyska przy potwierdzaniu ostrości.
    Dla mnie to jest istotna wada aparatu, który kupiłem w celu fotografowania w słabym świetle. Na szczęście innych istotnych wad nie dostrzegam - poza tym jednym aspektem, w fotografowaniu mi nie przeszkadza.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Adino, jeśli Ty pracujesz zawsze w warunkach w jakich widać punkty AF w Mk3, to jesteś szczęśliwy człowiek. Ja np. tak nie mam i moi modele nie stoją grzecznie ze splecionymi łapkami. Używam innych punktów dla każdej orientacji aparatu, oraz dodatkowo i tak na bieżąco zmieniam ich położenie - korzystam ze wszystkich możliwości AF ułatwiających mi pracę. I nie chcę pamiętać gdzie przed chwilą miałem punkt AF w pionowym kadrze. Uważam, że jako aparat dedykowany m.in. do fotografowania w słabym świetle Mk3 powinien mieć ten upierdliwy problem rozwiązany. Nie znam się na technologii, ale nie rozumiem dlaczego nie zostało to przewidziane, kiedy jednocześnie np. jest funkcja automatycznego błyśnięcia AF w słabym oświetleniu, ale nie można ustawić jakiegoś stałego podświetlania tego, co jasno błyska przy potwierdzaniu ostrości.
    Dla mnie to jest istotna wada aparatu, który kupiłem w celu fotografowania w słabym świetle. Na szczęście innych istotnych wad nie dostrzegam - poza tym jednym aspektem, w fotografowaniu mi nie przeszkadza.
    używam go w bardzo różnych warunkach i jakoś nigdy problem z odszukaniem punktu nie mam ale możliwe ze tutaj chodzi o kwestie przyzwyczajenia i wygody... mi to zwyczajnie nie przeszkadza a innym widocznie tak

Coś już napisał

Nie chcę wykopywać znowu tematu, ale przypuszczam, że ten problem da się rozwiązać w nowym sofcie. Przecież to tylko trochę prądu i modyfikacja programu, aby po złapaniu AF poświeciło trochę dłużej. Jak miałem ZX Spectrum w 1986/7 to takie rzeczy pisałem w jakimś programie. Ale teraz wszystko jest skomplikowane. Nie ma już rzeczy prostych.

Tak, daje rade zrobić 10 rawów i na jednej i na drugiej
    Ostatnio edytowane przez Bernard ; 22-09-2012 o 12:17
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.

[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.

Duże dzięki za odpowiedź, właśnie o taką mi chodziło.

CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Strona 261 z 372 PierwszyPierwszy ... 161211251259260261262263271311361 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów