Mamy pytanko: Czy podczas niekorzystnych warunków oświetleniowych (pod słońce, ciemna sala) widać punkty ostrości, bo gdy miałem z nową piątku do czynienia do nie mogłem się przyzwyczaić. Na moim 50D widać dobrze na na 5mkIII słabiutko. Czy ktoś to rozgryzł np. w menu.
Punkty AF widać ogólnie rzecz biorąc bardzo słabo, czasami muszę przeskoczyć na środkowy, bo nie wiem, gdzie aktualnie jest ustawiony. Wynika to z innej technologii podświetlenia punktów...
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zamiast rozgryzać, bierzesz do ręki instrukcję i jedziesz. Niestety daleko nie ujedziesz - ta kwestia jest zdecydowanie do poprawienia w tym aparacie. Widoczność punktów ostrości praktycznie nie występuje w słabym świetle na ciemnym tle, bo nie są w żaden sposób podświetlane (oprócz błyśnięcia potwierdzającego ustalenie ostrości). Skoro jednak mogą błysnąć, to mogłyby też się jakoś żarzyć. Aż sprawdzę to jeszcze raz, ale z tego co pamiętam to se ne da.
[EDIT]O, kolega Cichy mnie ubiegł - też tak mam z tym wracaniem do środkowego. To jest moim zdaniem jeden z większych zonk'ów w tym aparacie.
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 20-09-2012 o 17:11
Z racji, że mam zamiar na dniach zakupić nowa piątkę, mam pytanie do uzytkowników 5d mk3 odnośnie kart pamięci. Czy to prawda, że nie ma sensu kupować szybkich kart SDHC bo i tak nie są obsługiwane a dodatkowo powodują, że i karta CF nie jest obsługiwana z max prędkością? Pytam bo wyczytałem to tu: Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Szczerze mówiąc - nie wiem... Pracuję na CF i SD i jakoś nie zauważyłem żeby aparat zwalniał w stosunku do samej CF. Ale też nie robiłem żadnych testów. Ot robię zdjęcia - czasem testowo jakiś filmik i generalnie niczego nie brakuje, a więcej niż 3-5 zdjęć w serii nie robię i nie robiłem nigdy - ponieważ uważam to za mało efektywne. Innymi słowy - testy - może i pokażą, że coś tam zwalnia, w praktyce i przy normalnym robieniu zdjęć - raczej tego nie zauważysz.
pozdrawiam
Bernard Wybierała
np. 10 RAWów w serii daje radę zapisać na karcie SD?
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Wracając do punktów AF, co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość. Ale czy ktoś wie, czy jest to do usunięcia softem czy nie da się tego usunąć programowo i tak już będzie do końca.
myślisz o kartach SD, które wspierają UHS-1. Osiągają one prędkość odczytu na poziomie do 95 MB/s, a 5D III nie ma wsparcia dla tych kart i dlatego różnicy nie będzie w szybkości. Karte CF możesz kupić szybką bo body ją wykorzysta taką min. o transferze 60 MB/s jak najbardziej tym bardziej jak byś chciał zdjęcia w serii strzelać (raw + jpg). Zapis na kartach możesz zastosować osobny dla każdej karty tzn. raw na CF, a jpg na SD. Możesz również wszystko naraz na jedną karte czy obie czyli równolegle do wyboru do koloru.
To już od Ciebie zależy jak sobie to ustalisz sam w opcjach. A odnośnie kart SD z UHS-1 warto kupić bo je później wykorzystasz, a cenowo nie są takie drogie. Odczyt z karty jest ważny i tak samo jak masz czytnik usb 3.0 to warto bo wykorzystasz jej możliwości na maxa. Różnica jest duża pomiędzy transferem z czytnika usb 2.0 a 3.0, ale to nie ten wątek. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 20-09-2012 o 22:29