Strona 256 z 372 PierwszyPierwszy ... 156206246254255256257258266306356 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 551 do 2 560 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez arapaho Zobacz posta
    Tak sie zastanawiam, na ile kreatywnosci moze sobie pozwolic fotograf wynajety na zlecenie slubu. Zwazywszy na to, iz zdjecia takie musza cechowac sie pewnz jakoscia i standardem. A slub, jak to slub, dzieje sie akcja i nie ma powtorek ... Jak wiec zrobimy pewien "standardzik", moze juz nie byc czasu na dodatkowe "fisiowanie"... Co o tym sadzicie ?
    Niestety coraz więcej wynajętych fotografów i kamerzystów to śmierdzące lenie, które właśnie robią tylko standart a reszte czasu żrą, piją i podpierają ściany obwieszeni sprzętem, czekając aż jakieś wydażenie samo do nich przyjdzie. Najważniejsze uchwycili, resztę mają gdzieś. Sam jako amator nie raz zrobiłem zdjęcia czy nakręciłem film na weselu znajomych, które były chętniej oglądane lub wręcz były oglądane tylko moje niż wynajętego chałturnika. Całkiem niedawno kolega pokazał mi zdjęcia z wesela swojej siostry, wyobraźcie sobie, że nawet żadno nie było obrobione, kompletnie nic, prosto z puchy a były przy tym tak nudne, że każdy obejrzał je tylko raz i więcej nie chciał. Największe kuriozum z jakim się spotkałem to takie iż znajomemu po dwóch latach od wesela fotograf nie zrobił jeszcze zdjęć i ciągle coś kręci. Tak więc wolę studenta z pasją i troszkę gorszym sprzętem niż znudzonego "profesjonalistę" z być może 1 DX na szyi.

Wróćmy do tematu wątku
    W sobotę na weselu miałem dziwną sytuacje, po zmianie obiektywu AF działał, ale ostrości nie było. Jeszcze dziwniejsze było to, że zachowywał się tak na 24mm i 50mm, na 85 było wszystko ok. Teraz już nie wiem czy AF niby coś złapał, czy po prostu przejechał do nieskończoności i zrobił zdjęcie. AF w LV działał poprawnie. Wszystko ustąpiło po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
    Tak sobie myślę, że może jakiś paproch się gdzieś dostał, ale dlaczego na 85mm było wszystko ok.
    Teraz jest wszystko ok jak gdyby nigdy nic, na wczorajszej sesji też bezproblemowo.

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Jaki mieliście numer zdjęcia po otrzymaniu body ze sklepu? Ja mam BJ6A9211.JPG - czy to oznacza, że body ma już naklepane najmniej 9200 zdjęć ?

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Juz wszystko ok

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Juz wszystko ok
    A tak z ciekawości co się okazało?
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    A tak z ciekawości co się okazało?
    Wsadzając niesformatowaną kartę do nowego body, nowe body przyjmuje kolejny numer z karty

Początki nałogu

Tak myślałem, miałem podobnie z 5dII

Rozumiem, że jak sformatuję kartę w innym aparacie i wsadzę do nowego body to pierwsze zdjęcie powinno mieć nr 0001. Czy może przy formatowaniu karty zapisywany jest dodatkowo gdzieś licznik?
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Wystarczy sformatować kartę za pomocą PC

prędzej w 5DIII przydałaby się optymalizacja buforu na zdjęcia...Bardzo szybko się wyczerpuje na na seryjnym. Skoro w 7D to podkręcono, to może i dałoby się w 5DIII

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Dzisiaj pierwsze testy w domu i jestem pod wrażeniem celności Af. 85L bez regulacji wali 99% celnych na 1.2 i to na wszystkich punktach. 35L po regulacji na +10 robi to samo na 1.4 ! Za godzinę mam plener to potestuję servo ;-)

Szkoda, że się nie da przypisać AF spot pod ten przycisk obok spustu. Chyba, że jest jakiś szybki sposób na zmianę af spot na jednopunktowy z pomocniczymi ?

Strona 256 z 372 PierwszyPierwszy ... 156206246254255256257258266306356 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów