Czytam ten wątek od dechy do dechy (planuje zakupić 5DMKIII +24-105/f4) i lekko głupieje. Nikona D800 odstrzeliłem za serwis i problemy jakie mają ludzie z lewymi punktami AF. Po moich testach 5DMKIII (z góry mówie typowo amatorskich) AF działał świetnie na szkiełku kitowym. Natomiast 85/f1.8 jakby troszku wolniej/. Drugim powodem jaki przemówił do mnie za D5MKIII to porównanie z D800 w sklepie. C i N testowane na obiektywach systemowych 85/f1.8 (Canon i Nikkor) i bez dodatkowych nastawów, od tak z ręki ładniejsze barwy i ogólnie fotka dla mojego oka wyszły z Canona. Wiem wiem, szczegóły matrycy z D800 powalają, ale ja mam problemy aby utrzymać aparat bez poruszenia zdjęcia wiec co dopiero utrzymać w bezruchu taką matrycę z D800 aby zachować wszystkie detala i wykorzystać jego moc. Jutro albo we wtorek zapinkalam po zestaw:
Canon 5D Mark III + Kit 24-105/f4
28/f1.8
85/f1.8
Powracając do wątku i problemów przedmówcy. Ja bym pofatygował się do jakiegoś sklepu aby podpiąć jakiś inny obiektyw i ew. do serwisu. Osobiście jestem w stanie zgodzić się z @serano że jest wk... . Ja bym się załamał jakby moja nowa pucha za prawie 13k działała "inaczej".
I ostatnia kwestia. Z racji, że jest to wątek "5DMKIII w praktyce", czy dobrze robie kupując Canon'a do robienia fot podróżując po świecie (ludzie, architektura, krajobrazy czasami i oczywiście mojego synka który jakby oddał mi choć 5% swojej energii i wigoru to 200k fotek bym zrobił w dwa miesiące hehe). W gre wchodzi 5DMKIII albo D800 (wiem że odpowiedź oczywista ze względu na fakt iż jest to przecież forum userów Canon'a). Niemniej jednak widzę, że są tu również userzy obu systemów.
Pozdrawiam
P.S. W profilu mam już opisany sprzęt... oczywiście taki jaki planuje na dniach zakupić. Mam nadzieje że za kilka dni nie będę musiał zmieniać opisu sprzętu.