Strona 242 z 372 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292342 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 411 do 2 420 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

[QUOTEWyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.][/QUOTE]

Dokładnie tak jak piszesz .Obudowa współczesbej lustrzanki jest tak ukształtowana aby kciuk obsługiwał AF a wskazujący spust.
    Konfiguruję na jeden przycisk jak daję pstrykać komuś niewprawnemu lub do street foto z opuszczonej reki.
    Do tego manual,analiza kadru i sytuacji. i wtedy decyduje o szybkości i jakości fotograf a nie body.Czasu jest dosyć.

Mój aparat ostrzy tak szybko jak potrzebuję.Typ aparatu,obiektywu nie ma wielkiego znaczenia.Do takich fot Smiena starczy spoko.
    Czasem myślę że przydałby się rok ze Smieną wielu fotografom.Jesli komuś się jakiś automat nie wyrabia [ a zawsze ma limit ],należy go wyłączyć i ustawiać sam.Nie tylko w fotografii zresztą.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-08-2012 o 17:54

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Wyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.
    No dobrze, nigdy nie próbowałem robić fot z rozdzielonym AF i migawką bo moje wcześniejsze body tego nie miało.
    Powiedz mi w jaki sposób miałoby mi to pomóc bo nie bardzo rozumiem. Do tej pory po wciśnięciu spustu do spodu wyzwolenie następowało po ułamku sekundy. Z doświetlaczem działa to natychmiast. Jakim cudem dodatkowy przycisk przyśpieszyłby to?

Każdy wie, że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to są to warunki ekstremalne. W takim razie zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast inwestować kupę kasy w nowe wynalazki Canona, nie używasz sprzętu który od dawna oferuje wspomaganie AF z body..? No i posiadasz Mk1 doskonale dające radę w takich warunkach - Ty nie potrzebujesz Mk3.
    Dlaczego doświetlacz na body jest lepszy od doświetlacza w lampie??
    A mkIII kupiłem bo mk I ma około 200tyś klatek i notoryczny front focus, ponadto od około 2 miesięcy coś stało się z buforem i niezależnie od karty zapisuje strasznie długo. Po prostu się zamula. Nie chcę robić offtopa ale może ktoś się z tym spotkał?
    Ponadto z nadejściem mk III wiązałem wielkie nadzieje na jeszcze większy komfort związany z AF.

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    teraz link działa, a na 15 zdjęciu jest chyba restauracja stary browar w Tarnobrzegu zgadłem? Na jakim iso mniej więcej robiłeś te zdjęcia. I mam nadzieje, że nie zapomnisz mi przesłać tak jak obiecałeś.
    O ile pamiętam to jest to Wola Ociecka koło Jasła. Na pewno nie zapomnę, już zrobiłem katalog i wrzuciłem tam kilka fot które mogłyby być miarodajne ale cały czas pisze te posty w biegu a chciałby jeszcze wybrać coś z wesel i Ci podesłać.
    Czułości to w przypadku 20D zazwyczaj ISO800, a piątka 1000, 1600 i dwie są chyba na 3200.
    To są stare foty i nie ma tu nic z mkIII.

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Przecież napisał,że i 20D i 5dmkI robią to szybciej, albo inaczej - robią to wystarczająco szybko, aby być użyteczne. Poza tym tu nie chodzi o to w jakim czasie ostrzy mkIII, tylko o to, że 20D i 5DI robi to szybciej, a powinno być dokładnie odwrotnie. Skoro macie inne doświadczenia to może aparat jest po prostu uszkodzony i tyle, ale wciskanie kitu w stylu "zmień sposób fotografowania" bo mkIII jest tak boski, że nie przystoi po prostu zrobić fotkę, trzeba jeszcze odprawić kilka zdrowasiek przed.
    Dokładnie! Nie rozumiem dlaczego muszę zmieniać sposób foce wraz z aparatem. Stare modele dawały rade to dlaczego nowy nie wyrabia?
    Jestem pewny że jest z nim coś nie tak.
    Ostatnio edytowane przez czary44 ; 26-08-2012 o 18:36

Do Forumowiczów - ilu z Was uważa że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to aparat powinien ostrzyć w ułamku sekundy. Albo inaczej - który wg. Waszej wiedzy aparat tak działa? Oprócz C5dMk1 rzecz jasna..
    Nie chce reklamować ale w totalnej ciemności D700 z wspomaganiem z lampy i 24-70 2,8 to potrafi.. problemem jest tylko wybranie punktu ostrości bo nie widać fotografowanego przedmiotu, ale tutaj doskonale sobie radzi autofokus.

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    [QUOTEWyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.

Dokładnie tak jak piszesz .Obudowa współczesbej lustrzanki jest tak ukształtowana aby kciuk obsługiwał AF a wskazujący spust.
    Konfiguruję na jeden przycisk jak daję pstrykać komuś niewprawnemu lub do street foto z opuszczonej reki.
    Do tego manual,analiza kadru i sytuacji. i wtedy decyduje o szybkości i jakości fotograf a nie body.Czasu jest dosyć.

Mój aparat ostrzy tak szybko jak potrzebuję.Typ aparatu,obiektywu nie ma wielkiego znaczenia.Do takich fot Smiena starczy spoko.
    Czasem myślę że przydałby się rok ze Smieną wielu fotografom.Jesli komuś się jakiś automat nie wyrabia [ a zawsze ma limit ],należy go wyłączyć i ustawiać sam.Nie tylko w fotografii zresztą.
    Ja używając drugiego przycisku do AF różnicy w szybkości jego działania nie widzę w porównaniu do trzymania wciśniętego do połowy spustu i dociśnięcia go w odpowiedniej chwili... różnica jest taka że przycisk AF służy tylko do AF, a spust dodatkowo uruchamia w aparacie pomiar światła, redukcje drgań aparatu... zużywając szybciej baterie...

Jeśli chodzi o manualne ostrzenie oczywiście można... dawniej aparaty i obiektywy były robione z myślą o takiej pracy... teraz z myślą o AF... ciekawy jestem tego manualnego ostrzenia z wizjerem w 5mIII i dzisiejszym obiektywami... i pojęcia ostrości. Chetnie skonfrontuje tą ostrość z Smieny z 5dmII...

Problem jest taki, że najwięcej o 5dmIII I jego AF piszą ludzie którzy na nim nie pracowali.. Pełen entuzjazmu kupiłem mIII bo kocham to, jak rejestruje matryca 5d... miałem nadzieje sprzedać wreszcie d700 którego tylko trzymam dla AF. Jednak okazuje się że kupa kasy poszła jedynie na więcej punktów AF i mniejsze szumy i tak... mamy żal i oczekiwania bo zapłaciliśmy nie mało.
    Ostatnio edytowane przez serano ; 26-08-2012 o 19:11

Coś już napisał

Odpowiedź dla serano może być tylko jedna - spróbuj może gdzieś zabawy z 1d(s) III/IV/X . Z góry wyprzedzam dlaczego - shutter lag i blackout. Obstawiam że będzie bardziej satysfakcjonująco niż z 5d3 i możliwe że tego od niego oczekiwałeś nie sprawdzając uprzednio tych parametrów.

Cytat Zamieszczone przez adrenag Zobacz posta
    Odpowiedź dla serano może być tylko jedna - spróbuj może gdzieś zabawy z 1d(s) III/IV/X . Z góry wyprzedzam dlaczego - shutter lag i blackout. Obstawiam że będzie bardziej satysfakcjonująco niż z 5d3 i możliwe że tego od niego oczekiwałeś nie sprawdzając uprzednio tych parametrów.
    Myślałem o tym, ale naczytałem się o cudownym AF na forach, który jest na równi z 1... Nastepnym razem nie kupie sprzętu za nim go nie przetestuje przez kilka godzin w warunkach bojowych. Zastanawiającym się nad zakupem polecam wypożyczalnie.... Nowa 5 nie jest zła.. to znakomity aparat, ergonomia bardziej mi pasuje niż w starej 5... i jak dla mnie cudowny dzwięk migawki, D700 przy niej to jak jakiś traktor. Jednak osobiście strasznie się zawiodłem tym AF dla którego go zamieniłem z mII. Mam nadzieje że to jeszcze jakoś poprawią, wtedy sprzęt marzenie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Czytam ten wątek od dechy do dechy (planuje zakupić 5DMKIII +24-105/f4) i lekko głupieje. Nikona D800 odstrzeliłem za serwis i problemy jakie mają ludzie z lewymi punktami AF. Po moich testach 5DMKIII (z góry mówie typowo amatorskich) AF działał świetnie na szkiełku kitowym. Natomiast 85/f1.8 jakby troszku wolniej/. Drugim powodem jaki przemówił do mnie za D5MKIII to porównanie z D800 w sklepie. C i N testowane na obiektywach systemowych 85/f1.8 (Canon i Nikkor) i bez dodatkowych nastawów, od tak z ręki ładniejsze barwy i ogólnie fotka dla mojego oka wyszły z Canona. Wiem wiem, szczegóły matrycy z D800 powalają, ale ja mam problemy aby utrzymać aparat bez poruszenia zdjęcia wiec co dopiero utrzymać w bezruchu taką matrycę z D800 aby zachować wszystkie detala i wykorzystać jego moc. Jutro albo we wtorek zapinkalam po zestaw:
    Canon 5D Mark III + Kit 24-105/f4
    28/f1.8
    85/f1.8

Powracając do wątku i problemów przedmówcy. Ja bym pofatygował się do jakiegoś sklepu aby podpiąć jakiś inny obiektyw i ew. do serwisu. Osobiście jestem w stanie zgodzić się z @serano że jest wk... . Ja bym się załamał jakby moja nowa pucha za prawie 13k działała "inaczej".

I ostatnia kwestia. Z racji, że jest to wątek "5DMKIII w praktyce", czy dobrze robie kupując Canon'a do robienia fot podróżując po świecie (ludzie, architektura, krajobrazy czasami i oczywiście mojego synka który jakby oddał mi choć 5% swojej energii i wigoru to 200k fotek bym zrobił w dwa miesiące hehe). W gre wchodzi 5DMKIII albo D800 (wiem że odpowiedź oczywista ze względu na fakt iż jest to przecież forum userów Canon'a). Niemniej jednak widzę, że są tu również userzy obu systemów.

Pozdrawiam

P.S. W profilu mam już opisany sprzęt ... oczywiście taki jaki planuje na dniach zakupić. Mam nadzieje że za kilka dni nie będę musiał zmieniać opisu sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez K_4 ; 26-08-2012 o 20:10 Powód: wyjaśnienie profilu sprzętu

Coś już napisał

do jeżdzenia po świecie wziałbym nex-7 z 24/1.8 i zoomem 18-200 no chyba że jeździsz z paro kilogramowym statywem, itd itp

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

hi,

a ja jeżdżę z 5D... i plecakiem obiektywów (max 4 sztuki).
    Wszystko leży w hotelu, w zależności od planu dnia / części dnia biorę 24-105 + drugi dostosowany do warunków...

to tak, żeby sobie potem w brodę nie pluć...

pzdr,
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Kiedyś jeździłem z Nikonem D3S + 24-70/f2.8 a jeszcze wcześniej z Canonem 7D+24-105/f4. Z D3S to była sielanka, ale fakt. D3S dał mi po garach i to nieźle. Niestety musiałem posprzedawać sprzęty i po roku absencji nastawiłem się na Canon'a.
    Natomiast jak patrzę na zdjęcia jakie robiłem 24-105/f4 na 7D to jestem wciąż zadowolony. Drugi powód przemawiający za Canonen opisałem powyżej. Trzeci powód to już kwestia osobowości. Zaparłem się i powiedziałem sobie że nie zejdę poniżej 5DMarkIII lub D800. Eksperymentowałem wcześniej z Sony Alfa (bezlusterkowcem), małymi kompaktami i .... nie to nie dla mnie (tak to prawda jestem onanistą sprzętowym, ale nic na to nie poradzę)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Dobra z innej beczki (bo ostatnio gadane jest o prędkości AF-u), a boczne są w praktyce takie jak centralny? Czy też widać różnicę w szybkości i celności?

Strona 242 z 372 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292342 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów