Robiłem tylko porównując do 5D mkII, i w szybkości na środkowym punkcie i statycznym przedmiocie jest tak samo.
Nie mam pojęcia jak będzie w ruchu. Tego nie sprawdzałem dlatego że mnie interesowała szybkość w złapaniu ostrości na danym punkcie.
Lubię fotografować ludzi w naturalnych nie pozowanych scenach i na weselu mogę to robić i do tego był świetny OneShot.
Teraz używam AiServo spowolnionego w ustawieniach by jak naj mniej szukał i się przełączał bo tak w/g instrukcji i info w aparacie, działa najlepiej na statycznych scenach.
Regulowałem go i próbowałem na wszystkie sposoby. Jest on zawsze szybszy od OneShot ale częściej się myli więc zawsze robie dwie trzy klatki i wybieram tą naj.
Trybu pojedynczego używam w plenerze gdzie jest dużo światła, wtedy jest szybko i bardziej precyzyjnie.
Dałoby się z tym żyć ale co w sytuacji gdy jest tak ciemno że potrzeba doświetlacza AF z lampy. On nie działa z Servo![]()
Troche nie rozumiem. Troszke wstecz pisales, ze "W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!". A teraz sie okazuje, ze w AI Servo sie czesciej myli - no to nie jest swietnyDla mnie swietny AF, to przede wszystkim idealny AF (w AI Servo tez) a nie, ze musisz kilka robic dla pewnosci.
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 24-08-2012 o 14:05
Moge to potwierdzic - mialem przypadek fotki niedoswietlonej o 3EV na moim 60D (Lampa w trybie M nie byla gotowa, nie odpalila) i w jakim to bylem szoku jak uratowalem to zdjecie, wlasnie rozjasniajac o 3EV! Szumy nawet specjalnie nie przeszkadzaly (choc nie jetem onanista na tym punkcie).
Stronka slubna (dopiero zaczynam)
Wiesz, ja się jeszcze nie spotkałem z bezbłędnym AF, niestety
Servo ma to do siebie że śledzi i potrafi co klatka skoczyć nieznacznie w tył lub w przód.
Zauważ że nawet w menu aparatu masz coś takiego jak ustawienia priorytetu pierwszej i drugiej klatki dla AiServo.
To sugeruje że on może pierwszą potraktować inaczej drugą też i każdą inną dlatego że cały czas pracuje przy każdej klatce moze być gdzie indziej.
Mając postać w odległości 10 metrów na ogniskowej 85mm jeśli nawet przeskoczy odrobinke to może się okazać że postać nie jest dostatecznie ostra. Nie mówie że ostrość zdarza się na drzewie 50m dalej ale po prostu nie masz wystarczającej pewności.
Przy OnServo jest więcej trafionych statycznych scen.
Zaczynam się zastanawiać czy czasem producent nie zaplanował tego właśnie aby One Shot był deko wolniejszy czego nie odczujemy przy dobrym świetle ale za to pewny.
Nie wiem może już głupiej od tego ale wiem na pewno że w nowej 5D mkI trafione miałem praktycznie wszystko i bardzo szybko ale kiedy to było![]()
Nie bardzo rozumiem skąd to założenie. Przecież w pozostałych aparatach nie ma takich możliwości więc dlaczego miałbym dawać fory mk III i dodawać mu punkty.
Wszystkie aparaty miały ustawiony punktowy i wszystkie były wycelowane w to samo miejsce.
Ponadto tu nie jest problem w tym że on nie może za pomocą tego jednego punktu w ogóle złapać ostrości i szuka. On ją znajduje tylko dojechanie do tego schodzi mu dłużej niż w starych modelach.
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 24-08-2012 o 16:01