To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
W 5D mk III w priorytecie ostrości jest identycznie. Natomiast w priorytecie wyzwolenia wciskając spust do spodu mimo że masz rozogniskowany obiektyw to on wyzwala migawkę. Aby zrobić poprawne zdjęcie (czyt. ostre) musisz nacisnąć spust do połowy, poczekać na potwierdzenie i następnie docisnąć.
Od tego momentu jeżeli obiekt lub Ty się nie przemieszcza możesz dociskać do spodu i wyzwolenie będzie natychmiast tylko że ostrość będzie pamiętał to poprzednią.
Krótko ujmując w Priorytecie migawki wyzwoli Ci migawkę w każdej chwili i natychmiast niezależnie od tego czy AF jest na nosie portretowanego czy na płocie z tyłu.
--- Kolejny post ---
Próbowałem, pożyczałem 70-200 2,8 IS. Działał szybko w dobrych i średnich warunkach w złych nie miałem możliwości sprawdzić.
Problem w tym znowu że na krótkim końcu ładnie trafiał a na długim różnie z tym było. No ale to szkło kupił kolega na allegro i nie wiadomo co ono przeszło a on na nim filmuje więc ma w d... AF
Z tym że w moim teście nie ma znaczenia jakie szkła bo te same podpinam do różnych body i te body zachowują się róznie.
Właśnie przypomniałeś mi że 20D kupowałem w Niemczech, a 5D mk I na Jersey w Anglii
Widać zrobiłem błąd kupując nowe 5D w Polsce
Faaaakkkk!!!