Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Kurcze - robi sie z tego teoria spiskowa, ale nie raz juz pisalem, ze szkla (eL stalki), ktore sprowadzalem z US byly bardzo ostre w stosunku do obiektywow jakimi robilem proby w klepach w PL
    Z drugiej strony musimy brac poprawke na to, ze to "swiezy" i mocno inzyniersko postepowy (totalnie nowy uklad AF) sprzet i jesli go kupujemy zaraz po wejsciu na rynek, to moga sie zdarzyc pewne niedociagniecia czy wpadki - takie zycie... ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
    może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    A skąd to wiadomo? Byłbym wdzięczny za choćby subiektywną opinię czy jest tak samo na priorytecie wyzwolenia.
    To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
    W 5D mk III w priorytecie ostrości jest identycznie. Natomiast w priorytecie wyzwolenia wciskając spust do spodu mimo że masz rozogniskowany obiektyw to on wyzwala migawkę. Aby zrobić poprawne zdjęcie (czyt. ostre) musisz nacisnąć spust do połowy, poczekać na potwierdzenie i następnie docisnąć.
    Od tego momentu jeżeli obiekt lub Ty się nie przemieszcza możesz dociskać do spodu i wyzwolenie będzie natychmiast tylko że ostrość będzie pamiętał to poprzednią.
    Krótko ujmując w Priorytecie migawki wyzwoli Ci migawkę w każdej chwili i natychmiast niezależnie od tego czy AF jest na nosie portretowanego czy na płocie z tyłu.

--- Kolejny post ---

A probowales podpiac jakiegos jasnego zooma (np. 24-70 albo 70-200)? Pytam, bo ja widze zdecydowana roznice pomiedzy lapaniem ostrosci w zoomach i eL stalkach na korzysc zoomow - niestety ;-)
    Próbowałem, pożyczałem 70-200 2,8 IS. Działał szybko w dobrych i średnich warunkach w złych nie miałem możliwości sprawdzić.
    Problem w tym znowu że na krótkim końcu ładnie trafiał a na długim różnie z tym było. No ale to szkło kupił kolega na allegro i nie wiadomo co ono przeszło a on na nim filmuje więc ma w d... AF

Z tym że w moim teście nie ma znaczenia jakie szkła bo te same podpinam do różnych body i te body zachowują się róznie.

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej
    Właśnie przypomniałeś mi że 20D kupowałem w Niemczech, a 5D mk I na Jersey w Anglii
    Widać zrobiłem błąd kupując nowe 5D w Polsce
    Faaaakkkk!!!

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
    Ok faktycznie tak jest. Zasugerowałem się drabinką i myślałem, że są jakieś wartości pośrednie. a tu tylko albo ostrość albo wyzwalanie.

A taki sam test, tylko używając AI servo?
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    A taki sam test, tylko używając AI servo?
    Robiłem tylko porównując do 5D mkII, i w szybkości na środkowym punkcie i statycznym przedmiocie jest tak samo.
    Nie mam pojęcia jak będzie w ruchu. Tego nie sprawdzałem dlatego że mnie interesowała szybkość w złapaniu ostrości na danym punkcie.

Lubię fotografować ludzi w naturalnych nie pozowanych scenach i na weselu mogę to robić i do tego był świetny OneShot.
    Teraz używam AiServo spowolnionego w ustawieniach by jak naj mniej szukał i się przełączał bo tak w/g instrukcji i info w aparacie, działa najlepiej na statycznych scenach.
    Regulowałem go i próbowałem na wszystkie sposoby. Jest on zawsze szybszy od OneShot ale częściej się myli więc zawsze robie dwie trzy klatki i wybieram tą naj.

Trybu pojedynczego używam w plenerze gdzie jest dużo światła, wtedy jest szybko i bardziej precyzyjnie.

Dałoby się z tym żyć ale co w sytuacji gdy jest tak ciemno że potrzeba doświetlacza AF z lampy. On nie działa z Servo

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Lubię fotografować ludzi w naturalnych nie pozowanych scenach i na weselu mogę to robić i do tego był świetny OneShot.
    Teraz używam AiServo spowolnionego w ustawieniach by jak naj mniej szukał i się przełączał bo tak w/g instrukcji i info w aparacie, działa najlepiej na statycznych scenach.Regulowałem go i próbowałem na wszystkie sposoby. Jest on zawsze szybszy od OneShot ale częściej się myli więc zawsze robie dwie trzy klatki i wybieram tą naj.
    Troche nie rozumiem. Troszke wstecz pisales, ze "W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!". A teraz sie okazuje, ze w AI Servo sie czesciej myli - no to nie jest swietny Dla mnie swietny AF, to przede wszystkim idealny AF (w AI Servo tez) a nie, ze musisz kilka robic dla pewnosci.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 24-08-2012 o 14:05

Dopiero zaczyna

Troche nie rozumiem. Troszke wstecz pisales, ze "W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!". A teraz sie okazuje, ze w AI Servo sie czesciej myli - no to nie jest swietny Dla mnie swietny AF, to przede wszystkim idealny AF (w AI Servo tez) a nie, ze musisz kilka robic dla pewnosci.
    Wiesz, ja się jeszcze nie spotkałem z bezbłędnym AF, niestety
    Servo ma to do siebie że śledzi i potrafi co klatka skoczyć nieznacznie w tył lub w przód.
    Zauważ że nawet w menu aparatu masz coś takiego jak ustawienia priorytetu pierwszej i drugiej klatki dla AiServo.
    To sugeruje że on może pierwszą potraktować inaczej drugą też i każdą inną dlatego że cały czas pracuje przy każdej klatce moze być gdzie indziej.
    Mając postać w odległości 10 metrów na ogniskowej 85mm jeśli nawet przeskoczy odrobinke to może się okazać że postać nie jest dostatecznie ostra. Nie mówie że ostrość zdarza się na drzewie 50m dalej ale po prostu nie masz wystarczającej pewności.

Przy OnServo jest więcej trafionych statycznych scen.

Zaczynam się zastanawiać czy czasem producent nie zaplanował tego właśnie aby One Shot był deko wolniejszy czego nie odczujemy przy dobrym świetle ale za to pewny.
    Nie wiem może już głupiej od tego ale wiem na pewno że w nowej 5D mkI trafione miałem praktycznie wszystko i bardzo szybko ale kiedy to było

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Zaczynam się zastanawiać czy czasem producent nie zaplanował tego właśnie aby One Shot był deko wolniejszy czego nie odczujemy przy dobrym świetle ale za to pewny.
    I mysle, ze gdybys wzial i porownal to do innej piatki MKIII z innego zrodla, to wtedy dowiemy sie co i jak ;-)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów