Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
No ale ja taki ufny jestem... i wierze, ze to raczej nie ktos podpuszczony z "zoltej stajni"
Hehehe dobre, czekałem tylko kiedy ktoś wpadnie na to by mnie o to oskarżyć. Często czytam komentarze na Optycznych i tam dopiero są wojenki systemowe. Głupota to jest Panie i Panowie i nie chcę tracić czasu na pisanie o tym.
Powiem Wam tylko, że miałem czarne (żółte ) myśli jak odkryłem ten problem w moim mk III.
Dotyczyły one D800 ale jak zobaczyłem test właśnie u Panów Optycznych i poczytałem o spieprzonym AF na jednej z krawędzi to mi odeszły "żółte" myśli. Zresztą nie zniósłbym chyba ergonomii N ani wyglądu samego body

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
Jeśli robiłeś w One Shot AF to jak był ustawiony priorytet wyzwalanie - ostrość? Strona 97 w instrukcji.
Nie wiemy też jaki jest wynik tego testu - zdjęcia - jak ostrość ustawiły 5d i 20d a jak 5dIII.
Priorytet ostrości. Tak też działa AF w starych modelach, choć tam nie można zmienić na priorytet wyzwolenia. I dobrze bo to jest bez sensu gdy robi się na otwartych dziurach zawsze trzeba ostrzyć bo inaczej wyzwoli nawet jak jest mydło.

Zdjęcia mogę podrzucić ale nie wiem czy to ma sens bo wszystkie aparaty trafiają prawie zawsze w punkt i o ile 5D mk III jest w tym najlepszy to jest najwolniejszy.

Jeszcze raz pragnę powtórzyć, problem istnieje tylko w bardzo słabych warunkach, takich jakie można zastać podczas reportażu weselnego np na sali gdzie ludzie tańczą lub w ciemnym kościele.
Ja test robie w zacienionym pokoju. 5D mkI strzela w tym pokoju w każdy choćby odrobine kontrastowy punkt bez większego zastanowienia, natomiast mkIII robi to z lekki opóźnieniem.

Wyobraźcie sobie czeszącą się Panią młodą lub odgarniającą sobie włosy. W trybie OneShot nie jestem w stanie złapać odpowiedniego momentu bo ten ułamek sekundy opóźnienia robi to że ręka lub twarz nie jest już taka jak miała być. Nie miałem tego problemu ze starą piątką. Tam przeszkadzały raczej shuter lagi, tutaj lagi są świetne! W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!