Strona 233 z 372 PierwszyPierwszy ... 133183223231232233234235243283333 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 321 do 2 330 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Witam forumowiczów!

Sprzęt Canona używam od wielu lat i często czytałem niniejsze forum. I na tym się kończyło.

Zakup Canona 5D mkIII zmusił mnie jednak do zarejestrowania się tu i podzielenia się swoim bólem.

Niestety bólem gdyż poza wysoką jakością obrazu na dużych czułościach i lepszą ergonomią widzę regres w AF, a właśnie dla niego kupiłem ten aparat.

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    Chciałem się tylko podzielić subiektywną opinią.

2 dni fotografowałem imprezę, w większości mocno niefajnych warunkach.

AF mam wrażenie że jest wolniejszy niż w mkII. Ale precyzja bez zarzutu.
    Dokładnie mam takie samo odczucie. Ale po kolei...

Do tej pory w 20D i 5D mk I używałem głównie trybu One Shot.

Po zrobieniu kilku reportaży doszedłem do wniosku że ten tryb w nowej piątce w słabych warunkach jest bezużyteczny.
    Okazuje się że jest wolniejszy nawet od starej 20ki.
    Postanowiłem wykonać test. Test polegał na fotografowaniu przy żarówce 60W kontrastowego punktu.

Aby test był w pełni rzeczowy i miał sens (eliminacja wady fabrycznej danego egzemplarza) pożyczyłem od znajomego drugą 5D mkIII.
    W konfrontacji do tych piątek były 5D mkI, i 20D i pożyczona 5D mkII.

Do dyspozycji miałem dwa szkła 35L i 85 1,8.

Test polegał na rozogniskowaniu do początku skali danego szkła, przyciśnięciu spostu migawki i liczeniu czasu do wyzwolenia migawki.
    Z przykrością muszę poinformować że wszystko było szybsze o około 0,5 sekundy od 5D mkIII !!!

Krew mnie zalewa bo wydałem 12tyś Polskich pięknych pieniążków i na co? Mam wrażenie że na g...no!

Powoli zaczynam się uczyć korzystać z AiServo i tylko dzięki temu mogę zrobić ostre foty ludziom w tańcu. Problem w tym, że w tym trybie nie działa doświetlacz AF z lampy.

W świetle dziennym AF jest wystraczająco szybki i celny (to trzeba przyznać że celniejszy niż w starym sprzęcie) ale pytanie jak długo bo w piątce mk I też miałem celny AF na krzyżowym punkcie ale to do przebiegu około 100tyś fot.

Druga sprawa to zielone cienie w mRAW gdy chcemy je wyciągać. W ACR mogę to w pewnym stopniu skorygować ale na litość boską i inną co to ma być?? Dlaczego nie widzę tego w starych aparatach a widzę tu?

Zadaję sobie pytanie co robić?
    Sprzedać to w cholere? Tylko co dalej? Kupić starszy mode?? Ech...

Napiszcie czy też zauważyliście wolniejsze działanie One Shot i czy może ktoś wie, ze da się to poprawić za pomocą firmware.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    Niestety bólem gdyż poza wysoką jakością obrazu na dużych czułościach i lepszą ergonomią widzę regres w AF, a właśnie dla niego kupiłem ten aparat.
    Kurdę, aż trudno mi w to uwierzyć

Pełne uzależnienie

A miało być tak pięknie

...szybko wziąłem swój egzemplarz i i strzeliłem kilka szt. prawie w zupełnej ciemnicy, ufff jest ok.
    W niepewnych warunkach radzę nie używać pomniejszonych punktów.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    ...szybko wziąłem swój egzemplarz i i strzeliłem kilka szt. prawie w zupełnej ciemnicy, ufff jest ok.
    W niepewnych warunkach radzę nie używać pomniejszonych punktów.
    Ale porównywałeś na tym samy szkle z innym aparatem?
    5D mkIII trafia w bardzo słabych warunkach, trafia i to celnie, problem w tym, że robi to za długo w porównaniu do strych modeli, które miały AF opluwany przez wiele osób.

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    A miało być tak pięknie
    No właśnie...
    AF w nowej piątce robi wrażenie jakby dawał sobie ułamek sekundy na zastanowienie się, czy aby na pewno ma tu trafić. I w 95% trafia dobrze. Problem w tym, że ten ułamek sekundy (około pół) powoduje, że trudno złapać daną chwilę i zdarzały mi się sytuacje w których chciałem wgnieść spust w baterie. W momencie kiedy to robiłem dana scena/mimika już się kończyła. Zdarzało się to niezależnie od tego czy było wspomaganie z lampy czy nie.

Zanim kupiłem to nieszczęście, zajeździłem dwie migawki w 20D i nie wiem czemu ani jednej w 5D mkI (prawie 200tyś ma oryginalna). Większość zdjęć wykonałem w absolutnym mroku i prawie nigdy nie czekałem na środkowy czujnik AF wspomagany lampą. Żeby nie było że jestem gołosłowny w poniższym linku zamieszczam stare imprezowe foty, większość z 20D:
    pkt. 8. regulaminu
    Tak jak pisałem AiServo daje rade ale nie jest szybsze od 5D mk II, sprawdzałem!
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-08-2012 o 22:15

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

przy problemach, o których pisałem wyżej, kiedy działał sprawnie, złego słowa o tym af nie mogę powiedzieć.
    mój trafiał błyskawicznie, celnie, bez wahania. równolegle używam nikona d3 i nie czuję żadnej różnicy w szybkości; jedynie w servo - tu nikon jest precyzyjniejszy, choć nie wiem czy szybszy. to po prostu w moim odczuciu, w moim egzemplarzu - przed usterką - najszybszy i najcelniejszy AF canona (znam 5d, 5d2, 1d3, 1ds3, 1d4).

--- Kolejny post ---

p.s. równolegle używam 5d2, nie ma porównania pod żadnym względem, dziwi mnie co piszecie..

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

wow... po raz kolejny... czy my na pewno mamy ten sam aparat?? używałem wszystkich 5 i mojego 5dmIII nie oddam nikomu ja różnicę widzę bardzo dużą i to na + czy to OS czy AS wszystko jedno jest dużo lepiej...
    a czy jest szybsze niż 5dmII nie sprawdzałem bo mało mnie to interesuje wystarczy ze na 4 zlecenia trafiłem moze z 20 spapranych zdjeć ale głównie to moja wina a nie AF.... nie bede juz mówił że używam praktycznie całej siatki punktów a w 5dmII uzywałem tylko centralnego i trafiałem dużo mniej

Dopiero zaczyna

habakuk, przepraszam bo nie przeczytałem wszystkich Twoich wcześniejszych postów ale widziałem tylko że Ci przestał trafiać mk III.
    Napisz proszę po jakim przebiegu migawki to się stało?

Co do szybkości to w dobrych lub średnich warunkach jest szybko i celnie, problem pojawia się gdy jest na prawdę ciemno i AF musi mieć chwile czasu by dojechać do właściwej ostrości. Pamiętaj że ja mierzyłem na rozogniskowany obiektywie i przejście prawie całej skali w 35L trwało około 2 sekundy, a w starym modelu piątki odbyło się to w sekundę z "groszami", wyraźnie szybciej.

Robiłem to specjalnie by lepiej/bardziej namacalnie sprawdzić szybkość AF. W sytuacji gdy jest ciemna sala bywa, że ten ułamek sekundy robi się baaaardzo dłuuuugi

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta

Robiłem to specjalnie by lepiej/bardziej namacalnie sprawdzić szybkość AF. W sytuacji gdy jest ciemna sala bywa, że ten ułamek sekundy robi się baaaardzo dłuuuugi
    wiesz, ja używam równolegle 5d2 i 5d3, w tych samych, realnych sytuacjach, także w ciemnych miejscach. to 5d2 mam niemal nowe, świetnie, jak na 5d2, trafiające akurat. i róznica w szybkości, celności, po prostu egzekucji sytuacji jest ogromna, a na 85L gigantyczna.

5d3 - nie wiem, z 20 tyś max ma.

Dopiero zaczyna

Jutro zadzwonie do serwisu i dowiem się co oni na to. Ciekawe czy odprawią mnie z kwitkiem.
    Moja piątka III była kupiona w sklepie nie dla idiotów, podobnie piątka kolegi od którego pożyczyłem do testów, kupił ją miesiąc wcześniej. Czy to możliwe by oba miały ten sam problem? Może taka seria poszła?
    Musiałbym mieć chyba trzecią by się upewnić

Strona 233 z 372 PierwszyPierwszy ... 133183223231232233234235243283333 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów