Strona 230 z 372 PierwszyPierwszy ... 130180220228229230231232240280330 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 291 do 2 300 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

A ja widzę jakiegoś nowego orła na fladze co patrzy na wschód...
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Pikczer ma chyba inne wyobrażenie sprawności AF. Ja zresztą także, te zdjęcia to nie najlepsza rekomendacja celności w nowym 5d3.. zresztą w tym temacie są linki do innych sampli, widać tą różnicę
    OK kolego wraz z kolegą Pikczer - proszę pokazać mi jak powinna wyglądać ostrość na przysłonie f/1.2 przy ISO 10 tyś, robione w podobnych warunkach i to bez jakiejkolwiek obróbki albo moglibyście pokazać swoje nocne fotki na takich czułościach

Ja mam dziesiątki zdjęć takich jak przedstawił Czacha w jego recenzji 5D III na przesłonie f/2 i niskich czułościach, które zrobiłem podczas zawodów dziennych i zapewniam, że to nic trudnego aby zrobić mega ostrą fotkę w takich warunkach.

Tutaj co innego było moją intencją - zrobienie zdjęcia takiego jak w samym finale temu Szwedowi, gdzie mam tylko jedną szansę na to i ułamki sekundy podczas mega wysokiego wysoku. Jak komentator nakazał robienie zdjęć bez lamp, bo rozpraszają zawodników, to zrobiło się o połowę mniej fotografów

Proszę nie zapominać, że w zdjęciach jpeg z puszki widoczny jest efekt redukcji zakłóceń na wysokich czułościach i to miało spory wpływ na ostrość w zamieszczonych przeze mnie samplach jak również złe przeskalowanie.

Co do pierwszej fotki - czas to 1/250s i przy tym spore aberracje chromatyczne, ale po wyostrzeniu po krawędziach jak sugerował jaroslaw.majcher jest całkiem spoko:

Co do zdjęcia z banerem to głębia ostrości była na tyle duża, aby zarówno zawodnik jak i baner mieścili się w niej.

Zamiast ostatniego zdjęcia na ISO 3200 miało być to zdjęcie, które jest poniżej na 12800.

Ostatnio edytowane przez lazy13bones ; 21-08-2012 o 14:30

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Nie komentuje wiecej tych zdjec, bo dla mnie to jest antyrekomendacja tej puszki, a co mialem do powiedzenia - powiedzialem.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Witam .Mam pytanie .Czy w pomiarze punktowym ,przy ciemnych scenach jest możliwość włączenia podświetlania punktu AF? Może juz o tym było ?
    Niestety nie ma takiej możliwości. Jedynie przy zmianie orientacji aparatu następuje błysk sygnalizujący że aparat "przeskoczył" na punkt/tryb ustawiony dla tej orientacji (o ile tak sobie ustawiliśmy AF).
    Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić
    Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.
    Po ciemku trzeba szukać obszarów gdzie występuje kontrast, najlepiej jakiś choćby delikatnie podświetlony kontur czy coś podobnego i tam kierować aktywny punkt AF. Napisz jaki ND masz na myśli - ja dysponuję tylko ND8 (-2,2/3EV) i ND 400 , to z tą ósemką mogę potestować, tylko napisz w jakich warunkach ośw. No i szkło mam tylko f2.8.

Co do nie do końca ostrych zdjęć w trybie Ai Servo, to z tego co ja zdążyłem sprawdzić, to kluczową rolę gra skonfigurowanie AF. W opcji priorytetu szybkości/ostrości ustawienie "równoważny" daje gwarancję szybkostrzelności, ale nie daje gwarancji 100% ostrości - tutaj procesor wykłada się w trudnych warunkach oświetleniowych. Przełączenie priorytetu na "ostrość" powoduje w trudnych warunkach ośw. zwalnianie serii w zależności od tego jak nadąża AF i też nie powiedziane, że wszystko będzie ostre.

Następną kwestią jest wybór trybu pracy AF - kolega lazy13bones użył trybu uniwersalnego, co nie jest dobrym wyborem w opisywanych warunkach. Z tego powodu m.in. na fotce z bannerem , ostry jest banner a nie "obiekt", bo w tym trybie AF dość dowolnie przeskakuje tam, gdzie ma łatwiej. Do tych zdjęć trzeba było wybrać Case2 lub 3 i ew. dostrajać czułości, oraz korzystać z trybu rozszerzonego pkt.AF lub maks. strefowego (w żadnym wypadku nie "auto").
    Testowałem trochę AI Servo na rybach akwariowych (słabe światło), na helikopterach zdalnie sterowanych (mocne światło) i na chodzących ludziach (jasne światło dzienne), jednak gdybym fotografował sport na co dzień, z pewnością bym się mocno zanurzył w wytestowanie ustawień tego AF, żeby osiągać jak najmniej przypadkowe rezultaty. Z tego co pobieżnie sprawdziłem, to tryb uniwersalny jest do wszystkiego czyli do niczego. Po drugie, tryby samego AF (punktowy, rozszerzony, strefowy, auto) również są po coś i trzeba sobie samemu świadomie wypracować techniki ich skutecznego używania.

Co do ISO 12800 - wyłącznie poglądowo/technicznie kawałek fotki grajka z Chicago, w klubie we Wro, z ręki (kadr - wysokość pełna, obcięte boki, kompozycji w tej postaci nie ma ). Szczegóły w ExIF. Wywołana w ACR, lekko odszumiona wyłacznie w PS, lekko wyostrzona. WB dla całego zdjęcia ma sens, ale dla samej tej półówki mniej, więc proszę nie zwracać uwagi.
    Nastepnie niżej crop 100% - to samo, tylko wykadrowane w PS, bez odszumiania i wyostrzania.
    Rzeczone zdjęcie na wydruku wygląda znakomicie (w całości).

Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 21-08-2012 o 17:55

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Kuba1 - fajnie to pokazales.
    Szkoda tylko, ze cos "lekko" odszumiales, bo to troche myli...
    Jednak zamieszczone fotki pokazuja, ze nowa piatka dobrze sobie radzi z wysokim iso i kiepskimi (a dla mnie ukochnymi koncertowymi) warunkami.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Kuba1 - fajnie to pokazales.
    Szkoda tylko, ze cos "lekko" odszumiales, bo to troche myli...
    Jednak zamieszczone fotki pokazuja, ze nowa piatka dobrze sobie radzi z wysokim iso i kiepskimi (a dla mnie ukochnymi koncertowymi) warunkami.
    No, masz crop 100% bez odszumiania, to można się pastwić . Pierwszy dałem celowo lekko odszumiony i wyostrzony, symulując wersję "użytkową", bo docelowo fotki z ISO 12800 raczej bez tego bym w świat nie puszczał, choć oczywiście wszystko zależy od tego co jest na zdjęciu, jaki format druku itd. W każdym razie obrazki z Mk3 odszumiają się bardzo hm.. bezproblemowo w porównaniu np. do tych z 550d/7d (i w przypadku tych puszek mowa raczej o ISO maks. 3200, bo wyżej to już kasza).

to 85L można robić już zdjęcia dynamiczne na nowej 5 ce?
    Ludzie listy noszą...

Coś już napisał

Dzięki!

Coś już napisał

Niestety.
    Zdjęcia nie wyglądają najlepiej. Może inne ustawienia ?
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Nie komentuje wiecej tych zdjec, bo dla mnie to jest antyrekomendacja tej puszki, a co mialem do powiedzenia - powiedzialem.
    --- Kolejny post ---

Nie zrobisz żylety w takich warunkach.Ogólnie żylety w sporcie nie zrobisz.Oczywiście podczas ruchu. Zdjęcia naprawde ostre można wykonać tylko ze statywu z odpałem radiowym i podniesionym lustrem. Reszta to tylko mniej lub bardziej nieostre./
    Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    OK kolego wraz z kolegą Pikczer - proszę pokazać mi jak powinna wyglądać ostrość na przysłonie f/1.2 przy ISO 10 tyś, robione w podobnych warunkach i to bez jakiejkolwiek obróbki albo moglibyście pokazać swoje nocne fotki na takich czułościach

Ja mam dziesiątki zdjęć takich jak przedstawił Czacha w jego recenzji 5D III na przesłonie f/2 i niskich czułościach, które zrobiłem podczas zawodów dziennych i zapewniam, że to nic trudnego aby zrobić mega ostrą fotkę w takich warunkach.

Tutaj co innego było moją intencją - zrobienie zdjęcia takiego jak w samym finale temu Szwedowi, gdzie mam tylko jedną szansę na to i ułamki sekundy podczas mega wysokiego wysoku. Jak komentator nakazał robienie zdjęć bez lamp, bo rozpraszają zawodników, to zrobiło się o połowę mniej fotografów

Proszę nie zapominać, że w zdjęciach jpeg z puszki widoczny jest efekt redukcji zakłóceń na wysokich czułościach i to miało spory wpływ na ostrość w zamieszczonych przeze mnie samplach jak również złe przeskalowanie.

Co do pierwszej fotki - czas to 1/250s i przy tym spore aberracje chromatyczne, ale po wyostrzeniu po krawędziach jak sugerował jaroslaw.majcher jest całkiem spoko:

http://img824.imageshack.us/img824/346/ot7a2621.jpg

Co do zdjęcia z banerem to głębia ostrości była na tyle duża, aby zarówno zawodnik jak i baner mieścili się w niej.

http://img40.imageshack.us/img40/314/ot7a2453.jpg

Zamiast ostatniego zdjęcia na ISO 3200 miało być to zdjęcie, które jest poniżej na 12800.

http://img444.imageshack.us/img444/8301/ot7a2459.jpg

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

chciałem sobie odpuścić pisanie, ale moja irytacja jakoś nie maleje.
    aparat, 5d3, po przeleżeniu w torbie 2 dni, bez najmniejszej opcji zderzenia choćby z komarem, przestał regularnie trafiać.

wcześniej bez żadnej korekty trafiał z dosłownie każdym obiektywem, z metra i ze 100, na 1.2 i na f10.
    dziś na plenerze musiałem jak za dawnych lat co zdjęcie sprawdzać podgląd i ew. wprowadzać korekty w micradjust.

leży przede mną 5d3. jakiś metr na lewo w szufladzie mam młotek. i dziwne myśli przychodzą

Strona 230 z 372 PierwszyPierwszy ... 130180220228229230231232240280330 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów