Strona 228 z 372 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Brak wad nie jest zaletą
    Hmmm... I taki oto D800 ma same, względnie zalety, ale co komu po nich jak spora ilość egzemplarzy obciążona jest wadą AF. W tym kontekście brak wad jest ogromną zaletą! Takie czasy i taka kontrola jakości albo jakiś bardziej zaawansowany mechanizm marektingowo-psychologiczny. Czy bym wolał 5D który trafia AF czy Nikona D800, który pudłuje...dla mnie kwestia jest oczywista-wolałbym największe badziewie, które trafia, bo po co komu nawet 50mpix skoro nie dostaniemy ostrego zdjęcia. Tutaj wszelkie zalety matrycy czy korpusu odchodzą na dalszy plan lub całkowicie zanikają. Jak już pisałem wcześniej-żadnej marki nie będę bronił "bo posiadam". Staram się być obiektywny, nie ukrywam także, że "wady Nikona" mnie zaskakują, podobnie jak było z D7000 o czym było głośno. Wsadzą w końcu do tych naszych Canonów matrycę, z które więcej się powyciąga to i zacznę zachwalać na lewo i prawo

@kolekcjoner-miałem na myśli wady nieplanowane, wynikające bądź z kontroli jakości, bądź z kiepskich tolerancji budowy. Bez złośliwości...wszystko ma wady. Pytanie czy wrodzone, konstrukcyjne czy wynikające z danego etapu produkcji.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 16-08-2012 o 15:00
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja niedawno się dowiedziałem ze aparatem canona NIE DA się zrobić nieporuszonego zdjęcia bo wszystkie modele canona maja jakaś wadę techniczna
    Ta "wada techniczna" to najprawdopodobniej wysoka (jak na tamte czasy) rozdzielczość matrycy w 5D MKII.
    Nikoniarze też już zaczynają narzekać, że w D800 reguła 1/ogniskowa już się nie sprawdza.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

tylko, że to w żadnych kategoriach nie jest wada. To cecha.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie - jeśli macie ochotę podyskutować o Niknie D800 to zapraszam do innych wątków. Tutaj piszemy o 5D mkIII. Przy okazji poleciało kilka postów związanych z tematem ale były niestety powiązane ze śmietnikiem jaki zrobili koledzy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-08-2012 o 14:02
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić
    Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić
    Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.
    Nie wiem jak inni ale ja z czułością AF w złych warunkach oświetleniowych nie mam problemów. Filtrów na razie nie używam to się nie wypowiem na ten temat. Teoretycznie system AF powinien działać przy świetle księżyca według Canon-a (-2EV) . Poniżej wrzucam kilka sampli z wczorajszych Mistrzostw Europy w Four Crossie na ISO 10 tyś (pierwsze dwa zdjęcia) i 12800 f/1.2 (pozostałe dwa) (generalnie nie musiałem aż tak bardzo podbijać ISO, ale chciałem przetestować i na moje oko wygląda to mniej więcej jak ISO 1600 i 3200 z 7D ) Może nie jest to światło księżyca bo tor był jednak oświetlony kilkoma lampkami (podobno jedyny taki tor w Polsce do tego sportu), lecz nie zmienia to faktu, że była to już ciemna noc! Wszystkie zdjęcia to jpeg prosto z puszki i z góry sorki, że takie ciemne, ale tak tam po prostu było na tym torze Robione były w trybie AI Servo (tryb uniwersalny). Jak będę miał chwilę to wrzucę jakąś serie kilku zdjęć wraz z cropami.

Mistrzem Europy został Szwed z pierwszego zdjęcia. Polacy doszli tylko do ćwierćfinału w którym zaliczyli gleby! Czechom też nie poszło tak jakby chcieli, choć dominują w tym sporcie.

Proponuję kliknąć na większy rozmiar i powiększyć lupką, żeby nie było przeskalowania.

Pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez lazy13bones ; 19-08-2012 o 11:49

Coś już napisał

Witam .Mam pytanie .Czy w pomiarze punktowym ,przy ciemnych scenach jest możliwość włączenia podświetlania punktu AF? Może juz o tym było ?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Nie wiem jak inni ale ja z czułością AF w złych warunkach oświetleniowych nie mam problemów.
    No nie wiem, bo wg mnie zadne z tych zdjec (a sa male) nie jest ostre

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    nie jest ostre
    tu chyba chodziło o to ze w ogóle są
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No nie wiem, bo wg mnie zadne z tych zdjec (a sa male) nie jest ostre
    No właśnie są małe... nikt nie wie jak autor je zmniejszał i czy i jak ostrzył po zmniejszeniu. Poza tym zdjęcia były robione na przysłonie 1.2...

A i ostatnie to iso 3200 a nie 12800
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Strona 228 z 372 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów